Column: Malle Mabel is blond

De meest geliefde vorstin van Nederland was toch, denk ik tenminste, Juliana. Toen Wilhelmina haar had voorgesteld aan Bernhard von Lippe-Biesterfeld stonden de kranten vol met speculaties over een liefdesrelatie tussen de twee. Zeker na foto's te hebben gedrukt van het stel op een wintersportvakantie. Niemand kan zomaar deel worden van de koninklijke familie en ook Bernhards verleden werd geheel nagetrokken zodra er sprake was van een verloving. We spreken hier van eind jaren dertig waarin het Nationaal-socialisme in hoog tempo opkwam in Duitsland, de "heimat" van Bernhard. Zo kwam boven tafel dat de aanstaande bruidegom van Juliana lid was van de Reiter SS, een motorafdeling van de SS. Ook beweert men dat hij lid was van de NSDAP, Bernhard ontkent dit nog altijd maar diverse historici zeggen genoeg bewijzen hiervoor te hebben.

Alle, al dan niet terechte, kritiek ten spijt is het huwelijk gewoon doorgegaan. De prins is door de jaren heen steeds opgedoken in het nieuws. Buitenechtelijke relaties waar zelfs een kind uit voort gekomen zou zijn, hij is vertegenwoordiger van het Wereld Natuur Fonds maar tegelijkertijd ook een fanatiek jager en deze tegenstrijdigheid in functies was voor velen onbegrijpelijk, maar de grootste smet op zijn reputatie is het gerucht over zijn betrokkenheid bij de slag om Arnhem. De bevrijding was veel vlotter verlopen als die niet vast was gelopen bij Arnhem. Het verhaal is dat de prins adviezen had gegeven over hoe de aanval uitgevoerd diende te worden maar de Duitsers bleken zo goed voorbereid te zijn op zo'n aanval dat er verdenkingen kwamen dat hij informatie had doorgespeeld aan een spion van de vijandige troepen.
Hij was de afgelopen tijd nog in het nieuws omdat hij een boete wilde betalen voor twee medewerkers van Albert Heijn die ietwat hardhandig een winkeldief "aanhielden". Om nu niet twee actuele onderwerpen door elkaar heen te laten lopen gaan we maar door naar de volgende generatie.

Uiteraard komen we dan uit bij onze huidige koningin, Beatrix. Halverwege de jaren zestig werd er een foto gepubliceerd van prinses Beatrix die gearmd liep met een nog onbekende man in de tuin van kasteel Drakensteyn. Het Nederlandse publiek reageerde geschokt toen bleek dat de man Claus von Amsberg was waarvan kort daarna bekend werd dat hij in de tweede wereldoorlog in het Duitse leger zat. De tweede kamer ging uiteindelijk akkoord met het huwelijk toen bleek dat Claus destijds 17 jaar oud was en nooit daadwerkelijk had meegevochten. Het huwelijk verliep allerminst rustig. In de Amsterdamse binnenstad gingen rookbommen af en een groot deel van Nederland noemde het een schande dat, ondanks hun afkeur, de bruiloft gewoon doorging. De man die in de glazen koninklijke kooi stapte werd voor van alles en nog wat uitgemaakt als gevolg van zijn nationaliteit. Als prins Claus in 2002 overlijdt is heel Nederland in rouw en wordt hij beschreven als het meest sympathieke lid van de Oranje familie. Het kan soms raar lopen.

Om de traditie voort te zetten van relaties die discussies oproepen heeft kroonprins Willem-Alexander de Argentijnse Máxima Zorreguieta als zijn bruid gekozen. De beoogde troonopvolger had al een lijst opgebouwd van opmerkelijke acties die niet een ieders goedkeuren konden velen. De bijnaam Prins Pils had hij in zijn feestelijke studententijd al gekregen. Zijn lichaam oogt goed doorvoed en dat strookt niet zo, in mijn ogen, met het strakke marine uniform dat de prins bij iedere gelegenheid weer te onovertuigend draagt. Nadat hij op puberale wijze hockeymeisjes had besprongen, toen deze hadden gewonnen op de Olympische Spelen, leek een functie aan het IOC (Internationaal Olympisch Comité) hem wel wat. Politiek gezien was het geen slimme zet voor een toekomstig koning om in een nest van corruptie te stappen. Deze organisatie stond onder leiding van voorzitter Juan Antonio Samaranch, die bekend stond als de dictator van het IOC. Men zag onze kroonprins daar niet graag naast zitten. De poging een wat serieuzere functie in te nemen als voorzitter van het project "Watermanagement" werd in Nederland met hoongelach ontvangen. De vergelijking met Jantje Brinker kwam dan ook al snel.

