De missie van D66

Bestaat Afghanistan eigenlijk nog wel vraag ik me af. Eerst het Russische leger over de vloer, toen de CIA die Bin Laden hielp ze weg te jagen, toen de Talibanstrijders die allemaal zelf geleerd hadden de koran te lezen en nu Amerika en haar Europese bondgenoten. In zo'n kort tijdsbestek zoveel uiteenlopende bezetters over de vloer kan niet goed zijn voor een willekeurig land.

Dat Afghanistan zelf van achterlijkheid aanelkaar hangt is vergeleken met een hotel vol nobelprijswinnaars een feit, maar ook hun eigen zaak. Zolang ze niet meer zo stom zijn om onderdak te bieden aan gretige massamoordenaars die het op objecten en burgers van landen met grote dure legers hebben voorzien wikkelen ze hun vrouwen en dochtertjes voor mijn part in cement om geile gedachten bij hun vrienden te voorkomen, zeker als het in een prachtig spirituele handleiding terug te vinden is, leef je uit.

De streek Uruzgan is er na alle buitenlandse interventies belazerd aan toe. Hoog tijd dus dat wij dat voor ze gaan herverherbouwen. Alleen zit de Taliban daar nog steeds in het zadel en die stelt geen prijs op dwangmatig westerse hulp. Daarom wil D66 nog even wachten, tot we weer 'welkom' zijn.
Maar wat hebben wij daar toch te zoeken, wat liggen daar voor immense belangen voor Nederland dat haar bestuurders er een kabinetscrisis voor over hebben?

Volgens JeePee moeten we deze arme mensen zo snel mogelijk 'helpen'. Op een leuk feest eens een soldaat ontmoet die daar in de buurt regelmatig langs ging om te 'helpen'. Volgens hem betekent 'helpen' dat die soldaten het infrastructurele zware werk opknappen, de lokale bevolking staat erbij en kijkt ernaar. Nadat de soldaten weer zijn vertrokken gaat men vrolijk op de oude voet verder, dankbaar om de straatverlichting in de woestijn die de aanrijdingen tussen tegenliggende kamelen aanzienlijk zal doen verlagen.
Gereedschap en kennis uit het jaar nul, normen & waarden die generaties armoede beloven, maar toch daar vast aan willen houden, het lijkt verdorie wel alsof ze een eigen cultuur hebben en die willen koesteren.

Na een stuk of wat publikaties van kritische 'hulpverleners' doorgelezen te hebben denk ik ook dat dit soort 'hulp' alleen maar verdere lokale debilisering in de hand werkt. Alles wat dit soort volken zelf zouden moeten ontdekken en ontwikkelen nemen wij eventjes voor ze uit handen. In naam der solidariteit met een groot gevoel van zelfvoldaanheid als stiekeme beloning, wat zijn we weer onbaatzuchtig te hulp geschoten. In Afrika houden ze al automatisch hun hand op als je met een blanke huidskleur langswandelt, de lokale boeren kunnen niet concurreren tegen de ontwikkelingshulp, de gelden die naar 'de arme landen' gaan verdwijnen voor het grootste gedeelte als 'tolgeld' in de zakken van uiterst wrede despoten die we zo in het zadel houden. Onze hulp houdt griezelig wrede regimes in stand maar wij houden daar tenminste een goed gevoel aan over, hoeven wij ons niet meer te schamen voor onze welvaart en mogen we ook naar de 'eigen armoede' kijken.

Het is blijkbaar een groot goed van onze eigen cultuur, als wij anderen die er minder aan toe zijn niet meteen te hulp schieten mogen we onszelf niet aardig vinden. Alleen is het doel van die hulp dat het helpt -joh- dus daar zouden we wel eens wat kritischer bij stil mogen gaan staan.
Maar JeePee wil niet wachten, de arme Afghanen hebben NU het CDA nodig. Ze lopen de deur plat bij de Nederlandse ambassade, duizenden Afghanen demonstreren daar al wekenlang, smekend om Nederlandse stoeptegels, faxmachines en senseopads.

Ik denk zelf dat we Afghanistan het grootste plezier doen door te beloven dat we daar de komende dertig jaar wegblijven, tenzij ze zelf onze hulp inhuren natuurlijk. JP moet maar iets anders opzoeken om met zichzelf in het reine te komen, misschien zijn er nog eskimo's die tandheelkundige hulp nodig hebben ofzo.
Maar de motivering van D66 is eigenlijk hetzelfde als die van het CDA, ze willen nu het kabinet laten ontploffen over het tijdstip waarop wij daar de kapotte gloeilampen gaan vervangen. Het moet allemaal wat leuker, wat gezelliger. We moeten ze pas gaan helpen als ze daar zelf niet al te moeilijk over doen, worden we het daar niet over eens dan schoppen we gewoon het landsbestuur onderuit.

D66 is in mijn stadje ook zo stoer bezig. Ze is een democratische partij, staat graag met pamfletjes in het winkelcentrum. Laatst mocht je je stem uitbrengen over de vuilnisbakjes die in dat winkelcentrum staan uit te puilen.
Alle lokale raadsleden van D66 waren op hun vrije Zaterdag in de weer om middels een spontaan referendum -Vindt U Ook Dat De Vuilnisbakken In Het Stadshart Te Klein Zijn?- op deze manier democratische politiek te bedrijven.
Ik vind dat tekenend voor de kwaliteit van bestuur die we momenteel hebben. Zaken die zo infantiel voordehandliggend zijn worden misbruikt om zichzelf van de goede kant te etaleren, de wezenlijke inhoud redt het niet om in het partijprogramma vermeld te worden en heeft daarom amper bestaansrecht.
We willen naar Afghanistan om te laten zien aan onszelf hoe tof we wel niet zijn, zonder ons af te vragen of de lokale bevolking niet een beetje doodmoe wordt van al die bevoogdende goeie bedoelingen. Wat volgens een tegelwijsheid alleen maar tot de zoab-asfaltering van de route naar de hel zal leiden.