Dinand, je hebt gewoon 47 chromosomen

Ja jij, met je spraakgebrek en je kekke looks en dito stem die menig huishoudvrouwtje even flauw laat glimlachen met je muzikaal behang. Onze Koning van de nederpop is verworden tot een joker zonder enig inzicht in de menselijke psyche.
Een stel mensen op internet merkt – overigens terecht – op dat je op een vrij botte wijze omgaat met associaties en gevoelens. En ik weet dat in jouw wereldje je pauperpop je alles is en Guusje op de 2e plek komt. Want face it, als je iemand verliest aan kanker wil je namelijk alleen maar aan sponsor contracten denken.


Het is nu afwachten wanneer songteksten van Kane op pakjes shag en sigaretten tevoorschijn komen, de eerste stap om jong Nederland aan de schoorsteen te krijgen is immers al gezet. Miljoenen euro's aan campagnes ten spijt, jongeren zullen roken ongeacht kanker... Daar zorgt de tabakslobby wel voor. Tegenwoordig zie je geen tabaksreclame meer in bushokjes en op schoolpleinen dus moeten ze wel creatief zijn aangezien de regering ze aanvalt op elk front.
Wij, de nieuwe generatie, zullen de wereld hoe dan ook intreden met zwarte longetjes vol 'frisse' lucht al dan niet met mentholsmaak. De tabakslobby die er voor zorgt dat zorgstaat Nederland meer en meer belast wordt door alle mensen die massaal sterven aan hart– en vaatziekten, longaandoeningen en kanker.

Dat er wetenschappelijk bewijs is dat roken op tienerleeftijd en borstkanker als twee handen op één buik zijn, is inmiddels aannemelijk gemaakt door wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek o.a. door bijvoorbeeld Inger T. Gram van de Tromso Universiteit in Noorwegen geeft een indicatie dat roken vanaf jonge leeftijd en borstkanker wel degelijk met elkaar te maken hebben. Kane had dan ook simpelweg even op google dit kunnen intypen: “roken en borstkanker”. Deze zoekopdracht levert vele links naar onderzoeken op. Ik wil Kane dan zelf ook in de gelegenheid stellen om maar eens lekker te lezen over dit onbekende weetje voor hen. Maar ik zal even wat informatie in een notendop geven naar aanleiding van wat er te vinden is dankzij “roken en borstkanker” in google.

 • Uit het onderzoek blijkt dan ook dat als meisjes binnen vijf jaar na hun eerste menstruatie met roken beginnen de kans op het later krijgen van borstkanker 1,7 keer zo groot is als meisjes die niet roken.
 • De artsen lieten bijna 1500 vrouwen onder de 75 jaar, bij wie borstkanker was ontdekt, een vragenlijst invullen. Daarnaast werd een groep van tweeduizend willekeurig geselecteerde vrouwen eenzelfde vragenlijst voorgelegd, met daarin vragen over rookgewoontes.
  De rokers hebben een 70 procent grotere kans op borstkanker, berekenden de Canadese artsen op basis van de antwoorden.
  de Volkskrant: Gezond, zaterdag 5 oktober 2002

 • In het najaar van 1996 werd uit diverse berichten duidelijk dat het allang vermoede verband tussen het optreden van borstkanker, waar statistisch gezien 1 op de 8 vrouwen het slachtoffer van wordt, en het binnenkrijgen van tabaksrook wetenschappelijk kan worden bewezen. Uit een Zwitserse studie bleek (opnieuw) een sterk verband tussen passief roken en borstkanker. Zelfs het slechts één uur per dag, gedurende 12 maanden méégebruiken van rookvervuilde lucht, bleek al een bijna drievoudig verhoogd risico op te leveren bij niet-rokende vrouwen

  Dus voordat je met je domme kop je hautaine betweterigheid komt koketteren en mij en anderen er op wijst dat het ons niet aangaat. Bedenk dan wel dat er sinds 1996 al aanwijzingen zijn dat borstkanker ook door roken veroorzaakt kan worden.
  En wie ben ik om jou de les te lezen Dinand? Die vraag kun je ook anders stellen en jezelf afvragen wie jij bent om mij de les te lezen. Het is gewoon cru dat jij ondank je ge-wel-dige nummer over Guusje en je gulle donatie aan het kankerfonds daarna een samenwerkingsverband aangaat met een vloeipapierfabrikant. Vloei godverdomme… Daar gaat tabak in en daar veeg je je reet niet mee af. Kankerverwekkende stoffen worden in die vloei geplempt en opgerookt. Je naait je fans, je kwetst familieleden en je zorgt voor een golf van verontwaardiging en nog heb JIJ gelijk. Algemene kennis en ontwikkeling bij internetgebruikers die allang op de hoogte waren van eerder genoemde feiten zorgden juist voor de storm van kritiek. En die storm is voor niets anders dan een regenbuitje… Ik hoor je denken Dinand “Och, let it rain down on me…”