Column: is het nu echt zo leuk bij de crew?

Ik zit alweer een maand bij de crew. Tijd gaat snel als je plezier hebt. De vraag is alleen, is het nu echt zo leuk bij de crew? Het antwoord is niet makkelijk te beantwoorden. Het is in ieder geval niet leuker dan een normaal user te zijn.

Oke. Je kunt achter de schermen koekeloeren. Er zijn diverse fora voor crewleden. Eentje voor moderators alleen, eentje voor de Frontpagecrew en een algemeen forum waar alle crewleden kunnen posten.

FOK! kent nu ruim 150 crewleden, die op een of andere wijze iets voor FOK! betekenen. Of ze nu werken op het bloggersgedeelte, het fotoboek, het forum, de nieuwsredactie, ze doen allemaal hun uiterste best. Maar soms slaan ze een beetje door.

Het eerste wat mij opviel is dat alles zo bureaucratisch is achter de schermen. Er zijn allemaal zelfbedachte regeltjes waaraan je je moet conformeren als crewlid. Mensen doen soms zo moeilijk en geloof het of niet, de FOK!crew zijn vaak net mensen.

Zo is er een proeftijd ingesteld voor nieuwe crewleden. Een proeftijd waarin je nog niet over een eigen FOK e-mailadres mag beschikken als je Frontpagecrew bent. Toen ik na twee weken een e-mailadres vroeg én kreeg werd dat achter de schermen meteen gehekeld. Ik was immers nog niet door mijn proeftijd heen.

Een proeftijd op FOK! Alsof je ook maar enige aanspraak kan maken op jouw functie. Als je na twee maanden proeftijd niet blijkt te functioneren kan je alsnog je biezen pakken. Of je gaat zelf weg per direct. Er zal geen rechter zeggen tegen Danny: 'Hey man, geef SunChaser eens even snel zijn functie terug, de proeftijd was allang voorbij.'
Je tekent geen contract als je bij de crew komt en je hoeft geen eed van trouw af te leggen. Je krijgt gewoon een tag achter je naam voor de duidelijkheid, je krijgt toegang tot besloten fora en je gaat aan de slag. Niets meer en niets minder. Want meer is het FOKcrewschap niet, eerlijk waar. Je gaat doen waarvoor je hebt gesolliciteerd of waarvoor je bent gevraagd en dat is dat. En daarmee wordt je leven echt niet leuker. Je bent niets meer of minder omdat je toevallig bij de crew zit.

Waarom beslissen Fokkers dan toch om vroeg of laat bij de crew te gaan? Nou, omdat het dus wel leuk is FOK! te helpen voortbestaan. Ik ben al meer dan vier jaar een trouwe bezoeker van het Forum, heb hier veel gelachen en nog steeds kom ik met plezier op FOK! Dus voor mij was het een logische stap eens wat terug te doen. Ik moest alleen wachten op het juiste moment en de juiste functie. Want ik zie mezelf niet als moderator op het Forum. Beetje dat gezeik van de user in de gaten houden, nee dank je wel.
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En zei John F,. Kennedy niet: Vraag niet wat FOK! kan doen voor jou, maar wat jij kunt doen voor FOK!

Dus nu ben ik officieel FP-crew: ik schrijf columns en houd me actief bezig met FOK!Radio. Twee dingen die precies in mijn straatje liggen, want ik schrijf graag en kan goed ouwehoeren.

Maar nogmaals, ik ben dus geen crew om een stomme tag achter mijn naam, een nutteloos e-mailadres (je kan er niet eens een kloon mee kan aanmaken) of omdat je achter de schermen mee kunt lezen. Geloof me, dat verveelt binnen een dag.

Nee, ik ben crew omdat ik vind dat FOK! een van de leukste media is om je tijd mee te verdrijven. En als ik met mijn bijdrage een paar medefokkers blij kan maken, of als FOK! daardoor nog weer even verder kan, dan heb ik mijn doel bereikt.

En als dat werken aan FOK! in de toekomst kan met een groep mensen die er gezamenlijk de schouders onderzetten zonder dat ze uit het oog verliezen dat we dit allemaal vrijwillig doen, in onze eigen tijd en zonder dubbele agenda. Dan wordt het misschien zelfs leuker om crew te zijn dan gewoon user.