Medy heeft gelijk

Column door min6

Tijd voor een onthulling. Er zijn binnen D66 best mensen die wťl goed na kunnen denken! Staatssecretaris Medy van der Laan van cultuur en media bijvoorbeeld. Haar inzet om door te regeren met CDA en VVD is het weren van alle programma's die puur en alleen amusement brengen van de publieke omroep. Slechts opinie, nieuws en kunst mogen in de toekomst nog vertegenwoordigd zijn op Nederland 1, 2 en 3 als het aan Medy ligt. De TROS heeft al aangekondigd uit het publieke bestel te stappen als de plannen van Van der Laan werkelijkheid worden. Dat is dus dubbel goed nieuws, want die omroep heeft daar ook helemaal niets te zoeken.

Ik heb niks tegen de TROS. Dat zou namelijk verheven en elitair zijn, en als er iets is dat ik niet wil zijn is het wel verheven en elitair. Programma's als 'Reisje langs de Rijn' (dat is met die Hollandse artiesten, op die boot) zijn geweldig, omdat de TROS deze muziekstroming als enige omroep niet links laat liggen, maar er aandacht aan durft te besteden en het serieus neemt. Geen enkele andere zender doet dat, terwijl het Nederlandse lied ontzettend populair is gezien de verkoopcijfers van artiesten als Grad Damen en Wesley. Reisje langs de Rijn klinkt dus als een programma dat prima bij de publieken past (want: ondergeschoven kindje), alleen het wordt zů goed bekeken dat het niet alleen de arrogantie van al die andere zenders aantoont, maar ook laat zien dat een dergelijk programma eigenlijk beter bij een commerciŽle omroep zou passen. De vele kijkers vormen een heel duidelijke, afgetekende doelgroep en zijn dus bijzonder interessant voor adverteerders.

Hetzelfde geldt wat mij betreft voor voetbalwedstrijden. Die wil Van der Laan helaas wel bij de publieken houden, maar toch. Studio Sport is een leuk programma, maar het voetbal wordt zo goed bekeken dat het in commercieel opzicht best rendabel is. Wanneer een commerciŽle zender de wedstrijden uit gaat zenden kan Nederland 2 bovendien meer aandacht besteden aan sporten als Squash en KanoŽn, om maar wat te noemen. Daar is de publieke omroep namelijk voor bedoeld. Het maken van programma's voor een klein publiek, zonder rekening te hoeven houden met kijkcijfers en (dus) reclame-inkomsten. De publieke omroep is geen jukebox vol met nummers die de belastingbetaler maar wil horen (zoals sommigen denken), maar een middel dat dient ter aanvulling op dat wat al geboden wordt. John de Mol staat te trappelen die voetbalwedstrijden over te nemen, dus laat hem lekker zou ik zeggen! Hetzelfde gaat op voor programma's als Lingo en Sterrenslag. Hebben we daar de publieke omroep voor nodig? Ze voegen niks toe, ze zijn alleen maar leuk. Leuk is fijn, maar leuk hoeft niet per se uit de zak van de belastingbetaler betaald te worden.

Overigens vallen die plannen van Van der Laan best mee. Met series als 'Oud Geld' (ik maakte me al zorgen) en shows als 'Kopspijkers' is bijvoorbeeld niks mis, want de eerste valt onder de noemer 'kunst' en Kopspijkers heet volgens Medy 'opinievorming'. De programma's die zouden moeten verdwijnen zijn onder andere Love Letters en het eerdergenoemde Lingo. Ik kan het alleen maar toejuichen. Misschien moet D66 toch nog maar even doorregeren?