Uw geld is het niet...

Robbert-Jan de W. stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Gelukkig echter betaalt men hier in Nederland overal geld voor. De uitspraak 'voor niets gaat de zon op' is niet zo maar uit de lucht komen vallen immers.
Om even een klein voorbeeldje te geven; men koopt een auto, inclusief BTW uiteraard. Vervolgens betaalt men geld om in die auto te mogen rijden, denk aan wegenbelastingen en benzine (ook weer met BTW uiteraard), en uiteindelijk betaalt men ook weer geld om de auto te mogen parkeren (het betaald parkeren idee). In de tv wereld is deze vorm van uitbuiting ook een koud kunstje.


Ieder kwartaal als het logo van de UPC weer op deurmat prijkt krijg ik het weer even te kwaad. Dat wil zeggen, dan maak ik mij weer even te kwaad. Elke keer ben ik weer met stomheid geslagen als ik de enveloppe met bijgevoegde acceptgiro aanschouw. Tenminste, voor een kort moment, vervolgens raak ik buiten zinnen. Iedere maand ben ik stomverbaasd over de verhouding prijs - kwaliteit die hier tentoon wordt gespreid. En dat is dan weer een blijvend gevoel...
De UPC is een kabelbedrijf dat in Flevoland de abonnementsgelden int als het gaat om kijk- en luistergelden. Het hele gebeuren 'televisie kijken' is een interessante aangelegenheid waar veel geld in omgaat; big business om het zo maar even te noemen.

Uiteraard is de eerste noodzaak het apparaat zelf, doch daar ligt het probleem ook niet. Mocht men echter uitgekeken zijn op dit interessante natuurverschijnsel (witte sneeuw tegen een zwarte achtergrond) en wil men bewegende beelden aanschouwen met iets meer kleur moet daarvoor betaald worden. Toen ik dus laatst weer een rekening binnenkreeg, stond ik met twee stappen bij de televisie om eens te aanschouwen voor welke dienst ik nu braaf een deel van mij welverdiende salaris afsta.
Met de enveloppe en de bijgevoegde acceptgiro in de linkerhand en de afstandsbediening in de rechterhand schakel ik mijn televisie in en start mijn onderzoek bij Nederland 1. In een uiterst snelle zapronde inventariseer ik de mogelijkheden.

Een slechtere start kan men niet maken. Een negerhomo huppelt een beetje in het rond en kijkt daarbij overenthousiast de camera in om zo de kijker aan te sporen mee te doen: 'Het is écht leuk!' Op de achtergrond staan een aantal overjarige veertigers me te puffen en weerleggen onomstotelijk de bewering van de huppel-homoneger: 'Het is níet leuk!’'
Van de joggende negerhomo's, naar Z@ppelin. Vervolgens klik ik via Lijn 4 richting de Tel Sell welke mij vervolgens een aantal zenders lang achtervolgt. Aerobed, Raised Aerobed, Torso Tiger, Shoes Away, Reduce Fat Fast, Quick ‘n Brite, Hydromass, Ab Swinger, Ab Massage, Sauna Belt, en een borstvergrotende beha doen mijn late ochtendhumeur geen goed.

Tussen Tel Sell door krijg ik een paar lui in het oog met schijnbaar onoplosbare vraagstukken welke ik echter steevast in tien seconden tóch maar weer even oplos. Dus dertig seconden verder arriveer ik eindelijk bij de muziek waar rijke rappers hun harem gepaard met veel grote auto’s en veel dure nepjuwelen showen aan de 'moderne Westerse beschaving.' Ze komen dan wel uit de getto, stoer in de camera mompelen gaat deze lieden goed af.
Dan stuit ik in een of andere hippe real life jongeren docu op wat de 'echte wereld' zou moeten voorstellen. Al gauw merk ik dat de hoofdpersonen in dit programma ook al niet veel bij te dragen hebben qua nieuwswaarde of entertainment en vervolg ik mijn weg omhoog.

Na de kneuterige Belg met Eddy Wally en de ouderwets irritante Duitser kom ik op Eurosport. Eurosport reken ik tot een van de betere zenders en na veel protest biedt de UPC hem weer 'gratis' aan. Deze winter heb ik tot mijn afschuw wel erg veel ski’s gezien. Voor mijn gevoel zijn ze al van de Franse Pyreneeën tot het Oeral gebergte geskied. Nog een kanaaltje verder dan maar? Neuh, daar zit Rex met ze grote vissenkop nog te hengelen en laat de 'fogs' intussen zien wat een leuk watertje hij weer heeft gevonden in een of andere uithoek. Via de Arabieren en nog enkele zestiger jaren Franse piratenkanaaltjes kom ik weer uit bij de zwetende negerhomo.
Hoewel ik een hekel had aan zijn populaire zinnetjes als: 'Het is zwaar, maar houd vol!' begin ik hem ineens goed te begrijpen. Er is immers toch geen reet op tv...

Een kort vergelijken warenonderzoekje door uw columnist.