Kosten val kabinet: 43.000 euro

Column door Shinjo

43.000 euro, voor veel mensen een aanzienlijk bedrag. Je kan er een leuke auto van kopen met wat aardige extra's. Je kan er een wereldreis van maken. Je kan er 15000 Big Mac's voor kopen. Je kan er een kabinet mee laten vallen. Je kan.... ho..... een kabinet laten vallen? Jawel, aanstaande zaterdag gaat het kabinet vallen, kosten: 43.000 euro.

Marijnissen, Halsema en Bos moeten zich erg goed voelen op dit moment. Het kabinet gaat met zekerheid vallen aanstaande zaterdag. Het kost "ze" slechts 43000 euro. Een bedrag dat moeiteloos bij elkaar kan worden gelegd. Het is een erg gemakkelijke rekensom. D66 laat alle leden die voor zaterdag hebben betaald toe op het congres. Een D66 lidmaatschap kost 30 euro. Entree voor het congres bedraagt 10 euro. Er zijn 2150 stoelen. Om het paasakkoord te verwerpen heb je dus 1075 stemmen (+ van Mierlo) nodig om het kabinet te laten vallen. Het moet niet al te moeilijk zijn om 1075 mensen te vinden die het kabinet willen laten vallen.

Is dit reëel? Jazeker. Op de D66 site staat duidelijk dat er opeens een grote groep extra leden bij is gekomen waardoor de administratie overbelast is. Met al het respect voor D66 geloof ik niet dat er zo maar een berg democraten uit de lucht komt vallen. Dit zijn hoogstwaarschijnlijk aanhangers om het tij te keren. Linkse stemmers, die nog nooit zo'n makkelijk optie hebben gehad om een rechts kabinet te laten vallen.

D66, de meest democratische partij van Nederland gaat op ondemocratische wijze het kabinet laten vallen. Het D66 idee voor democratie is niet verkeerd. De leden laten stemmen over alles, vind ik prima. Dit principe gaat er wel van uit dat al je leden D66'ers zijn. Dus niet leden of aanhangers van andere partijen die op deze wijze twee keer proberen te stemmen om hun politieke voorkeur door te drukken (één keer bij de verkiezingen in 2003 en één keer zaterdag). Door alle nieuwe leden toe te laten tot het congres van zaterdag, kan er dus door 1075 mensen de politieke toekomst van Nederland worden beslist voor de komende jaren. De meest democratische partij van Nederland laat zich op ondemocratische wijze beïnvloeden.

Het zal dus aanstaande zaterdag een chaos worden in Den Haag. Waarschijnlijk staan er vele horden mensen klaar voor het congres centrum om naar binnen te stormen. Een paar klappen uitdelen, een beetje duwen en je bent binnen.

Ik hoop, ben VVDer dus ja, dat D66 voor zaterdag tot inkeer komt en de nieuwe leden niet toelaat op het congres. Ze moeten toch inzien dat het toelaten van de nieuwe leden juist voor een ondemocratische gang van zaken zal zorgen. Nieuwe leden zonder D66-"roots". Die nooit op D66 hebben gestemd, waarschijnlijk D66 veel te rechts vinden en nu de toekomst van D66 en het huidige kabinet gaan bepalen. Dat kan toch niet in een democratische partij.

Het is dus niet de gekozen burgemeester waarmee het kabinet op ramkoers zit. Het is een ondemocratisch D66 congres.

Je zou bijna denken dat D66 heel graag die 43.000 euro wil hebben, en het kabinet, nouja, liever die 43.000 euro in de kas.

Dus nog 1 keer
membership..... 30 euros
entree fee ..... 10 euros
finding 1075 people and letting the Dutch government fall ...... undemocratic
for the rest D66, the most democratic political party of The Netherlands