De verkiezingen in de Verenigde Staten deel 1

Dit jaar is voor veel Amerikanen en zelfs Europeanen een spannend jaar. Wie zullen de verkiezingen winnen? Zijn dit de Republikeinen met aan het roer George Walker Bush of de Democraten met als aanvoerder John Kerry? Op 2 November 2004 zullen we de ontknoping weten van deze thriller.

Een stukje historie

Waarom worden de verkiezingen elke 4 jaar begin November gehouden? De Amerikaanse geschiedenis is voor een groot gedeelte opgebouwd door agrariërs dus dachten bestuursleden dat het een goed idee was om de verkiezingen begin november te houden. Dit leek de meest voor de hand liggende tijd, het was immers na het oogstseizoen. Door het dan nog milde weer konden mensen makkelijker reizen om te gaan stemmen dan op een later tijdstip in het jaar.

Wie is George Bush

George Walker Bush, de 43ste president van de Verenigde Staten, werd op 6 juli 1946 geboren te New Haven in de staat Connecticut en groeide op als de zoon van een oliemagnaat in Midland en Houston (Texas). In 1968 studeerde hij af als bachelor aan de Yale universiteit waarna hij in het leger ging als een F-102 straaljager piloot. In 1975 ontving Bush zijn Masters of Business Administration aan de Harvard Business School.

George W Bush

Na zijn studie verhuisde Bush terug naar Midland waar hij begon aan zijn carriere in de oliebusiness. Nadat hij in 1988 succesvol meegewerkt had aan de verkiezingsstrategie van zijn vader kochten hij en een aantal zakenpartners het baseball team de Texas Rangers. Hij bleef voor deze club werken totdat hij op 8 november 1994 gekozen werd tot Gouverneur van Texas met 68.6% van de stemmen.

Bij het aantreden van G.W. Bush in het Witte Huis voerde hij meteen een aantal nieuwe wetten door. Zoals het verbeteren van openbare scholen door de standaard te verhogen. Tegelijkertijd voerde hij een aantal belastingverlagingen door en riep de mensen op om meer voor Amerika te doen dan alleen toeschouwer te zijn.

Toen kwam 11 september, en de rest van het verhaal kennen we helaas allemaal.

Wie is John Kerry?

John Kerry werd geboren op 11 december 1943 in het militair ziekenhuis Fitzsimons te Colorado. Zijn vader Richard was vrijwilliger in het leger tijdens WO II. Zijn moeder was een communistische activiste.

John Kerry

Toen Kerry op het punt stond om af te studeren meldde hij zich aan als vrijwilliger voor de oorlog in Vietnam. Zijn leiderschap, moed en opoffering bezorgde hem een aantal onderscheidingen waaronder 3 Purple Hearts. Kerry zag in Vietnam hetzelfde wat hij op dit moment ziet, door een slechte regering worden de levens van Amerikaanse soldaten weggegooid.

Eenmaal terug in de Verenigde Staten werd hij de spreker van 'Vietnam Veterans Against the War (VVAW)' zoals de naam al zegt een groep veteranen die tegen oorlog is. Later richtte hij 'Vietnam Veterans of America' op. Een groep die de belangen behartigt van de Vietnamveteranen in Amerika.

Daarna was het tijd om verder te gaan, Kerry werd aanklager. Tijdens zijn loopbaan wist hij succesvol een paar topcriminelen achter de tralies te zetten. Verder richtte hij een programma op voor verkrachtingsslachtoffers.

In 1982 werd Kerry gekozen tot Lieutenant Gouverneur en na nog eens 2 jaar werd hij gekozen om plaats te nemen in de Senaat van de Verenigde Staten. Hier vocht John Kerry voor de versterking van de economie van zijn land en betere openbare scholen. Kerry hecht veel waarde aan internationale banden met bondgenoten en ziet Amerika als een land van de toekomst, een land van optimisme. Zoals hij zelf zegt 'We just need to believe in ourselves. Let America be America again' (We moeten gewoon weer in ons zelf geloven, laat Amerika Amerika weer zijn).

De onafhankelijke partij

Ralph Nader (die meedoet als een onafhankelijke partij) zal niet veel betekenis hebben. Het enige gevolg van zijn deelname aan de verkiezingen lijkt te zijn dat hij stemmen van Kerry af pakt.

Het gevecht om de stemmen

Op dit moment is het een nek aan nek race, beide kampen proberen elkaar zoveel mogelijk in diskrediet te brengen. Zo neemt John Kerry Bush constant onder vuur door zijn falen in Irak breed uit te meten, George Bush op zijn beurt slaat daarop keer op keer terug met de woorden 'He voted for it, before he voted against it' waarna hij erop blijft hameren hoe slecht Kerry zijn zaakjes op orde heeft.

Het eerste debat

Afgelopen donderdag heeft het eerste debat tussen Kerry en Bush plaatsgevonden. De hoofdlijn van dit debat was de buitenlandse politiek van de VS.

Kerry had duidelijke standpunten met betrekking tot Irak en was erg kritisch richting Bush. Bush stond echter met zijn mond vol tanden en gaf op de meeste vragen niet eens een inhoudelijk antwoord.

Kerry wil meer samenwerken met andere landen en meer diplomatieke acties ondernemen.

Bush liet duidelijk de boodschap achter dat hij de onafhankelijkheid van de VS niet wil opgeven aan andere landen en hij zijn werk wil afmaken.

Ik hoop dat het volgende debat over de binnenlandse politiek een stuk levendiger wordt. Op dit moment zijn de Amerikanen nogal bezorgd over werkgelegenheid, sociale zekerheid, de oorlog en ziektekosten.