Behouden vaart, Mark!

En dan komt de realiteit weer in zicht. De vakantie voorbij en iedereen weer aan de slag. De meesters naar hun lokalen alwaar de scholieren ook met frisse tegenzin hun schooljaar weer mogen aanvangen. Verpleegkundigen gaan naar de ziekenhuizen, hun handen aan het bed, ongeacht of er gekort moet worden als gevolg van overschrijdende budgetten. Op de bouwsteigers klinken de arbeidsvitaminen. En ook de politici bewegen zich weer naar het Haagse in de wetenschap dat er heel hard gewerkt moet worden. Naast het reguliere politieke handwerk, staan de verkiezingen voor de deur. Ze zullen zich moeten presenteren aan hun kiezers willen ze na november 2006 ook nog kunnen werken. Alle politici?

Nee, veel politici van de huidige regeringscoalitie houden het voor gezien, de VVD-ers in het bijzonder. Deze partij heeft te maken met een ongekende leegloop. In een positieve benadering kun je stellen, een ieder heeft zich in de picture gewerkt en neemt de gelegenheid zijn of haar positie elders te verbeteren. De pessimist zal ongetwijfeld zeggen, als ratten verlaten ze een zinkend schip, Gerrit Zalm, Bibi de Vries, Frans Weisglas, Annette Nijs en natuurlijk ex-fractievoorzitter Jozias van Aartsen. Om maar eens een willekeurig groepje te noemen van de schier oneindige lijst van bijna ex-politici, misschien wel ex-VVD-ers. Wie zal het zeggen?

Dit alles staat trouwens in schril contrast met de mannenbroeders van het CDA, de heren Balkenende en Donner. Zij gaan gewoon door in weerwil van kritiek. Hier past mijnerzijds slechts een woord van waardering, chapeau heren, maar dit terzijde, terug naar de VVD.

Een leegloop bij de VVD, onmiskenbaar het gevolg van de tweestrijd tussen liberalen en neo-conservatieven. Nog even en de liberaal pur sang, Mark Rutte staat aan het roer van een crew bestaande uit overwegend sympathisanten van zijn running-mate Rita Verdonk. En dan hebben we het nog over de politici van de VVD, maar wat gaat de kiezer doen? Die heeft te maken met een groep Wilders, inmiddels omgedoopt tot de Partij voor de Vrijheid. Het is Geert Wilders niet gelukt om de erfenis van Pim Fortuyn naar zich toe te trekken. Geen Marco Pastors, Joost Eerdmans of Bart Jan Spruit binnen de gelederen van Wilders. Landelijk is er sowieso geen cohesie in het beheren van de erfenis van Fortuyn. Pim zou zich vermoedelijk omdraaien in zijn Italiaanse graf, maar zeker weten doe ik dat natuurlijk niet, want helaas heb ik geen lijntje met hem.

Dus zal de VVD met Mark Rutte als boegbeeld mogelijk de belichaming worden van rechts en conservatief Nederland. Een bonte mengeling van LPF-ers, ex-LPF-ers, Leefbaren, conservatieven, neoconservatieven en xenofoben zullen zich bij gebrek aan beter melden bij de VVD.

En waar moeten de liberale kiezers, die, net als hun politici, niet terecht kunnen bij de VVD naar toe? D66 is geen redelijk alternatief meer natuurlijk en verder naar links opschuiven past een rechtgeaard liberaal niet. Ze zullen een toevlucht nemen tot het CDA. Het CDA van Balkenende en Donner, die, hoe weinig liberaal ze ook mogen zijn, hun rug wel recht hebben gehouden. En een groeiende CDA leidt bij linkse kiezers tot de gewetensvraag, moeten we met het hart of met het verstand gaan stemmen. Het hart zegt SP of Groen Links, maar het CDA mag niet de grootste worden. Het zal het verstand gaan worden, dus PvdA.

Even wat natte vingerwerk, de PvdA komt net boven de vijftig zetels en het CDA net geen vijftig. En de VVD van Mark Rutte? Die wordt gemangeld tussen twee logge stoomboten die langzaam maar zeker op gang zullen komen. Ik wens je persoonlijk een behouden vaart toe Mark.