De vrijheid van doodsuiting

Column door Praatpaal.net

Wat is het toch heerlijk om te zeggen waar het op staat! Niets is lekkerder dan ongezouten je mening te geven over van alles of nog wat. Of je nu verstand van zaken hebt of niet, een mening kun je toch wel vormen, zelfs als je geen goede argumentatie kunt verzinnen! Natuurlijk hóór je je mening wel te kunnen onderbouwen met feiten, maar hoeveel mensen zijn er die dit echt áltijd doen en kunnen?

In de lijst van de landen met de hoogste vrijheid van meningsuiting staat Nederland hoog op de ranglijsten, érg hoog. Met uitzondering van een paar landen is Nederland het meest vrije land om je mening ongezouten te geven en daar mogen wij Nederlanders best trots op zijn als je het mij vraagt. Toch lijkt de vlag van vrijheid van meningsuiting niet áltijd op te gaan. Sterker nog, er zijn genoeg voorbeelden te bedenken waar het geven van een mening juist bestraft werd.

Het meest recente voorbeeld hiervan is meteen een voorbeeld waarbij de munt twee zijden heeft. De Haagse rapgroep DHC (Den Haag Connection) werd een tijdje terug in één klap beroemd en berucht bij het Nederlandse volk. De reden hiervoor had alles te maken met een rapnummer van de groep, waarin politicus Hirshi Ali met de dood bedreigd werd. Niets nieuws dus als je je oog werpt in de wonderlijke wereld die rap heet. Doet de wereldberoemde rapper Eminem niet precies hetzelfde in sommige raps van hem?

Toch kon de rap van DHC volgens sommigen niet door de beugel en aan de ene kant begrijp ik het ook wel. Met de dood bedreigd worden is geen pretje, maar de doodsbedreiging moet wel binnen de juiste context gezien worden. En dat is nu juist wat niet gedaan wordt. De doodsbedreiging in het rapnummer van de DHC wordt helemaal buiten context gesleurd en wordt bestempeld als een serieuze doodsbedreiging, zoals Hirshi Ali deze al zo vaak naar haar hoofd geslingerd heeft gekregen.

Geven de jonge leden van DHC in dit geval ook niet alleen hun mening? Ik kan me niet voorstellen dat de doodsbedreigingen in het rapnummer ‘Hirshi Ali Diss’ serieus bedoeld zijn. Moet het niet eerder gezien worden als een uiting van frustraties, gevoelens en een mening? De mens kan veel zeggen, maar de daad bij de woorden voegen is iets wat vaak niet gebeurt, en vooral niet bij teksten uit rapnummers.

Dat ik niet de enige ben die de korte gevangenschap van DHC belachelijk vindt, is te zien aan wat de controversiële cabaretier Theo Maassen op zijn dak gehaald heeft. Maassen is nog steeds wat hij altijd geweest is: een ietwat simpele man met een geweldig gevoel voor humor en daar bovenop óók nog eens een fantastisch en uniek perspectief op de wereld. Maassen geeft graag een politieke boodschap mee en is een groot voorstander van bepaalde rechten, zoals bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting.

Ook Theo Maassen vindt de hele ophef over de DHC ongegrond en belachelijk. De tekst van zijn nieuwe lied bewijst dit des te meer. In ‘Doodsbedreiging’ moeten veel mensen het ontgelden. Van premier Balkenende tot Jack Spijkerman en van de koningin tot God, iedereen krijgt er van langs in de rap van Maassen, en ja, ook Hirshi Ali passeert de revue en krijgt er dan ook flink van langs! In zijn rap daagt Maassen tevens justitie uit om ook hém op te pakken voor de aanstotelijke teksten in zijn rap, maar tot op heden loopt Maassen nog steeds vrij rond. Zoals het hoort dus!

Maassen geeft in zijn rap fikse kritieken op veel mensen, maar zijn rap is niet zonder moraal. De zinnen “Het uiten van je mening is het allerhoogste goed! Dat is juist wat haat ontlaadt en niet wat woede voedt!” geven precies de gevoelens weer die ík bij het hele voorval had. Een knap staaltje werk van Maassen. Wat ik me echter afvraag is; waarom kan een beroemdheid als Theo Maassen een rap met doodsbedreigingen maken en wordt een onbekend groepje rappers opgepakt om praktisch hetzelfde. Het antwoord is al uit de mond van onze landsbestuurder gevloeid. Volgens Balkenende is de rap van Maassen te flauw om op in te gaan en gaat het om een parodie, maar hij ziet niet in dat het raplied van DHC op ongeveer dezelfde lijn zit. Vrijheid van meningsuiting is dus tegenwoordig ook in Nederland een erg rekbaar begrip geworden.

Helaas!