heelverhaal.nl verklapt het einde, maar niet het begin

We noemen hem hier thuis: heelverhaal.nl. Hij heeft ons leven veranderd. Hij komt en hij gaat onregelmatig, dan weer zit hij drie weken in de VS, soms moet hij naar India, soms naar het Midden Oosten. Dan weer zit hij een maand bij ons; gewoon, op de logeerkamer. We misbruiken hem dan als kinderoppas, maar we zijn wel een beetje bang dat zijn obsessie met die weirde theorieën van hem de onschuldige zieltjes een beetje corrumpeert.

Maar anderzijds, als het waar is wat Heelverhaal.nl te vertellen heeft, dan kunnen de kinderen het maar beter weten...

Hij heeft ons leven veranderd omdat wij niet meer met dezelfde blik de wereld zien als voor we hem tegenkwamen. Ik had destijds een schrijfklus voor het Ministerie van Economische Zaken: er moest een boekje komen over de digitale revolutie en daarvoor moest ik met allerlei deskundigen en future watchers spreken. Een van hen was Heinrich de Geer, en na zijn heldere verhaal, ik zag hem aarzelen toen ik mijn blokje dichtklapte en wilde opstaan, zei hij zachtjes: "Misschien is (de echte naam van Heelverhaal.nl) toch ook wel... nou nee, misschien toch maar niet." De Geer draaide zenuwachtig aan een elastiekje.

Ik drong niet aan, maar thuis googlede ik zijn (Heelverhaal.nls) echte naam en toen begon het vreemd te worden: er verscheen maar één resultaat (de zoekbewerking duurde 0,14 seconde) en dat was een witte pagina. Ik doolde wat met de muis, misschien een hotspot, maar nee. Ik trok wat met de muis en ja, dat hielp wel: een telefoonnummer in Utrecht. Wit font op witte background, hoe simpel.

Ik draaide het nummer.
Heelverhaal.nl nam meteen op.
En begon te praten.

"Weet je nog die special van Quote, over die man die een alternatief voor het binair systeem had uitgevonden, zodat data veel en veel efficiënter konden worden opgeslagen? Pieper had zijn systeem bijna gekocht."
Ik wist waar hij het over had; ik had er zelfs de beide Quotes voor gekocht. Verder vind ik Quote een onbeduidend blaadje, hoewel ik Jort Kelder wel een sympathiek kereltje vind. (Maar wat ik vind, daar gaat het eigenlijk niet om. Ik ben slechts een boodschapper van het grote geheim dat Heelverhaal.nl de wereld in wil slingeren, als de wereld er maar naar zou willen luisteren. Wat ik betwijfel.)

"Mm-m" zei ik, aarzelend, omdat ik niet gewend ben een onbekend nummer te bellen en meteen overhoord te worden op mijn kennis van oude jaargangen Quote.
"Nou, dat moet ik zien te voorkomen. Eén persoon moet het verhaal te horen krijgen, maar let op: één persoon, hè, niet de halve wereld. Het is niet zonder gevaar."

Dat geldt dus ook nu nog steeds, gemiddeld zijn er ongeveer 2000 man die een column op Fok! lezen, ik moet het vertellen om mijn eigen veiligheid te waarborgen, maar ik gebruik Fok!-users dus als een soort levend schild, ik zeg dat er van te voren bij zodat je tijdig kunt afhaken. Ik heb er maar 200 nodig, 10%, dat moet genoeg zijn. Ik zei al: ons leven is veranderd, en dat zou dus vanaf vandaag ook voor jouw leven gelden. Ik zeg niet per se ten kwade hoor, het is net als weten hoe ze kuikens seksen en ontsnavelen, als je het weet koop je alleen nog maar tofu, maar is je leven daarmee slechter geworden of beter? Iedereen die zich ooit in de bio-industrie verdiept heeft, zal zeggen beter. Zo is het ook met het geheim van Heelverhaal.nl.

Ik begrijp dat je wilt dat ik to the point kom.

Maar hoe.

Want als ik zeg: Bin Laden zat niet achter 9/11, dan sla je je hand tegen je mond om een gaapje te onderdrukken, krabt met je andere hand eens in het kruis, what else is new.

Dan ben ik je kwijt. En zo is het ook als ik het hoofdpunt erin knal van het geheim van Heelverhaal.nl. Want zo was ook eerst mijn eerste reactie, toen we eenmaal afgesproken hadden in café de Leugen in Utrecht. Mijn broer heeft de naam van die kroeg verzonnen, en dat is echt waar, zoek maar in de archieven van de Kamer van Koophandel. Daarvoor heette de kroeg het Everzwijn of zoiets. Hij heeft die kroeg allang verkocht hoor. Maar het was een passend decor voor mijn ontmoeting met Heelverhaal.nl want mijn eerste reactie was: bull. Een hoop leugens. Gelul van een stoned stronkje witlof.

Maar omdat ik met de trein naar Utrecht was gereisd en nogal stevig had doorgestapt (De Leugen zit vlakbij het Neude, dat is zeker tien minuten vanaf Utrecht Centraal) en dus nogal zin had in een paar stevige potjes bier, liet ik Heelverhaal.nl een tijdje praten. En na een tijdje zat ik niet meer in De Leugen, maar in De Waarheid. Eng.