In Argentinië zijn tientallen duizenden mensen spoorloos verdwenen onder het Videla-regime. Jorge Horacio Zorreguieta, de vader van Máxima, was in die tijd staatssecretaris van landbouw. Toen dan ook bekend werd dat uitgerekend Máxima de verloofde werd van Willem-Alexander brak een rel uit in Nederland. Haar huwen was dat regime accepteren, was tegenstrijdig met alles waar Nederland voor zou horen te staan. De conclusie was dan ook dat Willem-Alexander maar afstand moest doen van de troon. Het hele verleden van de aanstaande schoonvader werd opnieuw boven gehaald en dit viel allemaal erg negatief uit. De prins vond de berichtgeving eenzijdig en presenteerde een open brief uit een Argentijnse krant waaruit bleek dat Zorreguieta geen blaam trof. Later werd bekend dat de brief afkomstig was van generaal Videla zelf. Ondanks dit beschamende optreden, alle kritieken en politieke gevoeligheid ging het huwelijk gewoon door. Een dochter kon toch niet verantwoordelijk worden gesteld voor de daden van haar vader. Om goede wil te tonen besloot men dan wel de heer Zorreguieta niet uit te nodigen voor het huwelijk.

Een volgend schandaal rond een koninklijke relatie is dus nu door een reportage van Peter R. De Vries de wereld in geslingerd. De nieuwe verloofde van Z.K.H. prins Johan Friso, de derde in lijn van troonopvolging, zou voorheen een liefdesrelatie hebben gehad met een van Neerlands grootste criminelen: Klaas Bruinsma, ook wel de dominee genoemd omdat hij altijd in het zwart gekleed ging en iedereen de les wilde lezen. Deze beschuldiging kwam van een lijfwacht van de heer Bruinsma: Charlie da Sylva. Hij vertelt in de uitzending dat hij zich Mabel Wisse Smit nog goed kan herinneren en dat zij intiem was met zijn voormalig werkgever tot aan zijn sterfdag. Mabel ontkent dit eerst, maar zegt later wel eens te hebben gelogeerd op een schip van Klaas Bruinsma. Toen zij er achter kwam wat de activiteiten van deze gastheer waren heeft zij het contact langzaam verbroken, aldus mevrouw Wisse Smit.

Speculaties kwamen nu van alle kanten: "Als je logeert op een enorm duur schip met een zwaar bewaakte man dan weet je dat er iets niet pluis is," of "Ze heeft alleen maar mannen gehad met macht dus heeft ze ook geslapen met Klaas Bruinsma." Een paar dagen erna kwam een vriendin van Mabel in het nieuws die het boetekleed aantrok en zei dat zij juist die vriendin was van Klaas en niet Mabel die wel tegelijkertijd op het schip verbleef. Er kwamen kamervragen, de veiligheids- en voorlichtingsdiensten draaide overuren om hun informatie uit die periode na te gaan en alle media besteedden er dagelijks aandacht aan. Arme meid! Haar hele verleden werd uit de doeken gedaan met vooral de meest smeuïge details. Andere medewerkers van Klaas Bruisma kwamen aan het woord en legden aan weerszijden van de schaal hun verklaringen waardoor de ware aard van de relatie nog niet duidelijk werd.

Naar mijn mening is dit een heel smerig spel waarbij met mensen wordt gespeeld. Reputaties worden vernield alleen maar om de kijkcijfers. Of is er daadwerkelijk iemand bang dat de verloofde van de man, die pas als er twee afvallen koning kon worden, een crimineel netwerk opzet in de koninklijke familie? Al heeft ze met hem geslapen, al heeft ze hem in alle posities genomen, al heeft ze de helft van de handelswaar van Klaas opgesnoven. Een meid van nog geen twintig kan toch niet dan al stilstaan bij het feit dat ze wel eens koninklijke verantwoording dient af te dragen. Wat is nu helemaal het probleem? Zeker als Máxima, Claus en Bernhard wel toegelaten worden. Helaas heeft Johan Friso nu afstand gedaan van zijn recht op de troon, hij is gezwicht voor dit moddergooien. Chapeau meneeR. De Vries, chapeau meneer Da Sylva en chapeau meneer Balkenende. Die laatste was volgens mij alleen maar bang voor zijn eigen hachje na de zaak Margerita.

Helaas is Klaas Bruinsma om het leven gebracht, alleen zijn verklaring zou echt doorslaggevend zijn in deze geruchtenregen. Als hij het toch nog zou kunnen ontkennen werd het misschien eindelijk weer eens stil in medialand. Want daar heb ik zo'n behoefte aan, stilte. Zo'n stilte zelfs dat je kan zeggen: "er komt een dominee voorbij."

hier kunt u verschillende officiële brieven vinden van of aan de regering over dit onderwerp