Goede Hemeltijden, Slechte Hemeltijden

"...MIJN ZOON, MIJN ZOON, WAAROM HEBT GIJ MIJ VERLATEN?"

"Doe me een lol, Vader."

"OH...IK HEB JE NIET BINNEN HOREN KOMEN. AHEM. WAAR HEB JIJ IN GODSNAAM GEZETEN TIJDENS DE PAASWEEK?

"Ik zat beneden, in verband met die film. Dat heb ik je verteld."

"DIE FILM WAARAAN IK MIJN ZEGEN GEGEVEN HEB? NEE DAT HEB IK NIET, CHRIS. FUNDAMENTALISTEN ZULLEN IN MIJN OGEN NOOIT GENADE VINDEN."

"Mel Gibson een fundamentalist? Kom op zeg. Hij is gewoon een goeie katholiek. En die kant kiezen we toch nog steeds?"

"TWEE DUIZEND EN VIER JAAR OUD, EN NOG ALTIJD EEN BLAAG..."

"Deze blaag heeft een paar niet onaardige kunstjes uitgehaald- een acteur met de naam Jim Caviezel die in de waan verkeert dat hij die rol speelde. En een geintje met een blikseminslag tijdens de buitenopnamen. En tussendoor is deze blaag ook nog bezig geweest om Allah te interesseren voor een vredesoverleg. Dat is jou nooit gelukt."

"WEL ALLEMACHTIG! ALS ER ERGENS EEN SCHURK RONDLOOPT IN HET AL IS HET WEL DIE-"

"Schei toch uit. Jullie zijn twee oude kribbenbijters. Het wordt tijd dat de zaken eens wat moderner aangepakt worden, Pa. Zorg om te beginnen maar 's dat die pausen wat effectiever gaan worden. Er zitten er hier al veel te veel luxueus te resorten terwijl ze een heel andere plek verdienden. Voor de huidige is zeker ook weer een ereloge in je Hof gereserveerd h?"

"ZE VERTEGENWOORDIGEN EEN OUDE TRADITIE. TROUWENS, HET ZIJN JOUW ZAKEN NIET.”

"Mijn zaak is wederkeren. En dat blijf jij maar uitstellen en uitstellen. Ik heb er genoeg van, Pa. Ik weet ook wel dat Gibson een naeve klootzak is, maar hij bood een mooie gelegenheid. En daarbij heeft mijn partijtje Afzien indertijd niet veel publiek getrokken. Dat kan tegenwoordig anders. Miljoenen weten nu hoe het was, daar op die berg. Nou ja, Mel stopte er hier en daar iets teveel persoonlijke gevoelens in, maar-"

"CHRIS, JE MOEDER KLAAGT DAT ZE JE ZO WEINIG ZIET."

"Mams begint steeds over van alles te zeuren."

"DAT KAN IK ME VOORSTELLEN. JE ZIET ER UIT ALS EEN HELLS ANGEL."

"Da's even een fadje, dat hoort erbij. Ik doe in elk geval aan powertraining en vijf verschillend vechtsporten. Jazekers. Toen ik Mel's eerste rushes bekeek wist ik dat ik me nooit meer zou laten geselen en kruisigen. Met een beetje aandelenkennis en een vlotte babbel kom je tegenwoordig trouwens veel verder. Een cursusje management en een staf frisse jongens en meiden zou jou ook goed doen, Pa. Je leunt te veel op die halfseniele butler van je."

"IK BEN HEEL TEVREDEN OVER GABRIEL."

"Ja, ja."

"…WAT WIL DAT ZEGGEN?"

"Niets. Maar er gaan geruchten, weet je wel? Dat jullie geen goeie reklame voor de Bijbel zijn, zal ik maar zeggen.."

"HET GAAT NIEMAND IETS AAN MET WIE IK EEN HEMEL INDUIK. EN DAT ZOVEEL AARDSE GEESTELIJKEN ZICH VERGRIJPEN AAN MISDIENAARTJES IS NIET MIJN SCHULD.
DE KWESTIE IS DAT IK...WEL EENS DENK..."

"Je almacht is tanende, h?"

"IK BEN NIET TANENDE!

"Weet je wat je niet wilt zien, Pa? Dat mijn realiteitsgehalte onder je schepselen altijd hoger heeft gelegen dan de jouwe. Als er iets funest is, is het wel afstand scheppen. One of the boys zijn werkt beter bij ze. Dat wist ik tweeduizend jaar geleden al, maar toen hing jij nog als een allesoverheersende schaduw over de wereld heen. Ik kon alleen maar je wijsheden papegaaien. Dat is nu anders. En daarom is dit het beste tijdperk voor een terugkomst. Geef je zegen eraan, of laat het- ik doe het ditmaal toch echt op mijn manier."

" JOUW MANIER; IS DAT MISSCHIEN TOEVALLIG DEALTJES PROBEREN TE SLUITEN MET AZRAEL?"

"Handelsovereenkomsten. En hij maakt me niet bang; ik weet adviseurs en juristen te vinden die de vloer aandweilen met de zijne."

"CHRIS, BESEF JE WAAR JE MEE SPEELT? STRAKS KAN IK JE WEER UIT DE STRONT GAAN HALEN!"

"Kijk jij wel eens naar het journaal? Erger dan dit kan het toch niet worden."

"JONGEN, ZO IS HET ALTIJD GEWEEST."

"Ja. Droom maar lekker verder, Pa."

"Excuseer...de Here Jezus blijft eten?"

"H Gabril, ouwe rukker! Nee, ik moet zo weg; ritsen afspraken. Jij zou ook 's een maaltijdje over moeten slaan, je wordt echt te dik. Zeg mams maar dat ze ik haar nog bel. De mazzel!"

"...Ik kan me vergissen, maar zag ik de jongeheer Christus met een eh, tongpiercing?"

"ACH GABY, DE TIJDEN VERANDEREN...ZEG EENS EERLIJK? MAAK IK EEN BEJAARDE INDRUK?"

"Welnee, Almachtige. O, ik heb de kledingontwerpen voor de nieuwe Messias meegenomen, kijk-"

"…EEN VROUW ?!"

"Tja, ik merkte al dat de Jonge Here u nogal teleurstelde als ik zo vrij mag zijn en ik dacht, misschien is het tijd voor iets geheel nieuws?"

"BEGIN JIJ NU OOK AL?"

"Maar weest u nu eerlijk- wat is er beter om de mensen die propagandafilm van uw zoon op slag te doen vergeten dan een film met Jennifer Lopez als de Messiana?..."

"...HMM…SLIM, BRIETJE, HEEL SLIM...JE BENT ONBETAALBAAR."

"Nou... Wat dacht u van een knuf?”


2004doubleu