Column: Smile!

"Ik mot zo'n modern ding niet!" schreeuwde ik tot voor kort (juli vorig jaar om precies te zijn). Ik haastte me naar de stad om zo'n 'ding' te kopen nadat mijn 91-jarige bovenbuurvrouw me kakelend verteld had dat ze de ene U2 na de andere James Bond zat te downloaden. Daarbij kwam het "Vet kewl, buurman!" ietwat mummelig over de scheefgezakte tanden maar haar oogjes glommen.
Een paar dagen later liet ze haar vaste kickboxavondje schieten om mij te helpen met het aanleggen van mijn Internetinfuus, want daar snapte ik natuurlijk weer geen hol van. Het mens is echt een schat, ook al ruikt ze naar sterk water. "Nee, nee, dit is geen Hot Chick site," kakelde ze en verwijderde mijn voorgebakken chickenwrapje uit het CDRom station.
Er ging een wereld voor me open.
Zowel op 'Bulbous Babes!' als 'Binky Boys!' was ik al snel uitgekeken maar Internet had nog meer te bieden. 'Chatrooms'; maar daar wilde ik eigenlijk niets mee te maken hebben. Ik ben één keer in een darkroom volkomen over het hoofd gezien. 'Fora', dat sprak me als communicatiemiddel meer aan. En daar hadden ze iets grappigs. Je kon je boodschappen illustreren met gezichtjes...

'Smilies' bleken ze te heten. Een beetje Forum heeft smilies in alle maten en soorten en kleuren en smoelwerken (het wordt dus tijd dat FOK! aan dat beetje gaat werken). Zo is er de Valsegrijns Smilie. De Blèrende Smilie. De Krijgdet*ring Smilie. De Lacht-Zich-Met-Stoel-En-Al-Achterover Smilie. En bij het aanschouwen van de smilie-scheet die na het gapen ook nog 's drie keer verzaligd smakt was ik helemaal in luf.
Emoticons. Mijn adamsappel wipte geëmoticonneerd op en neer. Voorzichtig schoof ik mijn muispijltje naar een appetijtelijke smilie met een "pluk mij!" smile en dacht: Wat nu?
Ik klikte newby'erig rechts... Pluk!

Na snel een mapje 'Hebbedingetjes' gedingest te hebben nam ik een weekje vakantie en begon half internet tot op de bodem down te loaden. Van enig © of ® lag ik geen SECONDE wakker. De hardcore Emoticojunk versjachert immers zonder enige wroeging schoonmoeders, airmiles en zelfs zijn allereerste gsms.
Ik ben geen haar beter. Voor een smilie die ik nog niet heb ben ik zelfs bereid aan een flashmob mee te doen!

Mijn collectie bedraagt nu een bescheiden 132 statismilies en 146 animalies. Ik denk niet dat ik er nog meer hoef te downloaden want er zitten inmiddels genoeg vrouwtjes tussen. Ik koester o.a.:
de ruftende smilie
de transformvamp smilie
de opgehangen smilie
de gekruisigde smilie
de smilie onder de guillotine
de smilie met een bouwvakkersvuist als kraag
de likmereet smilie
de tot moes geslagen smilie
de smilie op tuftuf Vespa'tje
de smilie in snelle bolide
het smilietje met wisselgebitje
en de mooiste: een koket grijnzend beebje die razendsnel met haar pronte borstjes caramboleert. Haar heb ik 'Doortje Doorzon' gedoopt.

Nu zoek ik nog:

een smilie met infrarood haar
een smilie met een Balkenende smile
een smilie met een mislukte facelift
een smilie met mislukt permanentje
een ochtendsmilie die een beetje overeenkomt met mijn ochtendspiegelbeeld
een wimperfladderende smilie
een smilie met Barry Gibbgebit
een smilie zonder gebit
een smilie met piercings (geeft niet waar)
een huilie
een Fat Bastard smilie (alle smilies lijken al op Mini-Me, dus die heb ik geschrapt)
een smilie met ultraviolet haar
een oliebolletjesslikkende smilie met poedersuiker rond de neusvleugels
een embryonale smilie
een sleimi
een smilie met plutonium glittertjes in het haar
een smilie die zegt "Moet effe plasse" en zijn hoofd uit de guillotine trekt
een smilie aan de galg die zichzelf fellateert
een AlbertVerlinden smilie
en een smilie die je belastingformulier voor je invult.

En o ja- een smilie die een beetje academisch gevormd is. Handig voor als ik 's een writers blockje heb. Meestal na het lezen van reacties op mijn columns en gedichten.

Maar blijft allen alert! Want er zijn internetters die smilies haten. Stuur zulke zuurpruimen maar mailtjes met ultra-virulente smilies.
Emoos Vooreeuwig. Mee eens of niet?
Emoos Moeten.
Want hoe meer smilies hoe minder text je hoeft in te typen en hoe minder je als columnist laat zien dat je eigenlijk alleen maar onzin schrijven kunt.

©2003doubleu