Play-offs? Nee, slecht idee!

De wijze heren van de KNVB en de ECV brachten vorige week een opmerkelijk bericht naar buiten. Per komend seizoen is de opzet van de Nederlandse voetbalcompetitie drastisch gewijzigd. Na de reguliere competitie zullen de deelnemers aan de Europese competities namelijk niet meer op basis van hun eindklassering worden aangewezen, maar dienen zij nog eens aan te treden in zogeheten play-offs. De reden? Geld!

Onmiddellijk haastten de slimmeriken zich om de voorstanders – de media, Cruijff – en de voordelen van de nieuwe plannen naar buiten te brengen. Laat vervolgens via een vermoedelijk fictief onderzoekje door Maurice de Hond weten dat ook de liefhebbers voor zijn en je kostje is gekocht. Helaas zijn de meeste voetballiefhebbers die ik spreek net als ik totaal geen voorstander van dit nieuwe plan. Wellicht heeft Maurice de Hond dus een paar verkeerde nummers gedraaid. Want bellen en informeren kost geld. Geld!

In de nieuwe opzet spelen de ploegen die op de tweede, derde, vierde en vijfde plaats eindigden nog eens tegen elkaar om een plaats in de voorronde van de Champions League en twee UEFA Cup-plaatsen. In het ongunstigste geval plaatst de nummer vijf van Nederland zich dus voor het miljoenenbal op topniveau en mag de nummer twee, normaliter na de kampioen de sterkste, nog eens aantreden tegen de winnaar van de play-offs tussen nummer zes, zeven, acht en negen. Dan zou dus de nummer negen zich ten koste van nummer twee kunnen plaatsen. Het gevolg is makkelijk te bedenken: de Nederlandse vertegenwoordiging slaat een slecht figuur. Dit is op termijn slecht voor onze punten en ook voor de inkomsten van onze beste clubs. Want wat haal je uit de Champions League? Naast ervaring op topniveau en talrijke leermomenten ook een hoop klinkende euro’s. Geld!

Ik hoor ze al weer, die mensen die roepen dat het zo spannender wordt. Dat valt nog te bezien. Wie herinnert zich niet de fanatieke strijd tussen Ajax en Feyenoord, twee seizoenen geleden, om de tweede plaats achter kampioen PSV. De clubs gingen zelfs zo ver dat ze via tuchtzaken elkaars spelers wilden laten schorsen. Niemand die toen zei dat het saai was. Zeker niet toen PSV ook onverwacht punten ging verliezen en pas op de slotdag definitief de titel greep. Was het vorig seizoen dan zo saai? Nooit iemand over gehoord. In alle landen in Europa maken drie of vier teams uit wie de titel haalt en wie tweede wordt. Dus wat is erg aan als Ajax, Feyenoord en PSV sterker zijn dan de rest? Die teams zullen zich nu minder inspannen voor een tweede plaats, want die is in de nieuwe opzet nauwelijks meer iets waard. Dan krijg je straks allerlei reserveteams en daar gaan anderen weer van profiteren. Competitievervalsing ligt op de loer, maar goed, wij hebben play-offs. Meer wedstrijden. Geld!

“Maar,” roepen ze dan, “in Amerika doen ze het ook!” Ja, maar daar wordt ook de kampioen via play-offs bepaald en is het voorseizoen een soort voorproefje. In Engeland doen ze het in de lagere divisies, maar dan zijn de nummer één en twee gewoon gevrijwaard van dit gedoe en promoveren rechtstreeks. Bovendien gebruiken ze het niet om te bepalen wie in Europa de eer van de Engelsen hoog moet houden. Straks zitten we onverhoopt met sympathieke provincieclubs als Heerenveen en Roda JC in de Champions League en loopt Ajax, PSV of Feyenoord zelfs Europees voetbal mis ten koste van NEC. Het kan zo maar. Maar goed, er zullen meer mensen komen door de extra duels en we gaan spelen met Kerst en nieuwjaar. Geld!

Let wel, ik ben niet tegen veranderingen of vernieuwing. Maar dit is een onzinnig plan. Een tweede plaats, behaald na 34 duels, mag nooit verworden tot iets waardeloos, zoals nu gebeurt. Een goede week, na een lang seizoen, mag niet bepalend worden. De twee topclubs die geen kampioen worden hebben dikwijls al meer duels in de benen, door Europese verplichtingen en interlands. Coaches zullen dan dus spelers rust geven en als ze dat niet doen, zijn de kleinere clubs ineens in het voordeel. Een vreemde situatie. Want ik wil de sterkste ploeg in de Champions League. Als dat dan toch Heerenveen of AZ is, na een prachtig seizoen, moeten die de beloning ook krijgen en niet de kans lopen alles nog te verspelen. Play-offs om Europese plaatsen, met pakweg de nummer drie tot en met tien, had ik anders gevonden. Wellicht had dat minder kijkers getrokken. Dan loop je wat mis. Geld!

Want los van al mijn hiervoor geuite bezwaren, krijg ik een nare en vieze smaak in de mond van de gretigheid waarmee de top van de ECV dit idee lanceerde. De euro’s dansten in de ogen van Michael van Praag en over de sportieve gevolgen wordt niet nagedacht. De mening van de fans is ook niet belangrijk. Het gaat om verdienen. Koeman, Gullit, Hiddink, Van Basten, allen zijn niet direct voorstander. Maakt niet uit, het gaat er om dat ze bij FC Groningen en NAC wel voor zijn. Ja, logisch. Mogelijk krijgen die nog een toetje. Geld!

Bovendien zal dit achterlijke idee geen enkele Europese topspeler bewegen bij ons te komen of langer te blijven. Of denkt u echt dat Carlos Tevéz straks alsnog kwijlend bij PSV tekent omdat wij play-offs hebben? Dat Arouna Dindane dan wel naar Ajax komt? Dat Martin Laursen alsnog voor Feyenoord komt spelen en zich nu de haren uit het hoofd rukt vanwege zijn keuze voor Aston Villa? Die gedachte is net zo belachelijk als dit nieuwe idee. Bezwete spelers, met de modder op het tenue, zijn prachtig om te zien, maar de play-offs hebben daar niets mee te maken. Die draaien slechts om het slijk der aarde. Kassa!