Als ik 18 ben word ik alcoholist!

Een nieuwe maatschappelijke discussie zet de oververantwoordelijke ouders, samen met Minister Hoogervorst, in een front lijnrecht tegenover hun minderjarige kinderen die niet in alcoholische dranken spugen. Er wordt teveel gezopen in Nederland en vooral voor de jeugd is dat erg zorgwekkend, zo schijnt. We zuipen en zuipen maar aan en later zullen wij als maatschappij de rekening gepresenteerd krijgen voor dit buitensporig drinkgedrag. De koude rillingen lopen over mijn rug als ik denk aan hoe het over 20 jaar dus moet zijn, puur sarcasme, want ik zie het minder somber in.

Minister Hoogervorst, onze zeer bekwame bewindsman die ons tevens heeft opgezadeld met een geweldig nieuw zorgstelsel, heeft gelukkig een briljant plannenpakket bedacht om te voorkomen dat we over 20 jaar met z'n allen werkloos en lallend aan de bar een uitkerinkje trekken. Briljante plannen om het nog maar eens extra te benadrukken, alcohol is voor mensen boven de 18 en niet voor daaronder! Maar meneer Hoogervorst, wat schieten wij daar mee op? De controle op de gang van zaken daar is dusdanig belabberd dat zo'n minimumleeftijdsverhoging slechts een slappe lach wekt bij de jongeren. Ga eens voor de grap een dagje in de supermarkt staan en kijk hoeveel jongeren, waarvan je o zo overduidelijk ziet dat zij de magische brommerleeftijd nog niet gepasseerd zijn, er zomaar vandoor gaan met kratten bier of van die viesgekleurde breezermixjes. Het feit überhaupt dat kinderen brutaal genoeg zijn om als meisje die slechts 13 lentes meegemaakt heeft breezer te gaan kopen zegt al genoeg over hoe indrukwekkend het beleid overkomt op de jongeren. Wat daar natuurlijk aan bijdraagt is dat zij bij overtreding volledig vrijuit gaan. Ge-lukkig! Hoogervorst, of voor vrienden 'Hans', heeft ook nog een goede inbreng in dit geheel. Kleine misdadige alcoholkopers moeten volgens hem ook een boete kunnen krijgen, fantastisch! Dat dat zo lang heeft moeten duren voordat iemand met zo'n geweldig idee op tafel kwam. Want zodra de kinderen weten dat zij aan hun ouders een boete moeten laten zien, dat zij stiekem gerstenatjes drinken op hun leeftijd, zullen ze wel een keer extra nadenken.

Maar natuurlijk valt alles te omzeilen en zo kennen kinderen van onder de minimumleeftijd altijd mensen van daarboven en valt het systeem weer redelijk moeiteloos te omzeilen. Heb je wel eens gehoord van die boeren prive-cafés? Het woord stelt echter meer voor dan het in de praktijk is, in de praktijk komt het namelijk simpelweg neer op een bouwvallig houten schuurtje ergens midden op het boerenland waar jongeren de hele avond biertjes wegpimpelen totdat ze met schuurtje en al ten onder gaan. Wil Hoogervorst dit soms stimuleren? Wil hij de grip op alcoholdrinkende jeugd geheel verliezen? Dan is hij goed bezig met zijn regels, daarmee dwing je de jongeren drank naar huis te halen en dat daar te drinken. Wat schiet je er dus mee op? Geen ruk! Echt helemaal niets, dus sluit ik mij volledig aan bij de Horeca die menen dat deze maatregelen averechts werken. Natuurlijk zijn deze heren niet geheel objectief, hun omzet zal immers rampzalig krimpen als deze maatregelen doorgevoerd zullen worden. Maar toch hebben ze het in mijn ogen bij het rechte eind.

Toch geef ik Hoogervorst op 2 punten gelijk, de eerste behandelde ik hiervoor al. Maar er is één soort alcoholische drank die een enorm slecht effect heeft op vooral meisjes. Het fenomeen 'Bacardi Breezer'; Smerig zoete, gekleurde, leukogende drankjes die in principe gewoon naar aanmaaklimonade smaken en waar wat alcohol in is weggemoffeld. Dit trekt een groep aan die puur alcohol drinkt om stoer te zijn maar het eigenlijk te goor voor woorden vindt. Nou is het zo dat deze mensen, die overigens vooral vrouwelijk zijn, zelfs een eigen taal hebben DiE 3r 0nGeV3er z0 U1tziet (Vertaling: 'Die er ongeveer zo uitziet') en slechte gephotoshopte foto's maken met de webcam. Dit tuig, op het internet beter bekend als de breezersletjes zijn heer en meester met de kleurige flesjes van gerenommeerde fabrikant Bacardi. Daarom sta ik er zeer positief tegenover dat Hoogervorst deze flesjes uit de supermarkten wil laten verdwijnen en deze bij de slijters te dumpen. Uitdunnen dat breezervolk! Want daar ligt het probleem, daar krijgen wij later de rekening van gepresenteerd.

Dus Hoogervorst, luister naar mij en laat alcohol lekker voor boven de 16, verscherp de controles, geef te jonge alcoholkopers boetes en maak het beleid wat geloofwaardiger. Nu krijgt de jeugd slechts de slappe lach van je maatregeltjes. Bacardi Breezer lekker uit de supermarkt, al is het al om deze onappetijtelijke drankjes uit mijn gezichtsveld te vermijden. En Minister, ik raad u aan eens een geschiedenisboek te lezen, en dan vooral het hoofdstuk waarin de drooglegging van de VS staat beschreven. Dit is namelijk in zeker mate vergelijkbaar met het beleid dat u voor ogen hebt met de jeugd van tegenwoordig. Leren van de geschiedenis! Dat moeten we doen, een gewaarschuwd mens telt voor 2, en een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen!


Mark, Dixak