Ook coole mensen gaan naar de hel

Waarschijnlijk heeft het Koningshuis nooit zo’n kleurrijk figuur gekend als Bernhard. De man trok zich van niemand iets aan, en liet zich allerminst inkapselen door de Hoofse protocollen. Hij was een boef en klootzak eerste klas; maar tegelijkertijd zo eigenzinnig en aimabel dat hij zichzelf alsnog zeer geliefd wist te maken. Als praktiserend republikein zou ik hier Bernhard compleet moeten verachten. Maar daarmee zou ik een rebel pur sang tekort doen.

Ik kan – tot mijn eigen verbazing – alleen maar respect hebben voor een man die, ondanks zijn hoge leeftijd en fysieke gesteldheid, niet over zich heen liet lopen. Waar de rest van het Koningshuis bestond – en bestaat - uit een stelletje lintjesknippers, was Bernhard iemand die niet bang was om zijn kop boven het maaiveld uit te steken. Hij maakte fouten – en zag zichzelf boven de wet verheven – maar wist na zijn complete afgang in de Lockheed-affaire toch weer zijn imago op te poetsen. Hij keerde het tij van de publieke opinie weer in zijn faveure, en profileerde zich de afgelopen jaren met spraakmakende acties als het betalen van boetes van AH-medewerkers en het schrijven van een open brief aan De Volkskrant. Niks of niemand wist hem kapot te krijgen; zelfs zijn eigen dood luidde hij op het laatst nog zelf in.

Het blijft jammer dat Bernhard nooit koning is geweest. Wat hebben we nu aan zo’n etalagepop als Beatrix? Bernhard zou Balkenende publiekelijk de oren gewassen hebben over zijn kansloze kruistocht tegen satire. Hij had persoonlijk voor Nederland gelobbyd in Washington, Parijs of Tripoli. We hadden het meest flamboyante staatshoofd van de wereld gehad; of hij nu 23 of 93 was. En hij zou zonder meer een populaire koning in Nederland zijn geworden, en een waardig representant in het buitenland.

Bernhard was inderdaad een schurk – hij minachtte de parlementaire democratie, dacht boven de verkeersregels te staan en nam op miiljoenenschaal steekpenningen aan. Maar dat is niet wat hem in de toekomst zal karaktariseren. Want dat is toch wel zijn rol als bevrijder van Nederland, als president van het WNF en als kleurrijk persoon in het algemeen. In de hel zal hij vast nog wel een biertje drinken met André Hazes, de darkroom opzoeken met Willem Oltmans of mislukte grappen uithalen met Bart de Graaff. Zo’n excentriek figuur als Bernhard verdient dan ook geen opgemaakte bijzetting. Geef zijn laatste eerbetoon muziek van The Sex Pistols, paaldansers en Hans Teeuwen als voorganger. Alleen daarmee doe je zijn einde werkelijk recht.