Passie in het dozenhok


Het nieuwe televisieseizoen is weer begonnen en zeker niet onopgemerkt. Wie enkel Nederland 2 geprogrammeerd had staan voor een dagelijks, stevig potje hersengymnastiek in de vorm van Lingo, komt al snel tot de ontdekking dat Lingo niet meer op de kaart staat. Geen groene, blauwe en rode ballen maar een ballenbak met verdieping op de punten: kunst, cultuur, politiek, samenleving en religie. Lingo hoort nu thuis op het amuserende Nederland 1. En Nederland 3 is jong en vernieuwend geworden.

Zo eens in de zoveel tijd doet je vertrouwde supermarkt hetzelfde. Na maanden van training kon je blind een keur aan uitzonderlijke artikelen vinden. Het boodschappenlijstje liet je thuis want je mental map vertelde je dat drie passen moest doen om groente te pakken. Daarna 8 stappen in noordelijke richting voor koekjes. Gevolgd door twee stappen in noordelijke- en vijf stappen in westelijke richting voor het vlees. Enzovoorts, totdat je met je gevulde karretje weer buiten stond.

Dat werkt prima totdat de bedrijfsleider ingrijpt middels een herindeling volgens de leer van Jan des Bouvrie. Op kleur gesorteerd. De melk staat bij het witte brood, de camembert, de witte chocolade, wasmiddel voor de witte was en de witte wijn. De rose tref je aan naast bijvoorbeeld de Vanish Oxi Action, de zalm en de roze met gele vla. Die laatste is overigens ook te vinden in het gele schap.

Zorgt de publieke omroep nog voor wat verrassing als gevolg van de herindeling van de drie zenders, concurrent SBS6 kiest voor zekerheid. Zoals met het knap bedachte 'bekende Nederlanders doen iets dat zonder bekende Nederlanders niet leuk is'. Dat iets is dit jaar dansen op ijs. Ook gooit de zender er nog maar eens een realityserie tegenaan. Elke werkdag kun je het werkelijke leven in een ziekenhuis volgen. Er zijn dus mensen die na een werkdag van acht uur thuis komen om onbetaald te kijken naar de werkdag van een ander? Voor eenieder die graag wil figureren in deze serie: de serie wordt opgenomen in het Rotterdamse Erasmus MC. Dus zorg dat je daar belandt. Overigens een nog al saaie keuze van SBS6. De serie zou veel spannender zijn wanneer er was gekozen voor de afdeling cardiologie van het Nijmeegse Radboud. Daar is een hartoperatie pas écht spannend.

Bovendien kan ik me er maar weinig bij voorstellen bij zo'n medische realityserie. "Dokter Bernhard met spoed naar OK 3!"
De regie grijpt in: "De patiënt moet nog even geduld hebben, Dokter Bernhard zit nog in de make-up." En als je na de operatie er achter komt dat de ingreep slecht op band staat roep je toch gewoon om een make-over.

Sowieso snap ik de behoefte aan die ziekenhuisprogramma's niet echt. Waarom scoort dát wel? Waarom wil men wél kijken naar een open-hart-operatie en is het TROS-programma de TV kapper dat jaren geleden werd uitgezonden zo jammerlijk mislukt. Is het knippen van haren dan zoveel saaier dan het knippen van amandelen? En wat is er mis met een supermarktsoap? Vol met romances bij de rijst en macaroni, onderlinge ruzies tussen de wasmiddelen, drama in het diervoederpad en onbegrensde passie in het dozenhok.

Ik kan nu natuurlijk gaan uitleggen waar ik 's avonds dan wel naar kijk of wat ik 's avonds zonder televisie doe. Maar dan zou ik al te veel verklappen en dat zou niet verstandig zijn. Want vanaf volgend seizoen kan iedereen meegenieten van mijn vrije avond. Daar zit vast ook niemand op te wachten.