Tijls tips voor thuis (6): Sell! Sell! Sell!

Het nadeel van een baby die veel slaapt is dat je een overdaad aan nieuws meekrijgt. Bovendien zijn alle media er nu onderhand wel achter welke nieuwtjes een beetje hits genereren, dan wel losse verkoop, dan wel kijkcijfers, dus je hoort ook al het nieuws minstens drie keer. "Man gestikt in onderbroek buurvrouw" (nu), "Man stikt in slip buuf" (telegraaf), "Allochtoon minder dankzij onderbroek Hollandse vrouw" (FOK!), "Win dodelijke onderbroek - sms uw bod in centen" (SBS6).

Moe van al die korte triviale mededelinkjes (Aarsmade voorkomt ontsnapping meervoudige moordenaar uit TBS-kliniek, Vrouw bevalt van werkende gsm, Tiener dood na recordpoging hondenpoep eten) en de bijbehorende reacties: "Niet wijs die gasten" (Geenstijl), "Allochtoon zeker" (FOK!) "Gaap" (VolkomenKut), bekijk ik eens een anderhalf uur durende film over 9/11. De baby slaapt toch.

Jee. Mij persoonlijk maakt het niet uit of een handvol arabieren dan wel een handvol Amerikaanse apparatsjiks de dood van een paar duizend hardwerkende Amerikaanse blue suits en nog wat dappere brandweermannen op hun geweten hebben. Ik heb zelfs liever dat een Amerikaanse apparatsjiks al die doden hebben veroorzaakt dan die slecht vliegende Arabieren, dat heb ik ook met al die afrekeningen in het criminele circuit: soortgenoten die elkaar doodmaken vind ik toch iets minder erg dan wildvreemden.

Sinds ik 'Extremely loud and incredibly close' heb gelezen, weet ik dat het heel erg zielig is voor al die doden en vooral hun nabestaanden van 11 september. Wat zouden die nabestaanden er eigenlijk van vinden, dat hun eigen officials hun man/vader dan wel vrouw/moeder de dood hebben ingejaagd? Ik zou wel balen als mijn vader op een vrij-reizendag het slachtoffer werd van een ontploffend rugzakje dat daar door een vertrouweling van Doctors van Leeuwen was neergezet! Natuurlijk zou ik ook wel balen als dat een echt terroristisch rugzakje was, maar je vader het slachtoffer weten van fake-terrorisme is wel heel erg wrang en zinloos.

Wat me bevreemdt is dat het bewijs dat zoveel harder is dan het dikke staal waaruit die Twin Towers waren opgetrokken, toch maar niet tot het mainstream nieuws door wil dringen. Netwerk noch Nova wil eraan. Nieuwsconsumenten hebben kennelijk ingebakken reflexen, waarmee ze hun verwende weg door de headlines zoeken: alles wat naar samenzweringstheorie ruikt is ingewikkeld en maakt de wereld onnodig gecompliceerd. Bah! Maar 'Ezel kan koranverzen balken' of 'Dronken man frituurt dochtertje van 3', dat is pas lekker nieuws.

Het gevaar voor the powers that be in de Verenigde Staten is alleen dat het samenzweringsnieuws werkt als een veenbrand: niet te blussen, langzaam aanzwellend en uiteindelijk met veel grotere gevolgen dan nieuws dat inslaat als een bom. Want je moet wel heel erg dom zijn om te ontkennen dat het zaakje stinkt, en weliswaar zijn de Amerikanen vast niet zo intelligent als de Nederlanders (gemiddeld IQ 107), iets slimmer dan de Tsjechen (gemiddeld IQ 88) zullen ze toch misschien wel zijn.

Dus uiteindelijk zullen er wel allerlei hearings in de senaat komen en zal Bush wel van niks hebben geweten en rest ons de vraag: wat moeten we met zo'n bondgenoot? Wat is dat voor een bananenrepubliek? Wordt het misschien tijd voor een politioneel ingrijpen daar, om, met hulp natuurlijk van de Tsjechen, orde op zaken te stellen? Hoe langzamer het nieuws van de 9-11 scam doordringt, hoe langer het de headlines zal beheersen, en hoe meer koppen er uiteindelijk zullen rollen.

Maar Wall Street zal er wel een jaartje of wat van in mineur blijven. Dus de Tijls Tip voor Thuis van deze week is eenvoudig: voorzichtig afbouwen van de Amerikaanse en Europese aandelenbelangen, en gaan voor de emerging markets, vooral China en India, afblussen met Europese obligaties. Experimenteer met onroerendgoedfondsen, want de rente zou best kunnen gaan stijgen en leger dan nu kunnen die kantoorpanden toch niet worden. Tenzij een stel anonieme ambtenaren er een F16 doorheen stuurt natuurlijk.