Column: Leve de liefde

De zon schijnt, de vogels fluiten, de wind waait zachtjes door de bomen. De bus was iets te laat, maar dat kan me niks schelen. Om die man die kwaad werd omdat hij bijna van z'n sokken werd gereden kan ik alleen maar lachen. Ik staar voor me uit met een dromerige blik, bekijk alles door een roze bril, en het lijkt wel of er een hele container vol met vlinders in mijn buik is losgelaten. Dat kriebelt wat, en zo af en toe vliegen die vlinders waarschijnlijk tegen mijn buikwand aan, want dan heb ik last van steken. Maar het kan me allemaal niets schelen. Ach, wat is het heerlijk om verliefd te zijn.

Blijkbaar ben ik niet de enige die verliefd is. Je hoeft alleen maar TMF aan te zetten, de platencollectie van je ouders door te kijken of een willekeurig liedje te neuriën en je weet het: het gaat over de liefde. Hoewel er verschillende soorten liefde bestaan en over vrijwel alle soorten ook wel een lied is gemaakt (Joel zong ooit eens over zijn doodgewone kat, Jantje Smit over zijn oma, er zijn diverse religieuze liederen die over liefde van en voor God gaan), is de meest populaire soort liefde de verliefdheid: Bryan Adams met "Have you ever really loved a woman", Hans de Booy met zijn "Annabel", Olivia Newton John en John Travolta met "You're the one that I want", de lijst met liefdesliedjes is haast onuitputtelijk. Inmiddels zijn er 12 Knuffelrock-cd's, ik weet niet hoeveel boeken en bestaat er al jaaaaaaaren een speciale dag voor iedereen met een geliefde.

Maar wat is die verliefdheid nu eigenlijk? Van Dale omschrijft "verliefdheid" als "het verliefd zijn". Dat had ik kunnen weten, dus op naar de betekenis van "verliefd". Dat is, aldus het alwetende woordenboek, "vervuld van een sterk verlangend, onrustig makend gevoel voor iem.", waarbij dat laatste woord natuurlijk "iemand" is. Zo kunnen we al direct één ding vaststellen: het is blijkbaar onmogelijk verliefd te zijn op een dier of een ding. Maar de belangrijkste vraag: wat veroorzaakt dat sterk verlangende, onrustig makende gevoel? Waardoor worden wij verliefd op iemand? Uit diverse onderzoeken is gebleken dat voornamelijk uiterlijk en geur hierbij een sterke rol spelen. Maar welke geur en welk uiterlijk het beste zijn, kun je nergens terugvinden. Logisch, aangezien iedereen op een ander type valt. Wat op haar beurt ook weer logisch is. Stel je voor dat alle vrouwen van de wereld op donkere Spaanse of Italiaanse mannen vielen. Dat zou wel erg zielig zijn voor onze blonde Klaas en Jelmer. Of dat alle mannen alleen maar verliefd werden op Japanse vrouwen, dan zou er pas permanent oorlog zijn.

Maar logica of niet, feit blijft dat verliefdheid een lastig iets is. Om op te vallen bij de begeerde persoon, worden de gekste dingen gedaan. 12-Jarige jongetjes vallen de meisjes lastig, de meisjes fietsen een kilometer extra om langs het huis van die leuke jongen te rijden en zo blijft het jarenlang doorgaan. Sterke verhalen in de kroeg, uitdagende kleren, een lekker luchtje, maar iemand mee uitvragen of vertellen dat je hem of haar leuk vindt; ho maar. Pas na vele uren wikken en wegen, vele uren overleggen of die ander iets heeft laten merken en vele uren van wachten om te zien of de ander misschien de eerste stap wil zetten wordt soms zelf de cruciale stap ondernomen. Maar even zo vaak, zo niet vaker, wordt niets ondernomen. Als de ander niets heeft laten merken, weet jij niet of diegene wel echt geïnteresseerd is, of jij dat uiterlijk en die geur hebt waar de ander op zou kunnen vallen. Of nog beter: dat innerlijk. En zo lopen wellicht vele geliefden elkaar mis. Misschien vond die jongen uit de 6e klas jou ook wel leuk. Misschien vonden jullie elkaar wel zo leuk, dat je nu inmiddels getrouwd zou zijn, in plaats van op je 28e hopeloos door de kroegen te dolen op zoek naar een geschikte partner.

Als, als... As is verbrande turf, heb ik eens ergens gelezen. Maar er bestaan meerdere stukken turf, net zoals er meerdere kansen bestaan. Leer van de gemiste kansen uit het verleden en sla vandaag nog je slag. Stap op die leuke collega af, dat aardige meisje achter de toonbank van de bakker of de kassa van de supermarkt. Vertel je klasgenoot dat je hem leuk vindt, verklaar je liefde aan je stoere buurjongen en vraag dat lieve meisje uit de bus mee uit. Natuurlijk, je kunt hard op je bek gaan, een blauwtje lopen, afgewezen worden, hoe je het ook wil noemen. Maar niet geschoten is altijd mis. Trek de stoute schoenen aan en schreeuw van de daken wat je voelt. En zomaar, als je het niet verwacht, blijkt de ander jou ook wel heeeel erg leuk te vinden. En voel je je net zo als ik. Want het gevoel van verliefdheid is leuk, maar het is nog veel leuker om te weten dat het wederzijds is.