Potverteer-diarree

In een kort artikel op de voorpagina van de Volkskrant van zaterdag staat dat het onderzoek naar H5N1 in Europa niks heeft opgeleverd. Dit zou voornamelijk komen door een verkeerde manier van onderzoeken.

Het bizarre van het verhaal is de volgende quote:
quote:
Het onderzoek wordt als een dierexperiment gezien. 'We hebben wel toestemming wattenstaafjes van achter in te brengen, maar niet van voren'

Dat laatste wordt opgetekend uit de mond van een van de onderzoekers. Blijkbaar is er weinig experimenteels aan een wattenstaaf in je poepgaatje maar is het verboden om iets in je vogelbekje te stoppen. Ik wil niet weten waar het gemiddelde lid van de Dier Experimenten Commissie met zijn gedachten zit.

Het korte artikel legt uit dat ons idee van veiligheid met betrekking tot de vogelgriep niet zozeer gestoeld is op feiten maar meer op verkeerde conclusies. En blijkbaar is er een commissie die bepaalt of een onderzoek al dan niet oraal mag plaatsvinden. Ook al staat de volksgezondheid op het spel, dan nog is er een clubje mensen die bepaalt dat een wattenstaafje in de bek van een vogel niet mag. Ik denk dan: "worden we niet dagelijks misleid?" Naast de vogelgriep staat dat de Postbank op de vingers is getikt door de Reclame Code Commissie. Volgens deze commissie suggereert de bank bij het aanduiden van de waarde van de rentepunten van de Postbank 'een groter voordeel dan waarvan in werkelijkheid sprake is'.

Oh, my god, denk ik dan. Is dat niet het hele grote doel van de verlakkerij die reclame heet? Ik gebruik ook die 5-in-1 vaatwastabletten en nog steeds heb ik af en toe een bruin randje in mijn theekopjes. Wordt het niet eens tijd dat Sun daarvoor op de vingers wordt getikt? Of had de Postbank in mini-letters onder haar spotjes moeten vertellen dat het een onderzoek betrof onder 17 vrouwen waarvan er 9 een merkbaar verschil voelden na drie dagen gebruik? Waardeloze onzin die je in staat stelt de grootste leugens te vertellen die je maar kan verzinnen zonder enige inmenging van een code commissie. Het gaat niet om het liegen, het gaat om de tevredenheid van een commissie.

Ik stel dan ook voor om een Onderzoeks Eerlijkheids Commissie op te richten. In bovengenoemd geval zou de commissie kunnen oordelen dat het helemaal niet eerlijk is om uit een rectaal onderzoek conclusies te trekken. De H5N1-onderzoekers zouden dan hun onderzoeksresultaten kunnen valideren door een disclaimer toe te voegen dat 'binnen de grenzen van de diervriendelijkheid 0% van de vogels besmet bleek'. Dit leidt ons tot de conclusie dat alle vogels, mits diervriendelijk oftewel rectaal benaderd, griepvrij zijn.

De politiek controleren we met de Uitspraken Zinvolheid Commissie. Als eerste heeft die als opdracht om Mark Rutte op de vingers te tikken. Nadat Dhr Wijffels heeft geklaagd over de 'potverteer'-uitspraak van Rutte komt er een rapport waarin wordt gemeld dat de uitspraak van Rutte 'grotere onzin is dan de werkelijkheid aan kan'. Rutte kan dan voortaan als disclamer opnemen dat 'zijn uitspraken door 12 van de 21 vogels als oraal worden beleefd'. De rest van de vogels schat blijkbaar de poep die uit zijn mond komt op realistischer waarde.