Giro 666

Verdikkeme. Het nieuwe jaar is begonnen en de Top 2000 en al die andere wanstaltige clichémuzieklijsten zijn geweest. Nu bedacht ik me vandaag pas hoeveel invloed je met een column, of überhaupt een plekje waar je idiote ideeën of gedachtenspinsels kunt uiten op het internet, wel niet uit kunt oefenen.

Afgelopen keer heb ik maar weinig van de Top 2000 meegekregen, het radiospektakel van het jaar. Dagenlang non-stop muziek met leuke, maar vooral ook clichématige, ditjes en datjes van mensen uit heel Nederland. Jeugdherinneringen aan eerste afspraakjes, liedjes die doen herinneren aan momenten waarop familie in rook op ging tijdens een crematie en natuurlijk de interessante feitjes over artiesten waar je verder eigenlijk niets meer over hoort.

Nu wil het geval dat ik al enkele jaren naarstig mijn best doe om een bepaald nummer in die verdoemde Top 2000 te krijgen om er werkelijk eens een spektakel van te maken. Het nummer “The Number of The Beast” van het gelijknamige album van Iron Maiden uit 1982. Iedere keer weer geef ik dit nummer—voorzien van ongezouten gezever en kritiek op het niet aanwezig zijn van dit nummer in de keuzelijst—op als eigen keuze, maar het is nog geen enkele keer gelukt om dit nummer in de uiteindelijke lijst te krijgen.

Stom! Stom van mezelf, dat ik er niet eerder aan gedacht heb om dit rond te spammen op internet. Die verstokte oude mannen met baarden—en daarmee niet doelende op de kerels van de wereldband Fungus—te bereiken. De metalheads en hardrockers van weleer, die volledig ingezakt dankzij hun saaie vrouwen of geestdodende baantjes voor de buis hangen. De ijzeren maagden die door het zorgen voor de kinderen vergeten zijn plezier te maken. Die mensen moeten toch te bereiken zijn via het scala aan weblogs, fora, nieuwssites, mailinglists en andere demonische uitvindingen, die verder reiken dan traditionele media.

Ik heb hier dezelfde cruciale fout gemaakt als de traditionele media wanneer zij iets schrijven over het internet, namelijk op vreselijke wijze de kracht van het internet onderschat. Zij behandelen het als iets dat nog in de kinderschoenen staat waarbij de berichtgeving over het internet vaak lijkt op die van een polygoonjournaal. “Een groep brave burgers heeft een nieuwe manier van communiceren gevonden. In groepen bespreken zij de laatste nieuwtjes. Niet op de professionele wijze die wij, gevestigde journalisten, hanteren, maar op een manier die begrijpelijk is voor een ieder. Een vrijstaat van ongecontroleerde uitlatingen.”

Het is echt te gek voor woorden dat internet—ook door mij zo af en toe—nog wordt gezien als een fenomeen dat zich in de kinderschoenen bevindt. Een noviteit waar mensen met een dure internetverbinding op kunnen spelen en babbelen. Internet is een serieus fenomeen dat je kunt gebruiken om met mensen in contact te treden, maar vooral ook een plaats waar je in sneltreinvaart ideeën kunt uitwisselen. Een plaats waar je andersdenkenden kunt uitdagen tot het debat. Dat is haar kracht en bovendien ook het grote voordeel boven gevestigde media zoals bijvoorbeeld de kranten.

Te laat, maar welgemeend, wil ik daarom een oproep plaatsen tot het vormen van een blok tegen de Top 2000 en aan het einde van dit jaar vragen om toch vooral Iron Maiden met The Number of The Beast als eigen keuze op te geven. Steun Giro 666, al is het alleen maar om de kracht van het internet te bewijzen.