Voyeurs en exhibitionisten

Voor mensen die net als ik dol zijn op luisteren, maar ook vooral op kijken, is er al sinds enige tijd een website genaamd Audioscrobbler. Sinds een maand ben ik er ook aan verkocht. Het houdt via een plugin in een mediaspeler precies bij wat je draait, mits je de tags van je mp3's of cd's goed zijn afgesteld. Dat technische gereutel begrijp ik ook geen hout van, maar waar het om gaat, is dat je op een website precies kunt tonen wat je draait, hoe vaak je iets draait en dat alles wordt verwerkt in prachtige statistieken. Per week, per artiest, etc. Heerlijk, nog meer nutteloze - maar vreselijk interessante - informatie op internet.

Tot een maand geleden draaide ik geen muziek via de computer. Hoogstens een mp3'tje zo nu en dan om wat nieuws uit te proberen, maar sinds ik kennis heb genomen van deze fijne website, heb ik mijn computer aangesloten op de stereo en worden mijn zilveren schijfjes louter nog via de drive in mijn pc afgespeeld. Een heuse cultuuromslag. Dat allemaal voor die geweldige draaistatistieken die iedereen kan bezichtigen. Ik ben zeker niet de enige daarin, want vele duizenden mensen gebruiken het. Een echte audio-exhibitionisten en voyeuristische community.

Met recht een community, want de website geeft ook weer welke mensen ongeveer dezelfde smaak als jij hebben en je kunt ook nog vriendjes en vriendinnetjes kiezen. Ideaal, want zo blijf je natuurlijk goed op de hoogte van het luistergedrag van bekenden. Gluren op de buren. De moderne variant een oud wijf achter een eigen gehaakt gordijntje die met haar scherpe blik de straat afspeurt bij elk geluid van buiten. Het is wel kicken natuurlijk, wanneer je die oh-zo-stoere metalhead betrapt op het draaien van Britney Spears. Voor mensen die nu in mijn profiel gaan zoeken naar dit soort anomalieŽn van dit soort... ik draai met regelmaat Dennie Christian en Annie de Reuver en zelfs af en toe een stukje Anneke GrŲnloh, maar dan wel met een wijntje uiteraard.

Niet alleen het gebruik van mijn computer is veranderd, maar ook mijn algehele luistergedrag, want ik betrap mij erop zoveel mogelijk artiesten uit mijn rijke verzameling in deze lijst te willen proppen. Albums die al jaren stof liggen te vangen, hebben dankzij Audioscrobbler het daglicht weer gezien. Lekker tonen wat zich toch allemaal in de collectie bevindt. Kijken wie het nog meer draait en hoe vaak.

Toch is het tonen het belangrijkste. Reeds heb ik gelezen, dat mensen hun luistergedrag aanpassen op hun favorieten, of expres rare combinaties van muziek draaien om zo weinig mogelijk overlap te hebben met anderen - dat betekent immers, dat jouw smaak zo uniek mogelijk is. Dat willen we toch allemaal, zo uniek mogelijk zijn. De optie om ongewenste artiesten uit jouw lijstje te verwijderen, zal dan ook wel veelvuldig gebruikt worden.

Stiekem geniet ik er van, dat iemand tegen mij zegt... "Hey, wat amusant dat ik nu kan zien dat je x op dit moment draait." Dat iemand de moeite neemt om naar dat stukje website te surfen dat mijn username draagt, om speciaal te kijken wat zich nu weer in mijn spelertje bevindt. Al die virtuele aandacht wordt me bijna teveel. Het is wat jammer dat er nog geen teller op zit hoe vaak jouw profiel bekeken is, maar in latere versies en met meer exhibitionistische audioperverselingen op de website, zal dat er vast nog wel eens van komen.

Ja, beste mensen, zeg nu niet: "Verkapt, kijk mij eens posten met mijn smaak-column!" Dat weet ik zelf ook wel... Zoals gezegd ben ik een exhibitionist.