Column: Stichting BREIN heeft het er maar druk mee

In de categorie 'je moet alles een keer meegemaakt hebben', heb ik NU een verhaal... het zal moeilijk worden dit nog te overtreffen.

Luistert.... (zoals Wim Sonneveld het altijd zo mooi zei)


Woensdag, avondje Mellow Moods. Leuk. Muziek was leuk, geluid slecht, publiek matig maar veel bekenden dus toch leuk. Half vier in mijn bedje ter voorbereiding van weer een leuke dag (zucht) op het altijd enerverende werk.

MAAR TOEN!!!

Half zeven, ik herhaal, HALF zeven gaat de bel. Daar er religieuze mensen meelezen, zijn de toen in mijn opkomende gedachtes niet voor reproductie geschikt. Maar neem van mij aan dat als de Almachtige toevallig op dat moment mee aan het luisteren was, ik waarschijnlijk niet meer voorbij de hemelpoort kom. (Hoewel iedere redelijke God, rekening houdend met de omstandigheden hier toch wel een oogje zou kunnen toeknijpen ) Maar goed, wat doet een mens op zo'n tijdstip als hij net drie uur in bed ligt? Precies, omdraaien en denken 'sterf maar'. Als er brand is bellen ze nog wel een keer. Nou, er was brand want 30 seconden later weer de bel, maar nu probeerden ze zo'n beetje door de sponning heen te komen.

Dus ik in badjas naar beneden. Drie geklede heren waarvan ťťn in uniform van onze blauwe broeders. Ze zochten de heer de Rijk. Nou, ik wist er nog uit te brengen dat ze de fysieke representatie gevonden hadden, maar dat ik niet kon garanderen dat het mentale gedeelte aanwezig was. Ze hadden zowaar humor (ook knap als het je beroep is om half zeven voor iemands deur te staan ) en ze namen er genoegen mee. 'U bent hierbij aangehouden'. Joh... Ok... En nu...? Nou, aankleden, en mee. Zo gezegd, zo gedaan.

Spannend hŤ? (eigenlijk zou ik nu op moeten houden, en morgen verder gaan )

Helaas is het vervolg namelijk allemaal minder indrukwekkend, maar voor de volledigheid: ik heb een PC bij 'Vuurwerk Internet' staan en daar staat een flink aantal sites op. Naast websites staan er ook wat bestanden op van andere mensen die schijfruimte nodig hebben. Eťn daarvan was die cabaretsite waar je naar hartelust cabaret kon beluisteren. Die is een maand of vijf geleden de lucht uit gegaan na klachten van een productiemaatschappij. Die jongen had echter nog een vriendje en die zette ook 'wat bestanden' daar neer. Dat heette (let op, de verleden tijd): 'ondertitels.nl'. Daar kon je ondertitels downloaden voor films en die was blijkbaar nogal populair. De website zelf staat dus niet bij mij, maar het maakte wel gebruik van mijn computer, en daarom waren ze dus bij mij aan komen kloppen omdat 'ze' (en als ik het goed heb gaat het hier om 'stichting Brein'?) vinden dat daarmee copyright geschonden wordt. Na het opstellen van een verklaring, wilden ze weten of - en zo ja wat - ik ervoor betaald kreeg, etc. Zijn we terug naar mijn huis gegaan. Onder toezicht (hoewel die echt nog geen toetsenbord van een muis konden onderscheiden) heb ik de data afgesloten en daarmee was de kous voor hen af. Ik krijg nog een brief van Justitie over de uiteindelijke afwikkeling maar ze verwachtten daar geen repercussies. Op de vraag op welke termijn ik die verwachten kon, dagen, weken, kreeg ik als antwoord 'Oh nee, minimaal maanden en dat zou ook nog wel eens een jaar kunnen worden'... Right. Heb ze nog vriendelijk verzocht de volgende keer een andere dag uit te kiezen dan woensdag. Welke weldenkende Hagenaar gaat nou na een Mellow-Moods avond bij iemand op de stoep staan! Zucht.

Tot zover uw razende reporter...

Heb verder nog leuk staan babbelen met die knapen. Nog wat leuke verhalen gehoord over pepper-spray en over hoe andere 'aangehoudenen' soms binnengesleept moesten worden. Ze waren namelijk nogal verbaasd over het feit dat ik na een half uurtje (zucht, ZEVEN uur in de ochtend dus) al weer redelijk vrolijk was. Heb ze dan ook maar verteld dat als eentiende van mijn verwensingen uitkomen die ik heb geuit toen de bel ging en ik zag hoe laat het was, zij de komende maanden een behoorlijke set nachtmerries te wachten staat . Verder kreeg ik te horen dat hun baas de dag ervoor helemaal ontploft was omdat @home, een internet provider, naar ik begreep, de dag ervoor een reclamecampagne op TV was gestart waarin kids zaten te vertellen dat ze nu lekker snel een bepaalde film hadden kunnen downloaden voordat deze in de bioscoop te zien was. Waarna de reclame-stem trots vermeldde: 'Het kan allemaal met de kabel van @home'... Er is nog een hoop werk voor ze aan de winkel .