Open brief aan de Sint.

Ik ben dit jaar niet zo lief geweest, Sinterklaas. Veelal rolde ik om onmogelijke tijden uit de kroeg. Ik betastte een niet onaardig meisje in het donker op een mooie zomeravond en ik belde of mailde haar nooit meer terug. Op de tijden dat ik eigenlijk zou moeten studeren was ik wild aan het masturberen en op tijden dat ik moest slapen las ik duivelse boeken. Door mijn arrogante, snobistisch gedrag verloor ik mijn beste vriendin en ik verafschuwde mijn oude vriendengroep, die ik langzaam zag veranderen in een stel verveelde en stilstaande opportunisten.
Ook was ik nogal harteloos tegen mijn familie. Ik vergat hun verjaardagen, leende steeds geld en betaalde het niet meer terug en diep in mijn hart verafschuwde ik hun ingeslapen attitude.

De rest van Nederland mag U ook gerust voorbij rijden, Sint. U wordt toch met hoongelach ontvangen anno 2004. Niemand neemt U meer serieus. En terecht: U bent het voorbeeld van een uitgerangeerd ex CDA kamerlid die alsmaar zit door te zeuren over normen en waarden. Uw liedjes zijn daar een groot voorbeeld van. Wat bedoelt U nu met “makkers staakt uw wild geraas” ? Heeft U het over het verbieden van sodomie? Roept U de arbeiders op om vooral niet tegen het prepensioen te gaan demonstreren? En waarom al die vervelende sancties als we weer even niet braaf zijn geweest? Jarenlang heeft U met al die liedjes ons bang gemaakt voor de roe. De neger met de roe en het grote boek stralen elk jaar weer de nodige portie sado masochisme uit. Het braaf zijn staat bij U hoog in het vaandel. Hoewel ik er U wel van verdenk dat U zich wel eens schuldig heeft gemaakt aan een LSD pilletje. “Zie de wind waait door de bomen, hier in huis zelfs waait de wind”. Alleen een hippie met een flinke dosis geestverruimende middelen kan zoiets verzinnen.

Wat is dat toch met uw eeuwige normen en waarden. Daar trappen wij allang niet meer in, Sint. We weten ook heus wel dat U niet zomaar een kindervriend bent. Denkt U nu werkelijk dat wij niet inzien dat er achter elke prediker van normen en waarden een dubbele moralist heerst? Toegegeven, we hebben veel van uw politieke waarden en normen overgenomen. Zo hebben wij in de Tweede kamer een heuse Zwarte Piet zitten die mensen in de zak stopt en naar een ver land stuurt. En onze premier is het schoolvoorbeeld van het gedachtengoed van de Sint. Maar als U alle kinderen in de winterdagen tot brave wezens wilt transformeren, waarom klopt u dan als een bezetene op de deuren? Elk jaar stellen wij oma’s pacemaker weer bij, wist U dat? Ongehoord om op een laat tijdstip nog zulke herrie te maken.

Het is een groot dogma, dat hele feest van U. Het wordt je van kinds af aan de strot in gejast en ook nog cultureel gestimuleerd. Talloze harmonieën spelen elk november en december weer dezelfde Sinterklaasliedjes die bol staan van extremistische teksten over normen en waarden.
"Wie zoet is krijgt lekkers, want we zitten allemaal even recht en krijgen wij voor koek een gard", zijn teksten die in Nederland al heel lang niet meer van betekenis zijn, Sint. Wat wij willen is eerlijkheid, we willen niet meer dat onze mond gesnoerd wordt. We willen zeggen wat we denken zonder dat we meteen door een van uw slaven afgeranseld worden met een bos takken.

Op vijf december ga ik niet op U zitten wachten. Ik zet het raam ver open en draai snoeihard duivelsche Rock and Roll. Uit respect voor de gelovigen onder U, schreeuw ik het niet van de daken. Maar doe mij een plezier en kijk eens wat U hebt veroorzaakt. Kijk eens naar uw werk van de afgelopen decennia. Misschien is het tijd om eens na te denken over een andere insteek van het feest. Nederland heeft genoeg van moralisme. Nederland heeft genoeg van baarden en enge boeken. En als U over een tijdje verguist en nergens meer welkom bent, kom dan gerust even uithuilen. Krijgt U ook nog een bak water en een wortel van mij. Maar dit jaar, rijdt U maar stilletjes mijn huisje voorbij.