Tips voor de WK Toto

Met het wereldkampioenschap voetbal voor de deur duiken er weer overal voorspellingswedstrijden op. Ook FOK! doet er met de eigen WK Pool vrolijk aan mee. Lastig natuurlijk, vandaar enkele gratis tips aan de vooravond van het WK. Want u denkt toch zeker niet dat alle deelnemende landen kampioen kunnen worden?

Welnee, een hoop landen kunnen we al vooraf schrappen als mogelijke kampioen. Leuke opvulling van het deelnemersveld, soms goed voor mooie taferelen op de tribune, maar niet goed genoeg bevonden. Schrapt u even mee? Er gaat een keurig nette streep door Polen, Ecuador, Costa Rica, Paraguay, Trinidad & Tobago, Ivoorkust, Servië & Montenegro, Iran, Angola, Verenigde Staten, Ghana, Kroatië, Australië, Japan, Togo, Zwitserland, Zuid-Korea, Saudi-Arabië en Tunesië. Goed, op het gevaar af dat er een potentieel Griekenland tussen zit, hebben we er dan al 19 geschrapt. Ruimt lekker op, meer dan de helft weg.

Dan blijven de outsiders over. Duitsland bijvoorbeeld, dat met een uiterst matige selectie aan het toernooi begint. Maar dan zijn Duitsers op hun best, als niemand er iets van verwacht. Bovendien spelen ze thuis en lijken ze op tijd in vorm te komen. Voeg daar een makkelijke poule aan toe en het is duidelijk dat ze nog wel eens verrassend uit de hoek kunnen komen.

De Duitsers passen wat mij betreft in de rij waar ook Nederland bij zit. Landen die goed genoeg zijn om van bijna iedereen te kunnen winnen, maar die toch geen uitgesproken favoriet zijn. In het geval van ons eigen land is de onervarenheid van de selectie en de bondscoach een reden om niet onder de favorieten geschaard te worden. Toch wel een lekker groepje zo hoor, met ook Engeland erbij. Goede selectie op papier, maar problemen met de fitheid van Rooney en weinig capabele vervangers. Portugal mag er ook nog bij. Mooi elftal, ingespeeld geheel, maar vaak uiteindelijk net niet bestand tegen de druk als de prijzen verdeeld worden. En dan Spanje, dat altijd een ploeg stuurt waar we op papier van genieten, maar dan altijd genadeloos door de mand valt. Waarom zou dat nu anders zijn? Dan hebben we ook nog de Fransen. Geweldige voorhoede, met spelers die meer dan twintig keer scoren in de Serie A en Premier League, een Zidane die zijn laatste kunstje gaat opvoeren. Maar ja, ze zijn grotendeels wel op leeftijd en de afgelopen twee internationale toernooien waren ze toch minder. Lekker in dit groepje van zes kanshebbers, die het echter vermoedelijk niet gaan halen.

Dan de categorie echte outsiders, dus landen die traditioneel niet tot deze groep gerekend worden. Mexico bijvoorbeeld. Een elftal dat graag mooi en aanvallend wil voetballen en daar de spelers voor heeft. Spelers die we in Europa vaak niet zo goed kennen, want die jongens krijgen in eigen land prima betaald en missen de noodzaak hierheen te komen. Op de Confederations Cup lieten ze goede dingen zien. Alleen, op de laatste twee wereldkampioenschappen werden ze vaak schlemielig gewipt na een prima eerste ronde en dat is gezien de sterkte van poule C, waaruit hun mogelijke tegenstander in die ronde zal komen, weer mogelijk. Zweden hoort er ook tussen. Degelijk elftal, dat enkele spelers heeft die aanvallend het verschil kunnen maken. De vraag is alleen of ze over de hele linie goed genoeg zijn. Dat kan van Tsjechië wel gezegd worden. Die ploeg speelde het beste voetbal op het EK van 2004, maar greep mis. Voor enkele spelers is het de laatste kans nog iets te winnen met hun land en Tsjechië heeft wel degelijk de kwaliteit om in een tweede ronde zomaar de Brazilianen te kloppen. Tot slot is daar nog Oekraïne. Die ploeg is gebouwd rond topspits Andriy Shevchenko. Als die kan doen wat bijvoorbeeld Hristo Stoichkov in 1994 en Davor Suker in 1998 kon, namelijk topscorer worden, kan zijn land ver komen. Bulgarije en Kroatië werden er destijds vierde en derde mee.

Blijven de favorieten over. Italië lijkt het enige Europese land dat in staat is de Zuid-Amerikaanse kanonnen van een titel af te houden. Niemand weet echter in hoeverre de schandalen die het Italiaanse voetbal momenteel in een verstikkende greep houden gaan doorwerken in de nationale ploeg. Als ze dit negeren, is er veel mogelijk. Wellicht zijn ze dan te sterk voor het topteam van Argentinië. Die ploeg koppelt techniek aan kracht en onverzettelijkheid en wil weer eens het erepodium op. Alleen, in 2002 waren ze ook favoriet en mislukte de missie volledig. De poule van destijds is qua sterkte vergelijkbaar met die van nu.

Blijft dus maar één topfavoriet over. Wie veilig wil inzetten, speelt Brazilië. Geweldige selectie. Dit uit zich misschien nog wel het meest in de namen van de spelers die niet opgeroepen zijn voor het WK. Daar kan je nog een prima team mee vullen. Niemand lijkt in staat deze uitgebalanceerde ploeg passend weerwerk te bieden, zeker niet als de sterkste elf spelen. Maar goed, voetbal blijft onvoorspelbaar. Kiest u veilig of waagt u een gokje?