Stem tegen, stem voor!

Europa naait je waar je bijstaat. Onze vissers mogen niet eens meer ongestoord de zeeën ontvolken, onze belastingcenten gaan naar arme boeren in Zuid-Europa, of nog erger: naar werklozen in Oost-Europa. Je inkomen is dankzij de Pleuro opeens 10% minder waard geworden en ondertussen zitten de bureaucraten in Brussel te feesten van jouw geld. Tot overmaat van ramp vertelt Marijnissen dat de EU straks voor jou kan beslissen welke kleur je voordeur moet worden. Dus je stemt voor de Grondwet.

Het klinkt vreemd, maar toch is het zo. Het eerste en allerbelangrijkste wat je je moet beseffen, is dat de vraag niet is: "Wat vind je van Europa?" Als dat de vraag was geweest, was de uitkomst waarschijnlijk unaniem negatief. Zelfs de grootste voorstanders van Europa in politiek Den Haag zouden waarschijnlijk kritische geluiden laten horen. Europa is log, duur, en vooral ondemocratisch. Nou ja, dat laatste is misschien niet helemaal waar. We stemmen voor het Europese Parlement, en de Commissie en de Raad worden respectievelijk gekozen en bemand door onze vertegenwoordigers. Uiteindelijk krijgen we dus toch gewoon de regering die we verdienen, maar waar de macht nou precies zit en waar ze haar autoriteit vandaan haalt is behoorlijk onduidelijk.

Maar de vraag is dus: "Wat vind je van de Grondwet?" (vrij vertaald, ik weet dat de vraag letterlijk iets anders is). Dan is de eerste conclusie, dat als iedereen tegen zou zijn, er niets verandert. Europa blijft dan log, duur en ondoorzichtig. Tegen de Grondwet stemmen (en daar zijn genoeg redenen voor, die hoef ik niet nog eens te geven) is dus eigenlijk voor de status quo stemmen, terwijl je juist tegen die status quo bent. Mooi zo'n referendum. Mag je helemaal zelf kiezen of je in de regen blijft zitten, of toch liever de drup in wilt.

Maar goed, zijn er dan ook nog voordelen aan het voor de Grondwet stemmen als je tegen Europa bent? Op zich zijn er wel voordelen, ja. Ten eerste wordt het beslissingsproces aangepast. Op het ogenblik heeft ieder land vetorecht, en moet er dus eindeloos onderhandeld worden tot iedereen het eens is. In iedere beslissing komt minstens één uitzondering per lidstaat, om ieder land tevreden te houden. Dat leidt tot draconische wetgeving waar niemand gelukkig van wordt. De nieuwe Grondwet is daar ironisch genoeg ook een voorbeeld van. Maar hoewel de nieuwe wetgeving misschien niet altijd in ons voordeel zal zijn, wordt zij in ieder geval minder bureaucratisch, wat voor de EU als geheel, en uiteindelijk ook voor ons, alleen maar goed is.

Het argument dat we met de nieuwe grondwet minder te vertellen krijgen in Europa geloof ik niet zo in. Nu zijn alle lidstaten even machtig, en staan we onderaan op een gedeelde 25e plaats (ja, ik ben een het-glas-is-half-leeg-denker). Met de nieuwe grondwet komen we op de 7e plaats terecht. Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje zijn het toch nooit met z'n allen ergens over eens, dus dat de grote landen een blok tegen de "kleintjes" vormen zal zelden gebeuren. En dan nog hebben ze weliswaar een meerderheid qua bevolking, maar nog niet qua lidstaten. Zolang ze niet een meerderheid van de bevolking èn een meerderheid van de lidstaten achter zich hebben, gaat het plan niet door. Trouwens houden alle landen wel gewoon het vetorecht op wat belangrijke punten als de toetreding van nieuwe lidstaten, dus we kunnen Turkije hoogstpersoonlijk buiten de deur houden.

En dan is er nog het subsidiariteitsbeginsel. Als dat niet bij de volgende verkiezing van het mooiste Nederlandse woord de eerste plaats haalt, weet ik het echt niet meer, maar dat terzijde. Het subsidiariteitsbeginsel houdt in dat Europa bij ieder besluit moet uitleggen waarom zij dit besluit neemt, en waarom dit besluit niet door nationale overheden zelf genomen had kunnen worden. Stel Europa wil dat alle Nederlanders hun voordeur liberaalblauw verven, maar wij hebben onze deuren liever koninklijk oranje, tomatenrood of zwartekousen zwart. Het subsidiariteitsbeginsel zal ons dan tegen de bemoeizucht van Europa beschermen. Het doembeeld van Marijnissen kan het hok met stemmingmakerij dus in, hoewel dat hok al redelijk vol zit met de oorlog- en armoedescenario's van het kabinet.

Maar de allerbelangrijkste reden om voor de Grondwet te stemmen als je tegen Europa bent moet nog komen. De nieuwe Grondwet staat namelijk toe dat landen die het er niet meer mee eens zijn, een lange, dikke, natte middelvinger kunnen opsteken naar Brussel en zich terugtrekken uit dat hele Europa. Daar moet wel even over onderhandeld worden, maar op het ogenblik kan dat helemaal niet. De nieuwe Grondwet maakt het wel mogelijk. Zou je het liefst zien dat Nederland net als bijvoorbeeld Zwitserland en Noorwegen weer onafhankelijk wordt? Stem nu voor de Grondwet, en bij de volgende parlementsverkiezingen voor een partij die voor volledige zelfstandigheid is (of richt die partij zelf op, zelfs onder de nieuwe Grondwet blijven we een redelijk vrij land), en binnenkort heb je niets meer met die hele Grondwet te maken. Kijk, dames en heren van de voor-campagne, dat zijn nog eens argumenten die de mensen aanspraken.