Robin zoekt nieuw vertier

Sommige mensen lijken een soort antenne te hebben voor lastige situaties. Ongewild komen de moeilijkheden op hen af, als een zwerm muggen op jacht naar een prooi. Telkens weer geraken zij in penibele situaties, terwijl anderen eigenlijk nooit ergens last mee hebben. Uiteraard zie je dit ook in de sport, denk aan boksers als Regillio Tuur en Mike Tyson. De weledele voetbalsport kent ook zijn zwarte schapen. Diego Maradona is ongetwijfeld de bekendste, maar ook George Best, Paul Gascoigne, Faustino Asprilla, Edgar Davids en Patrick Kluivert zijn goede voorbeelden. Daar mag Robin van Persie inmiddels aan worden toegevoegd.

Het verhaal van Van Persie is bekend. Debuterend als talentvolle linkspoot bij Feyenoord, maar in de Kuip nooit volledig tot wasdom gekomen. Arsenal durfde het wel aan om Van Persie uit Rotterdam weg te halen. Dat was een risico, aangezien er getwijfeld werd aan de mentaliteit van de grillige speler. Zijn talent was voor iedereen echter duidelijk zichtbaar. Dit is ook de reden dat iedere coach vooralsnog bereid is geweest Van Persie nieuwe kansen te blijven gunnen, zelfs als hij zijn eigen glazen in leek te gooien.

Arsenal-coach Wenger was woedend op Van Persie, nadat die met een domme rode kaart zijn eigen stijgende lijn abrupt onderbrak. Toch gaf de Fransman zijn pupil weer de gelegenheid zich terug te knokken. Dat deed de Rotterdammer, met zijn goal in de penaltyserie van de FA Cup als voorlopig hoogtepunt. Het leverde hem alsnog de status van international op. Tijdens een eerste uitnodiging zou Van Persie zich op de training niet goed genoeg hebben getoond en Van Basten liet hem erg lang links liggen. Pas onlangs mocht Van Persie terugkeren, debuteren en in zijn tweede interland zelfs scoren en uitblinken.

De linksbuiten is natuurlijk nog jong en mag dan ook fouten maken. Zeker op voetbalgebied. Daarbuiten ligt dat inmiddels anders. Van Persie vergat ooit de zomertijd, raakte in Engeland betrokken bij een verkeersongeluk en verliet de plek van het ongeluk en was in Jong Oranje ook geen voorbeeldige leider. Toch was er iets aan het veranderen. De beeldvorming rond hem begon te keren, in zijn voordeel. De verwende blaag van weleer werd langzaam in de harten gesloten van de voetbalfan.

Arrogant? Dat viel ook wel mee, leerden we onlangs van Quincy. Deze aankomende ster van Oranje onder 20 speelt net als Van Persie bij Arsenal. Vriendelijke Robin neemt regelmatig maaltijden mee voor Quincy, die de jonge aanvaller dan slechts hoeft op te warmen. Dat is nog eens attent en collegiaal. Goede voetballer, die Van Persie. Aardige knul ook.

Tot het incident met Sandra, zoals ze inmiddels door het leven gaat. Van Persie zit vast wegens vermeende verkrachting van deze voormalige Miss Nigeria en heeft daarmee de positieve wending in zijn benadering in één klap tenietgedaan. Als Van Persie inderdaad schuldig is, dient hij strafrechtelijk vervolgd te worden. Als hij niet schuldig is, heeft hij een flink probleem met zijn echtgenote, aangezien onomstotelijk vast lijkt te staan dat Robin buiten de deur gesnoept heeft. In dat geval is Van Persie echter ook het slachtoffer van zijn eigen bekendheid, omdat Sandra dan een slaatje uit hun avontuurtje wil slaan.

Voorlopig ga ik gevoelsmatig van dit laatste uit. Van Persie lijkt me geen verkrachter, al weet je het nooit. Wel lijkt Van Persie mij ietwat naïef. Een discotheek bezoeken moet voor een bekende voetballer ook tot de mogelijkheden behoren, maar je moet er wel rekening mee houden dat veel vrouwen zich letterlijk zullen aanbieden. Zelfs met echtgenote Bouchra erbij, als we haar moeten geloven. Erg lastig, zeker voor een jonge voetballer als Van Persie. Zie die verleiding maar te weerstaan. Doodzonde dat Robin daar niet in is geslaagd, want vanaf nu zullen de roddelbladen hem weer volop volgen. Alweer is hij, al dan niet door eigen schuld, in moeilijkheden gekomen. Weer opnieuw beginnen, kans nummer zoveel.

Eens houden die kansen, hoe goed Van Persie ook is, op. Dat moet de Rotterdammer zien te voorkomen. Robin moet nieuw vertier zoeken om de vele vrije tijd die hij heeft in te vullen. Misschien kan zijn mentor in Londen, Dennis Bergkamp, hem wat boeken lenen. Dennis is nog nooit in moeilijkheden gekomen of in opspraak geraakt. Dan kan het een saaie vent zijn voor velen, zijn loopbaan spint er wel garen bij. Lezen Robin, lezen! Mochten Bergkamps boeken Robin niet genoeg interesseren, dan rest er nog één uitweg. Dan dient Robin maar eens met Ed de Goeij te bellen, ook al een Nederlander die in de wereldstad Londen woonde. De Goeij doodde zijn vrije uren met een hoogst opmerkelijke hobby, maar wel een ongevaarlijke. Dus adviseer ik Robin om zijn volgende kans te pakken, slechts te gloreren binnen de lijnen en daarbuiten de hele voorraad legpuzzels van Ed de Goeij door te werken. Desnoods samen met Bouchra. Het is zijn enige redding en misschien wel het ontbrekende stukje in de lange weg richting wereldtop.