De angst van Rafael

Van onze vaste gastcolumnist SCH:

Rafael zegt maar voor ťťn ding bang te zijn. Dat ze NEE zegt. Niet tegen de grondwet natuurlijk want de Donald Duck bevat voor zijn aanstaande echtgenote al teveel tekst. Oh nee, dit wordt geen Sylvie "ik kijk iedere ochtend naar mijn borsten en vraag me af wat ze vandaag voor me gaan betekenen" Meis afzeikcolumn. Dat zou veel te gemakkelijk zijn.

Eigenlijk ken ik Sylvie Meis niet eens zo goed. Voor mij hoort ze in die categorie Bekende Nederlanders waarvan ik niet weet waar ze hun bekendheid precies aan te danken hebben. Zoals Loes Haasdijk of Albert Mol vroeger. Die waren er gewoon en ze waren bekend. Sylvie presenteert geloof ik iets bij een muziekzender en heeft vast wel eens een rolletje in een of andere soap gehad. Maar ik ken haar toch vooral als de vriendin van. Als de toekomstige echtgenote van een bekende voetballer waarmee ze nu dan eindelijk in het huwelijksbootje stapt.

Ik begrijp de angst van Rafael van der Vaart heel goed. Het Xander de Buisonjť-trauma maar dan anders. Niet dat Raffie is vreemdgegaan. Daar heeft hij het veel te druk voor en bovendien telt hij zijn zegeningen. Allebei - Ik beloof het plechtig, dit is het laatste grapje over de prammen van Syl. Rafael is bang dat zijn meissie de ballon vroegtijdig doorprikt. Sylvie had immers voor een ster gekozen. Een droompaar natuurlijk. De wereld lag aan hun voeten met als startpunt Barcelona. Sylvie zag zichzelf al struinen over de Ramblas. Dat wordt voorlopig even de Reeperbahn of hoe de straten in Hamburg verder ook mogen heten. Je schijnt er best leuk te kunnen winkelen en uit te kunnen gaan maar het is toch net even wat anders dan de aankomende mevrouw Van der Vaart zich had voorgesteld.

Zoek je een ster uit, blijkt het geen ster te zijn. Hoe tragisch. Dan heeft Estelle Gullit een betere keuze gemaakt. Haar ster had zijn sporen al verdiend en alhoewel hij nu zijn tegenslagen kent, blijft het verleden van Ruud op hem afstralen. Wie kent nou straks Rafael en Sylvie daar in Hamburg? En stel dat het alleen nog maar bergafwaarts gaat met de carriŤre van Rafael? Hoe sterk is de liefde dan? Sylvie baalt als een stekker natuurlijk. Toen ze hem leerde kennen, kon hij nog wel voetballen en nu is hij verworden tot de nationale teleurstelling.

Het scenario heeft Sylvie tot in de finesse uitgedacht. Tot en met de gele kaart tegen RoemeniŽ aan toe. Het moet helemaal worden zoals bij de Beckhammetjes. Groots en meeslepend en met geregisseerde tranen. En te volgen via de televisie. Echt waar. Vraag me niet wie die beslissing heeft genomen, maar SBS6 is er ingestonken en besteedt vrijdagavond een special van een uur aan het huwelijk. Willen we dat zien dan? Blijkbaar wel? Een collega van mij wordt binnenkort 53 en stond bekend als eeuwige vrijgezel. Een leuke, wat eigenzinnige dame die het prima rooide in haar eentje en bij wie niemand zich een vent kon voorstellen. Totdat Henk het huis naast het hare kocht. De rest spreekt voor zich en in september geven ze elkaar het jawoord. Dat is een ding dat zeker is. Henk tobt niet met dezelfde angsten als Rafael.

Het huwelijk tussen Henk en Marieke zouden ze live uit moeten zenden. Puur, echt en intiem geluk. Ik heb nog nooit iemand zo verward in verrukking zien zijn als Marieke toen ze me onlangs vertelde dat Henk haar ten huwelijk had gevraagd. Maar trouwen jullie maar lekker in de beslotenheid van vrienden en familie.

Syl en Raf delen het met het hele volk. Als een waarlijk vorstenpaar. Wat bezielt mensen die dat niet hoeven toe te staan om tv-camera's bij hun huwelijksplechtigheid toe te laten? Natuurlijk wil het volk dat. Zeker de SBS-kijker, die lust er wel pap van. En ook de misdienaartjes stonden volgens de katholieke voorganger te trappelen. "Vier mochten het er maar worden, dus we hebben geloot." Rafael had toch gewoon kunnen zeggen: "Syl, ik vind alles best maar nu draaf je een beetje door. We zijn toch geen prins en prinses." Sylvie zal hem droevig en niet-begrijpend hebben aangekeken. Hoezo geen prinses...?

Gelukkig voor Rafael is de uitzending niet live. Want stel dat ze onverhoopt toch nee zegt. Dan is er nog voldoende tijd om dat moment er uit te knippen.