Peter R. blijf bij je leest...

De grootste verdienste van de entree van Pim Fortuyn in de Nederlandse politiek is wat mij betreft het gegeven dat hij het politieke landschap - vastgeroest door een tijdens decennia opgebouwd systeem van verzuiling en pacificatie - stevig met de mattenklopper heeft bewerkt. Zelfs zijn grootste vijanden kunnen niet ontkennen dat deze onconventionele, ik zou bijna zeggen on-Hollandse man de ramen van het politieke huis eens flink tegen elkaar open heeft gezet, waardoor vooral de vertegenwoordigers van sociaal-democratische snit het onder de jaspanden stevig voelden tochten.

Voor het overige is de invloed van Fortuyn op de politiek daarentegen betrekkelijk desastreus geweest. Ten eerste heeft hij bij de verkiezingen in 2002 gezorgd voor een massale entree in de politiek van talentloze politieke jokers en brekebenen die tot op de dag van vandaag niet veel meer doen dan ordinaire ruzies uitvechten die in een uitzending van 'Probleemwijken' van SBS6 niet zouden misstaan. Ten tweede heeft hij het 'vak' van politicus van een zekere brille en status voorzien, waardoor ook de patserige patjepeeŽrs uit 't Gooi zoals Ferry Hoogendijk en Herman Heinsbroek - de zaak verkocht en verder toch weinig omhanden - wel eens een beetje in de politiek wilden hobbyen. Tot slot heeft hij de politieke discussie in een zeer kort tijdsbestek weten te versmallen tot de drie heilige issues die het politieke debat tot op de dag van vandaag domineren; veiligheid, migratie en integratie. Dat laatste overigens tegen eigen wil en dank - Fortuyn had zeer heldere ideeŽn over tal van onderwerpen -, maar dat terzijde.

Terwijl ik nu al een tijdje in de veronderstelling leef dat de politiek zich in een zeldzame vertoning van zelfreinigend vermogen langzaamaan van diverse paljassen heeft ontdaan - op die nozem van een Wilders na, maar die komt van de VVD en telt dus niet mee als het gaat om een potje LPF'ers bashen - kom ik toch weer bedrogen uit, nu Peter R. de Vries bekend heeft gemaakt een politieke partij op te richten. Wie, zoals Peter R., de veiligheid als het ware aan zijn kont heeft hangen kan in het huidige politieke klimaat al snel rekenen op een zetel of vier tot vijf, al heeft Maurice de Hond al eens eerder voorspeld dat Peter R. op maar liefst 22 zetels kan rekenen.

Maar daar doet de - onlangs ontsnorde, want inmiddels voldoende gezag van zichzelf uitstralende - misdaadverslaggever het niet voor. Zijn Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang - de letters van de partij zijn dezelfde als de initialen van Peter R., een sterker staaltje ijdelheid is zelden vertoond - moet minimaal twaalf of vijftien zetels halen. Voor minder doet hij het niet, want een rol in de marge is niets voor Peter R. Wat de partij precies wil is niet duidelijk, maar ik maak me er sterk voor dat Peter R.'s programma zich vooral op de bovengenoemde heilige drie-eenheid zal gaan richten. En dat is precies het probleem met 'politici' als Peter R.; een mond die overstroomt van stoere taal over harde maatregelen om de veiligheid in Nederland aan te pakken, maar doodse stilte bij de eerste de beste vraag over - pak hem beet - sociaal-economische politiek, milieubeleid of buitenlands beleid.

Nog los natuurlijk van de tergende arrogantie en minachting die Peter R. tentoonspreid door doodleuk te verkondigen dat hij voor minder dan twaalf tot vijftien zetels de kamer niet ingaat. Beseft Peter R. wel dat het hier zou gaan om een paar honderdduizend stemmen van mensen die hun hoop op hem hadden gevestigd, gebaseerd op de campagne die hij zelf met dat doel heeft gevoerd? Met het herstel van het vertrouwen in de politiek heeft dit in ieder geval niets van doen. Integendeel.

Nee, we kunnen alleen maar hopen dat de PRDV onder zijn zelf gekozen kiesdrempel blijft. Dan blijven wij verschoond van 't politieke rapaille zoals wij dat van de afgelopen jaren kennen en kan Peter R. rustig zijn televisieprogramma blijven maken, ondertussen zo nu en dan een onopgeloste zaak tot een verrassend einde brengen. Want - toegegeven - daar liggen 's mans echte talenten.