Win een kind!

Column door Praatpaal.net

Op televisie zien we ze dagelijks voorbij komen. Programma’s als Lingo, Get The Picture en Eén tegen Honderd! Spelletjesprogramma’s zijn een leuke manier om even alles om je heen te vergeten en je helemaal te storten op de puzzels die de kandidaten voorgeschoteld krijgen. En natuurlijk hoeft dit allemaal niet voor niets! De kandidaten in de programma’s gaan vaak naar huis met leuke prijzen en voornamelijk veel geld! En ook de mensen die thuis meespelen winnen soms een leuk bedrag.

Laten we eerlijk zijn. Meedoen aan een spelletjesprogramma is leuk tijdverdrijf. Maar je doet natuurlijk ook mee in de hoop die grote prijs te winnen. Het leven draait om geld, tóch? Hoewel. Dat spelletjesprogramma’s ook andere prijzen weggeven werd onlangs duidelijk in Engeland, waar het programma ‘Make Me A Mum’ (maak me een moeder) van start ging. In dit programma kiezen vrouwen met een kinderwens een aantal mannen uit. Er is een ruim aanbod en de vrouwen kunnen hen verkiezen op vrijwel alle gebieden, al lijkt vooral het uiterlijk belangrijk. Een beetje hetzelfde principe als The Bachelor dus!

Na de eerste selectieprocedure, die zes weken in beslag zal nemen, zal in de zevende week het échte spel gaan beginnen. De geselecteerde mannen staan hun zaad af, terwijl de vrouw in kwestie een aantal van haar eitjes afstaat. De competitie begint hier pas echt: welke zwemmers van de mannen zijn het snelst?
De winnaar is de man wiens zwemmer als eerste het eitje van de vrouw weet te bereiken. In andere woorden; tijdens Make Me A Mum wordt een kind op een kunstmatige manier verwekt. Hier is natuurlijk niets mis mee, het gebeurt wel vaker, maar dat het in de samenhang van een spelletjesprogramma moet gebeuren baart me toch wel wat zorgen!

Hoe moet het kind in kwestie zich voelen als hij over een aantal jaren te horen krijgt op welke manier hij verwekt is? Uit liefde is hij niet verwekt, maar ongewenst is hij ook niet. Ik zie het al helemaal voor me: ‘Mama, waar komen kinderen vandaan?’ ‘Nou liefje, ik heb je gewonnen bij een spelletjesprogramma op televisie!’ Op zich een leuke manier om een kind uit te leggen waar hij vandaan komt, maar dat het hier niet gaat om een leugentje is toch vrij verontrustend.

Eigenlijk is het gewoon te gek voor woorden! Een spelletjesprogramma waarbij je een kínd kan winnen! Het ontwikkelen van nieuwe programma-ideeën is misschien een baan die voor de ontwikkelaars van Make Me A Mum niet is weggelegd. Hoewel het een format is in de stijl van programma’s zoals Expeditie Robinson, Big Brother en The Bachelor, gaan de makers van Make Me A Mum met hun programma-idee gewoonweg veel te ver!