D66 gered door orkaan Rita

De muur is al meer dan vijftien jaar gevallen. Een overwinning van het Westerse superieure denken vinden velen. Bovendien is het tevens het morele gelijk ten opzichte van de verfoeide communisten. De VVD is in diezelfde periode ook bijna onafgebroken aan de macht in Nederland. En ondanks het feit dat paars een mengelmoes is geweest van sociaaldemocraten en liberalen en een vleugje D66-cement, was de teneur toch marktgericht, al denkt Gerrit Zalm daar nu anders over. Onder Paars is alles fout gegaan, beweert de verstokte VVD-er en nu doen we het veel beter.
Een mondiale en een nationale machtsbasis voor de liberalen om zich nergens zorgen over te maken. Het klimaat is er om volledig te kunnen gedijen. Toch? Waarom hebben ze het dan niet gemakkelijk in het hedendaagse politieke landschap, hun spierballentaal ten spijt?

In de nabije toekomst moet namelijk de nieuwe politiek leider gekozen worden. De voormalig linksige Mark Rutte, maar inmiddels zich verzoenend met de conservatieve taal van zijn ultrarechtse partijgenoten, had zich al kandidaat gesteld. Ene Veenendaal doet ook een poging onder het mom dan hebben ze in ieder geval wat te kiezen. Maandag 3 april is bekend geworden dat Rita Verdonk ook mee gaat doen om het liberale leiderschap naar zich toe te trekken.
Een echte links-rechts strijd binnen het liberale kamp zal zich ontspinnen. Gaat Rutte de opmars van de PvdA stoppen door de meer behoudende sociaaldemocraten uit het midden te plukken? Of zal Rita de nalatenschap van Pim Fortuyn voor de VVD gaan opeisen en daarmee de groepen Wilders, Pastors en datgene dat nog over is van de LPF in de politieke kou laten staan? Een bijna onmogelijke opgave om uit die twee de beste keus te maken. Voor het gemak tellen we die ene mevrouw Veenendaal maar niet mee.

De VVD staat voor een bijna schier onmogelijke opgave, tenminste als ze nog wil groeien en in de nabije toekomst de grootste partij worden en daarmee dus de premier leveren. Ik beloof hierbij plechtig dat indien het ze gaat lukken ik de verkiezingen, die na 2007, de VVD serieus in overweging zal nemen bij de stemmachine. Want een politicus die dat kan, verdient eigenlijk mijn steun, levenslang. Maar zover is het nog niet.

Het VVD dilemma is, terwijl het al bijna twaalf uur is voor D66 dat op sterven na dood is, een geweldige opsteker voor Lousewies van der Laan. Lousewies, monter, fris en integer heeft de verantwoordelijkheid genomen om het links liberale sterfhuis nieuw leven in te blazen. Objectief gezien een onmogelijke opgave want onderwijsbeleid, kennistechnologie, bestuurlijke en democratische hervormingen zullen met of zonder D66 toch niet van de grond komen. Dus wat Lousewies rest is een waardig sterfbed voor haar partij en dat is haar zeker toe te vertrouwen, want ere wie ere toekomt.

En dan ziedaar, orkaan Rita Verdonk, plaatst geheel onbedoeld de democraten nieuw leven in als zij de ideale kandidaat blijkt te zijn En waarom ook niet. Er is immers geen enkele VVD-er die openlijk aan haar kwaliteiten twijfelt, want ze doet zo goed en nuttig werk namens het kabinet. Dus waarom zou ze ondanks haar geheel ten onrechte verkregen hardvochtige imago, niet de lijsttrekker worden van de VVD? Ik zou geen enkele reden kunnen bedenken. Het gevolg zal zeker zijn dat een enkele oprechte VVD-er met het hart op de juiste plaats mogelijk toch de overweging zal maken een andere partij te kiezen. En mocht de PvdA dan toch te communistisch zijn in hun optiek, dan is Lousewies en haar groep een goed alternatief. Een redelijk alternatief mogelijk.

Het gevolg? Ze reageren nog lekker vier jaar door als cement tussen twee andere coalitiepartners, dit maal de PvdA en het CDA, want die combinatie hebben ze de laatste tien jaar nog niet gehad. Kunnen ze hun politieke idealen op poetsen om ze vervolgens weer publiekelijk te verkwanselen. Van frisse Lousewies zijn we gelukkig nog niet af de komende jaren.