Ken je Plato's holbewoners? Daar zitten een stel randdebielen in een grond naar een schimmenspel te kijken, en ze denken dat de schaduwen die ze zien de echte werkelijkheid vormen. "Ha, daar komt weer die gebochelde met zijn amfoor, je zult zien, nu is de vrouw met de grote prammen niet ver weg", zo babbelen ze de tijd weg. Dan komt een filosoof de grot binnen, en die zegt: "Tsss, jullie zitten te kijken naar schaduwen, maar de werkelijkheid is dat een stel 3-dimensionale figuren langs een vuur lopen en wat jullie zien, dat is dus niet de echte, volle werkelijkheid. Het zijn maar schaduwen. Een projectie." Hij wordt natuurlijk weggehoond, zout toch op man met je driedimensionale shit, kggg.

Plato bedoelde daarmee dat je beter de filosoof de macht kon geven, want de gewone man woont in een waanwereld. Maar sinds ik weet wat ik weet, althans, waarvan ik vermoed (maar niet hoop) dat het waar is, denk ik: Plato heeft ongelijk, de holbewoners hebben gelijk, laat ons maar gelukkig zijn met de schaduwen, de echte werkelijkheid is een beetje te heftig.

En toch wil ik je in de akelige waarheid meesleuren, zeg maar dag tegen je comfortabele naïviteit. Het moet, er moeten teveel (200) mensen zijn die de waarheid kennen, zodat het niet meer efficiënt is om mij - en Heelverhaal.nl natuurlijk - simpelweg uit de weg te ruimen. Niet letterlijk natuurlijk, geen joego met een hoed en zonnebril en geluiddemper, alleen informatietechnisch uit de weg ruimen. Maar dat snap je nu nog niet.

"Zelfhelende software."

Heel verhaal.nl keek me aan of hij net de missing link in de menselijke evolutie had opgegraven. Maar het zei me niet veel: ik had er een stukje over in de krant gelezen. Software die zijn eigen bugs patcht, mooi toch? In mijn wereld is het heel simpel, Windows sucks, het werkt niet, het is onveilig, je krijgt er virussen van, het systeem ligt plat, je moet patches downloaden en het is duur. Apple daarentegen is een frisse ovulerende mooie vrouw die altijd precies op tijd met een kopje geurende Arabica klaar staat; als jij de deur open doet staat ze daar in een licht doodschijnend wit gewaad- ze ruikt vaag naar citroen en zeewier.

Dus zelfhelende software leek mij de oplossing voor een probleem van een andere planeet, de planeet Microsoft om precies te zijn.
Dat Bill Gates de rijkste man op aarde is, is een feitje dat ik op de een of andere manier altijd een plaats had kunnen geven in het rijtje onvoorstelbaarheden waarin ook het feit past dat alles begonnen is met een enorme explosie, terwijl niemand je dan vertelt wat er precies ontplofte. Maar nu zie ik dat in een heel ander licht: stel dat God bestaat, of de Duivel, zou hij dan de man die het slechtste operating system maakt het meeste geld laten verdienen, 't rijkst belonen?

Nee toch. Dus Windows is het beste systeem, alleen: niet voor de gebruikers, dat zijn stakkers, de mieren, zoals heelverhaal.nl ze noemt.

Hij bedoelt daarmee dat een mierenkolonie een mierenhoop kan bouwen terwijl de mier an sich een heel dom dier is, dat opereert vanuit een paar eenvoudige overgeërfde instructies. "Loop rechtdoor tot je voedsel vindt, pak het en maak rechtsomkeert." Een andere mier heeft dan de instructie: "pak het voedsel van elke andere mier af, ga terug naar huis en begraaf het." Een derde mier baseert zijn volledige handelen op het opgraven van voedsel en het een verdieping naar boven dragen. Zo weet geen enkele mier van het bestaan van zijn eigen kont, maar samen bouwen ze een imposante mierenhoop, waar een hoger organiserend principe aan het werk lijkt. Of is.

Lijkt of is? Bij mieren een interessante kwestie op een tochtig perron met twee flinke Afghaanse joints op; de wereld is gereduceerd tot een pak Nobosprits en de kwestie van de mierenhoop. Maar serieus, in alle nuchterheid, bij mensen? Je moet er toch niet aan denken dat mijn leven, of dat van jou als je even moeite wil doen om het tot je door te laten dringen, slechts een noodzakelijk maar vervangbaar schakeltje is in een veel hoger plan!

Zo zitten wij mensen niet in elkaar!

Dát zal ons toch zeker niet gebeuren!

Wij zijn denkende en scheppende en zelfbestemmende individuen, met een wil, met een bewustzijn en met een eigen lotsbepaling!

Of niet soms?

Vergeet het maar buster. Ik moet er gezien de beperkingen die de Fok! Frontpage mij van hogerhand stelt langzaam een einde aan maken. Maar de komende twaalf dinsdagen (of zoveel langer als nodig is of zoals korter als ik nog tijd van leven heb) zal je langzaam één concept duidelijk worden: dat van je eigen verpletterende betekenisloosheid. Je doet er niet toe. Ik ook niet, for that matter. Het gaat niet om wat jij wil (of wat ik wil); wat jij wil (of wat ik wil) is een handige maar vervangbare factor in het grote plan, het web dat om ons heen steeds strakker wordt aangespannen.

Nee, Amerikaanse overheidsdiensten zitten niet achter 9-11.

Dan toch Bin Laden? Hahahaha! Natuurlijk niet.

Wie of wat dan wel, dat is een heel verhaal. Heb je even?