De schandpaal

Het is weer kerst en dan heb je in het voetbal de laatste jaren één zekerheid: Sepp Blatter doet van zich spreken. De voorzitter van de FIFA, en daardoor dus de machtigste man in het voetbal, valt het hele jaar nauwelijks te betrappen op bijzondere uitspraken. Laat staan op iets wat op een visie lijkt. De 68-jarige Zwitser zit alleen op zijn post omdat hij de verkiezingen kocht, daar is de hele voetbalwereld het wel over eens.

Het is dus zeer kwalijk dat een man die op oneigenlijke gronden zijn functie heeft verkregen, zo’n invloed kan hebben. Want Blatter is een narcist en een machtswellusteling. Wat hij precies doet is voor niemand duidelijk. Blatter bezoekt zo nu en dan een wedstrijd, laat zich uitgebreid vertroetelen op belangrijke congressen en lijkt vooral zelden inhoudelijk met voetbal bezig.

Dit is niet zo erg. Een voorzitter hoeft niet direct de man te zijn die beslissingen neemt. Zolang anderen de beslissingen voor hem nemen en hij slechts hoeft te tekenen en toe te stemmen, valt er nog wel mee te leven. Het nadeel van Blatter is echter dat dit voor hem absoluut niet genoeg is. Hij wil in het nieuws komen en slaagt er keer op keer in zichzelf volslagen belachelijk te maken.

Als er spelers betrapt worden op dopinggebruik, is Blatter er als de kippen bij om te verklaren dat de daders niet erg genoeg gestraft kunnen worden. Voetbal moet immers een pure en mooie sport blijven. Paradoxaal genoeg laat de FIFA onder leiding van Blatter gewoon doorvoetballen op een nietszeggend toernooi als er eerder op de dag tijdens een wedstrijd een speler van Kameroen overlijdt.

Kameroen is toch al een land dat Blatter niet echt ligt. De “ontembare leeuwen” hadden het in 2002 gewaagd om tijdens de Afrika Cup in mouwloze shirtjes aan te treden. Sepp zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat de brutale Afrikanen tijdens het WK in dat jaar mouwtjes aan hun shirt genaaid hadden. Stel je voor dat je afwijkt van de regeltjes! Sepp werd dan ook woedend toen Kameroen eerder dit jaar tijdens de Afrika Cup aantrad in strakke hansopjes. Ze kondigden het vooraf nog aan ook. Bij het zien van zoveel brutaliteit moet Sepp uit zijn vel gesprongen zijn en dus legde hij de Afrikanen later een fikse straf op. Kameroen zou met een reeks minpunten aan de WK-kwalificatie moeten beginnen. De verontwaardigde voetbalwereld zorgde er later echter voor dat de straf werd teruggedraaid en dus ving Blatter bot. Zoals Blatter toch al zelden echt plannen doorgedrukt krijgt. Het vernieuwde transfersysteem hielp hij zelf al min of meer om zeep door Spaanse ploegen transfers na het sluiten van de termijn toe te staan.

Wat moet je dan als voorzitter van de FIFA? Een opmerkelijke uitspraak doen! Vorig jaar rond deze tijd kreeg Sepp de lachers op zijn hand toen hij verklaarde dat damesvoetbal aantrekkelijker zou worden indien de dames in strakke shirtjes en broekjes zouden aantreden. Wat de gespierde negers uit Kameroen van hem later dus niet mochten, zag hij wel graag bij de vrouwen. Nooit meer wat van dat plan gehoord, uiteraard.

En dus kwam Sepp dit jaar maar weer met iets nieuws op de proppen. Hij vond het tijd worden om racisme in de stadions te bestrijden. Een nobel streven, al komt het vreemd over na jaren van ontkenningspolitiek door de wereldvoetbalbond. De manier waarop is echter te belachelijk voor woorden. Indien een vak met supporters racistische leuzen scandeert of oerwoudgeluiden ten gehore brengt, dient de openbare orde volgens Sepp het vak te ontruimen en naar de middenstip te voeren. Daar mogen de andere fans vervolgens korte tijd afkeurend joelen, fluiten en boe roepen naar de zondaars. Na deze publieke tuchtiging aan de “schandpaal” worden de raddraaiers weggevoerd en krijgen een levenslang stadionverbod. De kort onderbroken wedstrijd gaat daarna verder.

Ten eerste lijkt het me al sterk dat normale supporters mee willen werken aan zulke praktijken, die in feite niet veel verschillen van hetgeen je weg wilt krijgen. Ten tweede acht ik het onwaarschijnlijk dat er veel agenten happig zullen zijn om de harde kern van pakweg Lazio Roma af te gaan voeren naar de middenstip. Bovendien krijgen de relschoppers dan ook nog een soort van gratis publiciteit en weten ze die stadionverboden in de meeste landen wel te omzeilen.

Het wordt tijd dat Blatter zelf maar eens aan de schandpaal wordt genageld, vanwege zijn voortdurende uitingen van onkunde en desinteresse richting het voetbal zelf. Ik weet zeker dat er in dat geval wel genoeg mensen te vinden zijn die willen joelen. Misschien trekt Sepp dan zelfs wel zijn conclusies en is de weg vrij voor een nieuwe FIFA-voorzitter. In dat geval doet Blatter eindelijk eens iets in het belang van het voetbal.