Talk about a waste of money

Deze week in het nieuws: de resultaten van het onderzoek naar Diana's overlijden. Haar dood bleek een ongeluk. Where the hell have they been? dacht ik, dat wisten we toch? En dat klopt, alleen betrof het destijds een Frans onderzoek. Voor de Britten een reden om 't over te doen.

Het weekend van haar dood staat me nog helder voor de geest. We waren zaterdagnacht in de kroeg te vinden en waren jong. Dat wil zeggen dat we ons plan wat betreft alcohol nog niet helemaal uitgestippeld hadden. De hele zondag slapen dus. Tot een uur of vijf en dan frietjes bij het avondeten. Over op het vaste avondprogramma (Beverly Hills, Melrose Place, Friends) en weer naar bed. Op dergelijke dagen bestond de buitenwereld niet en het nieuws bereikte mij dus de volgende morgen. Ik was de eerste die beneden was (kon er wel weer tegen na de rebound-zondag) en pakte de krant van de deurmat. Ik legde 'm op tafel, de krant viel open en daar was 'ie: de enorme foto van Diana op de voorpagina.
Ik dacht eerste dat het een grap was. Maar het artikel twee keer lezen en de datum checken op '1 april', hielpen. Godverdomme dus. 'Onze' weids bejubelde prinses, de moeder Theresa van onze generatie, was niet meer. Ik was geschokt.

De feitelijke toedracht werd onderzocht, maar niet iedereen neemt dat onderzoek even serieus. Conspiracy theory-clubjes blijven actief, met de vader van Dodi als bekendste mascotte.
Nu dus een tweede onderzoek en dan denk ik: is 't echt nodig? Het is lang, lang geleden. Nu negen jaar, bij de aanvang van dit onderzoek zes jaar. (bbc.co.uk.) De documenten - totaal 20.000- zijn in de loop der tijd niet veranderd, de getuigenissen -waaronder 18 nieuwe- wél. Alleen niet ten goede. Onmiddellijk na zo'n heftige gebeurtenis is de kwaliteit van die verklaringen al hoogst discutabel namelijk. En de tand des tijds doet er slechts schepjes bovenop.

De waarheid vind je er niet mee, maar ik geloof niet dat het uitmaakt. Ik denk namelijk niet dat Waarheid een doel was. Eerder was dat vragenstellers sussen. Een eliminatie-ronde voor complottheorieën dus en dat wordt bevestigd door meneer Stevens (leider onderzoek). Hij hoopt dat het onderzoek helpt bij 'Closure to all who continue to mourn the deaths'. En Prins William en Harry, die hopen dat 'the "conclusive findings" of the report will end all speculations.'

Toch jammer, dat het onderzoek er met een eliminatie-invalshoek niet minder zinloos op wordt. Het meerendeel van de vragenstellers denkt immers dat het Britse koningshuis erachter zit en zou een Brits onderzoek dan helpen denk je? Sterker nog: geen enkel onderzoek zal dat.
'Conspiracy Theorie-en' is een hobby. Mensen die ze aanhangen wíllen ze geloven en daar krijg je ze met een onderzoekje echt niet vanaf. Zo bewijst ook de vader van Dodi. Zijn reactie op het onderzoek: "I feel sorry for the taxpayers and the money that has been wasted on such garbage."
En 'The money'? Zo'n £3.69 miljoen.

Het mooie is dat Stevens zelf met een antwoord komt. Op de website van BBC zegt hij: 'There are some matters, about which we may never find a definitive answer.'
Zo is het maar net en zo blijft het ook.
£3.69 miljoen ten spijt.