Column: Sunchaser gaat offtopic (2)

Ik ook altijd met mijn grote bek. In mijn enthousiasme tijdens de eerste Fok!column beloof ik zomaar me te gaan verdiepen in de Frontpage. Mijn hemel! Ik was dronken, aan de drugs, gehersenspoeld, ontvoerd door Reptilians, kortom, ik was volledig ontoerekeningsvatbaar.
De Frontpage, alsjeblieft zeg. Ik ben al vier jaar vaste klant van Fok!, maar de frontpage, ik kom nog vaker op het Fok!eiland dan op de FP.

Tijdens mijn speurtocht naar de zin en vooral de onzin van de FP kwam ik er achter dat ik maar liefst 87 reacties had staan op de FP. Ik schrok me kapot. Ik kon me er namelijk niets van herinneren. Verdrongen waarschijnlijk.
Het eerste wat ik me afvroeg was waarom de meeste forummers zo'n weerstand tegen de FP hebben. Goed, de FP klinkt als een foute en tè rechtse politieke partij. Maar dat kan niet de reden zijn dat ik er nooit kom, ik heb namelijk geen enkel verstand van politiek.
Is er soms iets mis met het nieuws? Ik moest al bladerend door de titels toegeven dat dat ruimschoots oké is. Het nieuws is gevarieerd en staat meestal eerder op de FP dan op het forum. Toch heb ik zelden de behoefte gehad een bericht te lezen, laat staan erop te reageren. 87 Keer vind ik meer dan genoeg. Ik wacht liever tot het op het forum staat.
Ook met de overzichtelijkheid van de FP is niets mis. Sterker, het is veel overzichtelijker dan het forum. Links staan het nieuws, de reacties en de reviews. Rechts staan de poll, de mededelingen en het fotoboek.
Verder vind je er wat filmnieuws en ander geneuzel. Kortom, op de FP vind je meteen wat je zoekt.

Maar wat is er dan in hemelsnaam mis met de FP? Waarom is er zo'n enorme kloof tussen de Frontpage en het Forum? En al redenerend kwam ik tot de conclusie dat de Frontpage slechts één probleem heeft: namelijk de users. Echt, FP-ers zijn een infantiel bij elkaar geraapt zooitje zeikerds. En dat gezeik gaat werkelijk nergens over. Neem nu alleen al dat puntensysteem. Omdat FP-ers niet normaal kunnen reageren hebben ze uit pure wanhoop een puntensysteem verzonnen. Alsof het kleine kinderen zijn. Ik zal even kort uitleggen hoe het werkt. Iedereen start met 50 punten. Elke reactie kost je in principe geen punt, zolang deze niet gemoddereerd is. Het is zo dat je voor elke reactie een bepaald aantal punten krijgt. Per gemoddereerde reactie gaat er één punt af. Reageer je niet zoals de FP-mods dat willen, dan kost het je dus punten. Reageer je normaal, dan krijg je er 1 terug en blijf je op de 50 staan. Reageer je buitengewoon goed, dan krijg je twee punten extra en kun je sparen voor een theedoekenset.
Maar dit is allemaal nog niet het ergste. Want het wordt pas echt sneu als die FP-users op het forum komen zeuren dat hun punten op zijn en dat ze al of niet onterecht zijn gekort in hun puntenaantal. En daarvoor gebruiken ze niet het centrale topic, maar elke keer moet er weer een nieuwe open .
De ergste FP-ers zijn overigens diegenen die op het forum in topics komen blaten dat het bericht al op de frontpage staat. So what? Wat boeit ons dat nou? Moeten we soms een integratiecursus verplicht stellen voor FP-users die zich op het forum begeven.

Dus je begrijpt: ik heb weinig op met de frontpage. Of beter gezegd: had. Want de FP heeft ook positieve kanten, namelijk de crew. Die zet zich dagelijks met zoveel bezieling in voor de FP dat ze heel wat voor elkaar krijgen.
Even wat gegevens. De Frontpage trekt dagelijks 455.000 hits van zo'n vijftigduizend unieke bezoekers. Het forum trekt er gemiddeld 800.000. Die komen van gemiddeld veertigduizend unieke bezoekers. Per dag wordt 1,5e user geband. De ban is niet alleen voor users die vinden dat Marokkanen op de brandstapel moeten, maar ook voor lollige fipo-roepers en users wiens punten op zijn. Dit alles wordt in de hand gehouden door slechts vijf moderators, kom daar maar eens om op het Forum. Verder bestaat de FP uit 12 nieuwsposters, 5 redacteuren, 7 columnisten, 15 reviewers en 1 devver. Wat dat laatste is moet je aan Breuls vragen, maar het is iets nerderigs geloof ik.
Al met al geen geringe prestatie dus voor zo'n klein en vooral overzichtelijk clubje. En het ergste is, ze zijn ook nog heel erg aardig. Zo aardig dat ik me dit weekend heb laten overhalen vaste FP-columnist te worden. Ik weet het, ik schaam me dood. Maar aan de andere kant, misschien wordt het dan eindelijk wat met de Frontpage.