De glazen bol

De titel gaat uiteindelijk nog heel verrassend naar Ajax. De ploeg van Danny Blind heeft in het begin van het seizoen tijd nodig om ingespeeld te raken en de juiste formatie te zoeken. Snelle Europese uitschakeling en enkele malen verrassend puntverlies zijn het gevolg, maar eind oktober komt de ploeg in haar ritme en speelt zich uiteindelijk naar de titel. In de winterstop leek die nog gewoon in Eindhoven te blijven, maar daar gebeurt ineens een hoop. Mika Väyrynen verliest zijn basisplaats aan Ibrahim Afellay en de in januari gecontracteerde Salomon Kalou blijkt eigenlijk al drieëntwintig te zijn. Bovendien sleept Feyenoord er via de handige huisadvocaten van Jorien van den Herik een tijdelijk speelverbod en een hogere transfersom voor de voormalige publiekslieveling uit. Tel daarbij op dat Guus Hiddink vaak de wereld over reist om spelers voor zijn zijprojectje als adviseur van de Australische bond te scouten en de verklaring voor het verspelen van een voorsprong van zeven punten in de winterstop is gevonden.

Feyenoord speelt zich zonder problemen naar de derde plaats, aan de hand van Dirk Kuijt en Alfred Schreuder, terwijl de som voor Kalou geïnvesteerd wordt in twee nieuwe verdedigers. Bij AZ is de komst van Louis van Gaal geen succes. Al snel hebben alle betrokkenen spijt. In een emotionele persconferentie begin december meldt Van Gaal zijn vertrek, om vervolgens in Rotterdam een cirkeltje rond te maken. Hij wordt technisch directeur van Sparta en stelt onmiddellijk Andries Jonker en Frans Hoek als trainersduo aan, in een gedicht. Opvolger bij AZ wordt Foeke Booy, wiens vrijgekomen positie in Utrecht na de winterstop door Co Adriaanse wordt ingenomen. Co brengt Utrecht nog naar de tiende plaats.

Degradatie is onvermijdelijk voor Heracles Almelo, ondanks het soms aardige voetbal dat de ploeg van Peter Bosz laat zien. De technisch vaardigere eredivisieclubs blijken echter prima te gedijen op het kunstgrasveld. Kevin Bobson, dribbelaar van Willem II, wordt zelfs de officieuze kunstgraskoning als hij in Almelo bij de eclatante 1-9 overwinning van de Tilburgers zes maal doel treft. RBC Roosendaal en Sparta redden zich nipt en moeten de nacompetitie in. De selectie van RBC blijkt zo krap dat in maart de schorsingen en blessures zo zijn opgestapeld, dat Erik Hellemons een rentree maakt.

De terugkeer van oude vedetten verloopt wisselend. Paul Bosvelt zwoegt een jaar lang op het middenveld van Heerenveen en eindigt fraai als vierde. De middenvelder met het gegroefde gelaat maakt ook buiten de lijnen indruk met rake striptekeningen voor de fansite van de Friezen. De mooiste is zijn tekening over Pierre van Hooijdonk, als die weer eens geblesseerd is bij NAC en steeds meer de coachende rol van Ton Lokhoff overneemt. Uiteindelijk kan hij NAC nog net redden, maar de hoge verwachtingen worden geen moment waargemaakt.

Clubs als FC Twente en Vitesse kun je onmogelijk grauw noemen, maar hun seizoen verloopt wel wat kleurloos. Keurig halen ze de play-offs, door als zevende en zesde te eindigen, maar meer zit er niet in. Daniel Majstorovic baart in april opzien, als hij van de KNVB een sportiviteitsonderscheiding krijgt uitgereikt. De Zweed verricht namelijk op het veld eerste hulp bij een door hem zelf neergemepte opponent.

De revelatie van het seizoen heet FC Groningen. De noorderlingen worden achtste en zien Erik Nevland gedeeld topscorer van Nederland worden. Bovendien zorgt de definitief doorbrekende jeugdspeler Marcel Pannekoek voor een ware golf van creativiteit bij de Talpa-commentatoren, die hun verslag doordrenken van woordspelingen rond het oerhollandse gerecht. Zoals men bij Talpa het voetbal toch al definitief verandert. Spraakmakend zijn de items over de honden, moeders, buurmannen en oud-klasgenoten van de eredivisiespelers en niemand denkt ooit nog aan Studio Sport.

Tot slot laat Marco van Basten de volgende spelers debuteren voor Oranje: Urby Emanuelson, Daniël de Ridder, Kew Jaliens, Alfred Schreuder, Serginho Greene, Marcel Pannekoek, Klaas-Jan Huntelaar, Arie Jonker, Ibrahim Afellay en Bernard Hofstede.

Nu ben ik wel benieuwd in hoeverre mijn bolletje het onvoorspelbare voetbal goed voorspeld heeft. Maar meer nog ben ik benieuwd naar uw glazen bol. Laat het weten, want vele glazen bollen samen maken vast een juiste.