ArchEnemy, je bent lief!

ArchEnemy, Geert Wilders, Hans Janmaat, Ronald SŲrensen, Rita Verdonk: ze hebben van twee dingen last. Van Islamieten en een venijnige karakterstructuur. Dat laatste moet ik even uitleggen. Het is een zeldzame combinatie karaktertrekken namelijk, en een hele giftige. Net zoals je beter van Baileys en tonic geen longdrink kan maken, zo hebben deze islamofoben te maken met twee op zichzelf best gewone eigenschappen, die samen niettemin vervelend uitpakken. De eerste: een passief-agressieve manier van de wereld bekijken. De tweede: een narcistische manier van zichzelf bekijken.

Passief-agressieve mensen zijn er zoveel. Ze winden zich op als je te lang op de verkeerde baan hangt met een gsm aan je oor, want 1. zij moeten er langs en 2. zij hebben verdomme ook rechten en 3. hun baas is al zo'n lul en 4. als je niet oppast rukken ze je kop eraf.

Je komt ze tegen in supermarkten, waar ze natuurlijk altijd in de verkeerde rij gaan staan, en omdat dat heel gemeen is van de wereld beginnen ze te zeiken over de hoofddoek van de caissiŤre. Ze praten precies hard genoeg dat iedereen zich geroepen voelt half-instemmend te glimlachen, net-aan het oogcontact vermijdend, maar ze praten ook weer niet zo hard dat ze door security naar de intake van de crisisopvang worden afgevoerd.

Ze lezen de Panorama en de Volkskrant, zich woedend verlustigend in artikelen over onterechte topsalarissen van andere mensen, zich vergapend aan de mooie partners van anderen, ze zijn altijd de zak en ze laten het er nooit bij zitten. Je hoort nog van ze! Ze laten niet met zich spotten! Het politiek-correcte gelul moest maar eens afgelopen zijn! (Dat dat al sinds de gemeenteraadsverkiezingen 2002 afgelopen is, dat hebben ze even gemist. Dat sindsdien de intolerantie politiek-correct is en de naunce afwijkend, willen ze helemaal niet weten. Immers: de buitenwereld is een slecht en onherbergzaam oord...)

Passief-agressieve mensen, karakterologisch gezien het lulligste segment waar je in terecht kan komen, vormen verder niet zo'n bedreiging. Ze mopperen zichzelf woedend op hun maagzweren en trekdarmen waar niets aan gedaan wordt het graf in, brengen niets tot stand, weten geen oplossingen, halen de kranten hoogstens wegens zinloos geweld of natuurlijk met ingezonden brief nummer 145.

Maar in combinatie met narcisme, aiaiai, is de passief-agressieve karakterstructuur een zeer bedreigende. Want het narcisme voedt de geldingsdrang, het mopperen moet gehoord worden en ontaardt dan snel in redeloos schelden. De WRR deugt niet en hun rapporten al helemaal niet want er staat niet eens in dat elke Islamiet geboren wordt met een stengun in zijn knuistje en iedereen weet dat dat gewoon de waarheid is dus wat nou wetenschap. En dat dan opgeschreven zonder relativering, humor of vergevingsgezindheid, maar gewoon met een heleboel fraai geformuleerde woede.

Andere passief-aggressieve mensen zetten er dan smileys onder die applaudiseren en andere complimentjes, yeah, burp, eindelijk iemand die iets van die Islamieten durft te zeggen, dan wel van die topsalarissen, dan wel van de gemeente die er een potje van maakt dan wel van al dat andere grote onrecht. Burp.

De narcistische passief-agressieve mens tiert welig op deze aandacht, het liefst zou hij elke dag op de zeepkist klimmen en klagen over moslims, computers, politici; eigenlijk op iedereen behalve de gepromoveerde Arabist meneer Jansen. (Want die beantwoordt de klaagmails immers wťl.)
De narcistische passief-agressieve mens tiert welig, want hij krijgt er immers complimentjes voor! En vertegenwoordigers van de linkse kerk, de politiek correcten, die boos worden om de stupiditeit van het betoog, nou hij zal ze in het openbaar eens even mores leren! En garde!

Zo is de narcistische passief agressieve mens (hierna n-pam) als een plant die groeit als je hem kortwiekt, maar ook als je hem water geeft. Kortwieken voedt zijn passieve agressie, water zijn ijdelheid. En elke keer dat UPC een foutje maakt of er weer een schandalig topsalaris opduikt, komen er meer passief-agressieve mensen tegen de n-pam aanschurken, en zo worden ze lijsttrekker van een respectabele partij, of van een eigen partij.

Helaas - strovuur brandt kort. De n-pam is zo boos en ijdel, dat hij of zij aan oplossingen niet toekomt. De energie is destructief gericht, geen bruggen maar schuttingen, geen plannen maar proefballonen, geen ambitie maar ijdelheid. Dus vroeg of laat - maar waarschijnlijk vroeg - verdwijnt de n-pam van het toneel, een zegen voor het debat, een zegen voor de politieke cultuur, een hele opluchting voor alle mensen zonder passief-agressieve karakterstructuur. Alsof een luidruchtige mopperkont het feestje verlaat en iedereen eindelijk toekomt aan een potje hartverwarmende gezelligheid met hele stukjes seks. Een zucht van verlichting gaat door het gezelschap, het raam wordt opengeschoven en de zon laat zich weer even zien opeens.

Maar de andere passief-agressievelingen zijn wťťr een spreekbuis kwijt. Nog een reden om zich boos te maken over de stand van het land. Fortuyn afgeschoten, Wilders gezakt in de peilingen, Verdonk verslagen door Rutte... Dus: weer een kans voor nieuwe n-pams om zich te manifesteren. Moeten goedgeluimde en gezond-denkende mensen zich weer hoofdschuddend op de kop krabben over de vraag: laten we deze n-pam schreeuwend ten onder gaan of wijzen we hem/haar toch af en toe op een drogreden, feitelijke onjuistheid en kwalijke insinuatie?

Ik vermoed dat de beste remedie tegen de n-pam is om er onredelijk veel van te gaan houden. We wikkelen ze in een warme deken van liefde, we begrijpen hun ongeluk, we beseffen dat het niet aan hen ligt, het geeft niks dat ze de moslims de schuld geven, natuurlijk mogen ze stampvoeten, hier, een kop chocola en willen ze soms blijven logeren?

Die enkele feitelijke onjuistheid zij hen vergeven, een drogreden meer of minder doet niets aan onze liefde af, die is immers onvoorwaardelijk. Daarom! Ik hou van Geert Wilders. Ik geil op Verdonk! Ik vraag een geregistreerd partnerschap aan voor mij en ArchEnemy! Ik hou van alle n-pams! Jullie zijn lief!

(Kijken waar ze dŠt een plekje gaan geven...)