Born in 66 (and angry)

Column door titi

Minister Tom de Graaf is pas zijn publiciteitstoer begonnen om de gekozen burgermeester bij ons aan te prijzen. Kotsmisselijk word ik alleen al bij het uitgestreken gezicht van deze voormalige democraat. Voormalig zegt u? Ja, voormalig, en dat meen ik uit het diepste van mijn ziel. Zo’n klein zielig pathetisch groepje oude net-niet-hippies, die gedistingeerd links liberaal de flowerpower beleefden, maken met hun zessen ongeveer de dienst uit in het land. Jan Peter en De Zalm hebben dit groepje, zichzelf tot anachronisme gevormde theemutsen, sherry plempende huppelkutten en kekke pochetjesdragende nietsnutten, erg hard nodig. D66 is nodig om een wankele grijze coalitie bij elkaar te houden.

Allereerst: wat doet zo’n minister nu in zo’n promotiecampagne, hij hoort het land te regeren en boven de partijen te staan. Zit hij daar met onze belastingcenten zijn eigen hobby een beetje te propageren. Ik denk altijd een parlement te kiezen om de vier jaar, ik volg die jongens en meisjes een beetje en beslis na vier jaar of ze het goed gedaan hebben. Zo ja, dan krijgen ze nog een keer mijn stem, zo nee dan mag iemand anders het gaan proberen. Dit geldt voor de Tweede Kamer, Provinciale Staten en de gemeenteraad. Dit zijn de volksvertegenwoordigingen die er zijn in Nederland. Van een minister verwacht ik bestuurlijke capaciteiten, dus ga aan het werk Tom de Graaf. En laat die burgermeesters zitten waar ze zitten, en als ze het niet goed doen, dan moet de gemeenteraad zijn werk doen. En als ze dat goed doen dan krijgt een van hen mijn steun in het kieshokje. Ik wil geen vierjaarlijkse poppenkast bij mij om de hoek. Plaatselijke middenstanders die op zeepkisten van alles gaan zitten te beloven om zo het stemvee te pleasen. Rot op met die Amerikaanse toestanden en geef mij maar een degelijke burgermeester, met veel ervaring en het maakt me nog niet eens uit van welke partij hij of zij afkomstig is. Een burgermeester moet leiding kunnen geven bij rampen en calamiteiten, en als deze een honderdjarige ook nog eens op een leuke manier in het zonnetje kan zetten, is dat mooi meegenomen.

Niemand wil dus die gekozen burgermeester, maar om D66 niet kwijt te raken, houden CDA en VVD hun mismaakte coalitiegenoten een speeltje voor. De gekozen burgermeester en het referendum. Ik wil al helemaal geen referendum, nog meer glamourpolitiek dan er nu al is. Ons eerste landelijke referendum op 1 juni over de Europese Grondwet. Weten we het al, ja of nee? Ik wel, mijn antwoord is wegblijven.

1966, volgens mij is het een slecht jaar, al is dat heel lang onduidelijk gebleven. Als representant van het bouwjaar 1966 probeer ik door het uiten van mijn woede, nog iets over te houden van mijn eigen waarde. Ben benieuwd of me dat gaat lukken.