Mirjam Sterk: Beauty contest?

In de serie verkiezingscolumns op de frontpage van FOK! is het de beurt aan Mirjam Sterk, CDA. "Politiek is een zaak van doen wat je zegt."

Beauty contest?

De verkiezingen zijn online. Je doet niet meer mee als je geen flitsende website hebt mŤt weblog. Ik kom ineens een heleboel van mijn collega's tegen op de hyves-sites;-). De online-verkiezingscampagne heeft zo zijn voordelen. Als ik eerlijk ben zit ik namelijk liever met een koffie verkeerd achter de computer te praten met kiezers dan op een koude zaterdagochtend voor een marktkraam.
Gister mailde me echter een boze meneer. Op mijn site staat een filmpje gemaakt voor de Nieuwe Revu. Daarin vertel ik iets over mijn hobby's en liefdes. Dat vond hij onzin. Het gaat toch om de inhoud. Dat is natuurlijk waar. Maar ik vind het zelf ook altijd prettig om ook iets te weten over de persoon achter de naam. Das het voordeel van internet. Het geeft tekst, beeld ťn geluid. Maar: de inhoud!

Eťn van de verkiezingsthema's is de vergrijzing en de hypotheekrenteaftrek. Niet vanzelfsprekend de meest populaire thema's onder jongeren, maar wel belangrijk. Ik hoorde Femke Halsema laatst zeggen: Met Bos zijn jongeren de klos. Ik ben het lang niet altijd met haar eens, maar dit keer wel. Een paar jaar geleden stond Wouter Bos nog op het Museumplein omdat de PvdA het schandalig vond dat oudere werknemers niet langer meer met de Vut konden gaan. Over de jongeren die dat mochten betalen, geen woord. Inmiddels heeft ook ineens de PvdA de vergrijzing ontdekt en daarom stelt Bos voor dat toekomstige ouderen twee keer moeten gaan betalen voor hun AOW, wanneer ze een pensioentje op willen bouwen. Weer zijn de jongeren dus inderdaad de klos. Zij mogen in de toekomst van de PvdA extra gaan betalen voor hun pensioen.

Het CDA kiest ervoor om niet de lasten op schouders van jongeren te leggen. Dat is namelijk niet nodig, zolang we maar zoveel mogelijk mensen aan de slag te krijgen. En dan geen knieŽn onder bureaus, maar handen aan het bed, bord of anderszins. Mensen die weggestopt waren in een WAO-uitkering, vrouwen voor wie het niet loonde om aan het werk te gaan, jongeren van allochtone afkomst. Op deze manier zorgen we voor voldoende mensen om de kosten op te brengen. Bovendien moeten we de staatsschuld aflossen. Daaraan betalen we op dit moment per Nederlander per jaar 700 euro alleen al aan rente over de staatsschuld. Over het weggooien van geld gesproken...

Jongeren willen goede opleidingen waar leraren staan met liefde voor het onderwijs. Opleidingen die betaalbaar zijn en hen niet opzadelen met grote schulden naderhand. Huizen die betaalbaar zijn voor starters omdat ze goedkope leningen kunnen sluiten. Allemaal zaken waar het CDA de afgelopen jaren ook al bewezen heeft zich voor in te zetten. Het CDA schaft bovendien voor jonge vrouwen de aanrechtsubsidie af. Deze zorgt er nu voor dat het voor jonge vrouwen vaak ongunstig is om te gaan werken wanneer hun partner al werkt. Maar als je wilt gaan werken moet dat lonen. Jonge vrouwen moeten niet het signaal krijgen dat het voor hen beter is om niet te werken. Dat beide ouders moeten kunnen werken ťn opvoeden, dat is voor ons het uitgangspunt. Dat sluit veel beter aan bij de wensen van jongeren dan het traditionele kostwinnersmodel waar PvdA en Christenunie aan vast willen houden.

Politiek is geen beautycontest of wedstrijd Jip en Janneke-taal. Politiek is een zaak van doen wat je zegt. Ik geef toe. Jan Peter Balkenende is niet de meest sexy lijsttrekker. Maar wel iemand die staat voor zijn zaak en doet wat hij heeft beloofd. Iemand die niet gaat zwabberen als er tegenwind opsteekt. Die zaken niet mooier voorstelt dat ze zijn. Betrouwbaar en eerlijk duren toch het langst, ook in de politiek!

Mirjam Sterk, CDA, lijst 1, nr. 9