WK Kroniek (3): Poule des doods?

Zo, we zijn inmiddels een week onderweg. Na vandaag zitten we zelfs al over de helft qua pouleduels, dus dat schiet al lekker op. Alle ploegen zijn in actie geweest en zo begint er langzaam een beeld te ontstaan van de kracht van de verschillende landen. Er zijn zelfs al beslissingen gevallen en dat is wel eens anders geweest.

De grote landen Duitsland en Engeland hebben zich al geplaatst voor de tweede ronde. Dit gebeurde grotendeels zonder glans, maar in de poulefase is het resultaat heilig. Slecht was met name Duitsland, op de defensie in het openingsduel na, zeker niet. De grote favoriet Brazilië kon ook nog niet echt overtuigen. Wellicht was het schijn en speelde men in de wedstrijd tegen Kroatië bewust met de handrem erop. Met het Braziliaanse materiaal ontstaat er natuurlijk altijd wel een gevaarlijk moment, dus daar kun je rustig op wachten. Desondanks waren de Goddelijke Kanaries voorlopig meer een verzameling stadsduiven, die nog ver verwijderd zijn van hemelse heerlijkheid.

Wie wel indruk maakten waren de Spanjaarden. Met flitsende aanvallen werd gehakt gemaakt van dark horse Oekraïne. Die ploeg had last gehad van kikkers en weinig geslapen, maar het oogde ook een beetje als een stel stroperige padden. Misschien was de 4-0 nederlaag door de strafschop en de rode kaart kort na rust ietwat geflatteerd, maar de Spaanse Armada was indrukwekkend. Vooral de goal van Fernando Torres was er één om in te lijsten. Zolang Spanje Piet Hein nergens treft, is er een dikke kans dat de zilvervloot misschien wel verguld kan gaan worden op dit toernooi. Knap!

Even knap als de demonstratiewedstrijd die Argentinië speelde tegen Servië & Montenegro. De Argentijnen deden wat ze wilden, tikten de arme tegenstander bij vlagen scheel en scoorde liefst zes keer. Dat is nog eens een kandidatuur stellen! Daar steekt het voetbal van Oranje wel wat schril bij af, maar qua resultaat doen we voorlopig nog niet onder voor onze laatste opponent in de eerste ronde. Want na twee duels is Nederland nog zonder puntverlies, grotendeels dankzij de oerhollandse vleugelspitsen. Heeft Van Basten dan toch goed bekeken, dat vasthouden aan 4-3-3. Moet wel gezegd dat Van Persie net op het juiste moment opstaat als ster, want met Kuijt op de vleugel had ik het nog moeten zien. Daar zeuren we echter niet over, we zijn door in de poule des doods en dat telt.

Was het dan eigenlijk wel de poule des doods? Na de loting was men het er wereldwijd grotendeels wel over eens en zeker in de vier aan elkaar gekoppelde landen van poule C wist men het zeker: dit was een vreselijke poule. Er zou een helse strijd losbarsten tussen vier sterke ploegen, die allemaal van elkaar konden winnen en slechts de twee gelukkigsten zouden overleven. Tja, Servië & Montenegro was geen schim van de ploeg die in de kwalificatie indruk maakte met een schier onpasseerbaar blok beton achterin en lepe counterspitsen. Ivoorkust voetbalde twee keer best goed, maar ging ten onder aan onervarenheid. Beetje een doodse poule dus uiteindelijk.

Net als poule A trouwens, waar het even vlug bekeken was. Polen eruit, zelfde verhaal als Servië & Montenegro. In de kwalificatie soms indrukwekkend goed, met Zurawski en Frankowski als prima spitsenkoppel. Neemt de bondscoach Frankowski gewoon niet mee en passeert hij ook enkele andere vaste waarden. Gevolg is uitschakeling na twee duels en dus is de enige Poolse vertegenwoordiging die in Duitsland achterblijft die van de in de prostitutie bijbeunende dames. Misschien hebben ze meer succes op het WK Lingerie van Veronica? Costa Rica ging eruit op basis van kwaliteit, net als Paraguay trouwens. Die laatste ploeg maakte met name aanvallend een onmachtige indruk.

Zo heeft Ecuador, met die leuke keeper met de vlaggetjes, zich toch verrassend geplaatst voor de tweede ronde. Een leuke stunt van een ploeg die vooral vastberaden oogt en af en toe leuk voetbal laat zien. Geen wonderploeg en in een zwaardere poule was het wellicht anders geweest, maar het volksfeest in Ecuador is er terecht niet minder om. De komende tijd zullen we meer uitschakelingen meemaken en gaan we op zoek naar een nieuwe poule des doods. Ik zet in op poule G, waarin de matte Fransen nog wel eens een lastige strijd kunnen krijgen met het Zuid-Korea van nieuwbakken wisselgenius Dick Advocaat en de jonge Zwitsers. Spannend!