Opstootjes? Hoort dat niet gewoon bij het voetbal ?!

Column door jadn

De meeste mensen gaan voor hun plezier naar een voetbalwedstrijd kijken. Samen met je vrienden, zoon of vader genieten van een lekker potje voetbal, is iets waar menig Nederlander zijn zondag aan besteed. Na afloop rustig het stadion verlaten en misschien nog wat drinken op een terrasje.

Volgens de bovenstaande beschrijving is er niets gevaarlijks aan het aanschouwen van een voetbalwedstijd. Maar na voorvallen als het Heizeldrama en de meer recente afbraak van het Willem II stadion, is het nog maar de vraag of we tegenwoordig nog met plezier "onze" club gaan toejuichen.

Natuurlijk zijn er mensen die standaard elke week naar de prestaties van hun club gaan kijken en achteraf de confrontatie gaan zoeken met de supporters van de tegenpartij en/of de politie. Meestal blijft het bij een opstootje dat snel door de politie wordt gecontroleerd. Soms komt het echter tot een grote vechtpartij waarna Philip Freriks op het journaal van acht uur verslag doet van losgeslagen voetbalsupporters die alles aan gort slaan in de desbetreffende binnenstad.

Moet de politie meer bevoegheden krijgen om dit soort opstanden te voorkomen? Bijvoorbeeld risicogroepen de entree tot het stadion weigeren of gericht met rubber kogels op relschoppers schieten. Hierover zijn de meningen verdeeld, maar een feit is dat er soms harder moet worden opgetreden tegen dit soort voetbalsupporters. Hun gedrag maakt dat het begrip voetbal een negatieve klank krijgt en de "echte" liefhebbers van voetbal niet meer normaal naar de wedstijd kunnen kijken.

Aan de andere kant kan men zeggen dat confrontaties tussen supporters en politie bij het hedendaagse voetbal hoort. Men laat op deze manier blijken dat ze achter hun club staan er niet bang voor zijn om dat te laten blijken. Het hele seizoen geen enkel opstandje in de eredivisie zou Nederland op zijn kop zetten. Maar is het daarom rechtvaardig om tegen de "normale" voetbalsupporters te zeggen: "Als je de wedstrijd wil zien, moet je niet zeuren als je na afloop in een gevecht terecht komt"?

Om kort te gaan is het misschien het beste om te stellen dat af en toe een relletje na het voetbal er bijhoort. Dit mag echter niet het plezier van de wedstijd vergallen en mag ook zeker niet te ver uit de hand lopen. Mijn advies aan Nederland; ga gewoon op zondag naar je cluppie en geniet van de wedstijd zonder het plezier van de anderen te vergallen!

Dit was een column uit de submit.

Elke dinsdag wordt er een column, geschreven door een user, geplaatst.
Aspirant schrijvers, mensen met een idee of gekken met een visie worden van harte uitgenodigd om een column te posten. De redactie kiest elke week de beste, en die wordt geplaatst.