Column: Ongenuanceerd rechts

Ik heb een verfrissende mededeling. Eentje die voor een definitieve kentering kan gaan zorgen. Misschien is het wel het beginsel van een mini-revolutie. Nu vele tieners de rechtse politiek tot mode hebben verheven, vind ik het mijn maatschappelijke taak om deze mededeling met mijn lezers te delen. Het gaat namelijk bijzonder goed met onze Turken!

De maatschappelijke betrokkenheid van de Turkse gemeenschap wordt namelijk steeds groter. Ik baseer dit op eigen ervaringen en aangezien ik altijd gelijk heb, betreft het hier een waarheid als een koe. We zien ze steeds meer verschijnen in de politiek en het hogere onderwijs krijgt ook alsmaar vaker bezoek van onze multi-culti exponenten. En onderwijs kan je gerust de basis tot heel erg veel noemen. We zijn onderhand alweer een aantal generaties onderweg en er zijn daarmee ook een groot aantal vorderingen geboekt. Steeds meer Turkse vrouwen ontplooien zich in onze samenleving en zullen dat ook overbrengen bij de opvoeding van hun kinderen. Ook de taalproblemen, die vooral de oudere generaties treffen, zullen gewoon verdwijnen. Het komt allemaal goed. Zeker als we elkaar eens wat meer zouden gaan helpen.

Goed, genoeg geknuffeld. Volgens een bijzonder vrolijke poll op deze webzijde bestaat het merendeel van de bezoekers uit rechtse mensen. Moet kunnen. Helaas, maar niet verrassend, was het aantal extreem-rechste mensen daarvan niet gering. Die tendens was me al een tijdje duidelijk, maar het doet me toch elke keer weer schrikken. Zeker diegenen die openlijk hun bewondering uitspreken voor Adolf Hitler stemmen me droevig. Ik koester de hoop dat we onder deze extreem-rechste mensen veelal kinderen zullen aantreffen. Iets wat me geen stupide vermoeden lijkt, aangezien die groep hier behoorlijk goed vertegenwoordigd is. Het blijft natuurlijk treurig wanneer een kind vol zit van 'eigen volk eerst', maar het voordeel is dat deze voorlopig nog niet kan stemmen en nog voldoende tijd heeft om zich van die nare ideeën te ontdoen.

De betreffende poll is natuurlijk totaal niet representatief, maar ook in de maatschappij is de stevige zwiep naar rechts duidelijk merkbaar. Men lijkt daar steeds harder en verder in te willen gaan. Hierdoor krijg ik een beetje het idee dat veel van deze mensen helemaal niet willen dat de allochtonen in Nederland zich goed in de samenleving zullen werken. Er zal een groepje zijn dat het zo bijzonder geil vindt om buitenlanders te bekritiseren, dat ze het jammer zullen vinden als de schandaaltjes zouden verdwijnen. Ook het gemis van de natte broek door het eeuwige gezeik op Paars, zou deze heren en dames doen treuren. En dat terwijl hun eigen VVD toch ook echt in dat kabinet zat. Een andere groep zal nooit een stap in de richting van de allochtone bevolking willen zetten, ook al zouden alle Marokkanen collectief overgaan tot het eten van uitsluitend andijvie met spek. Het overgrote deel zal prima kunnen leven met allochtonen, mits deze zich volgens de regels gedragen natuurlijk. En op die groep mensen heb ik, ondanks dat ik het niet altijd met ze eens ben, niets aan te merken.

Het gaat me dus om de extremere groep. De mensen die altijd ongenuanceed met het vingertje naar de allochtonen wijzen, niet wetende dat hij op dat moment de kloof aan het vergroten is. Diezelfde extremen die denken dat alle allochtonen crimineel zijn, omdat ze dat door verlosser Pim is aangepraat. Ikzelf vond Fortuyn overigens geen gevaarlijk persoon, maar veel van zijn aanhang weldegelijk. Nog een voorbeeld: de persoon is voorstander van het sluiten van de grenzen, want we kunnen ons geld beter besteden aan onze tweede auto. Zeker met die recessie. Recessie m'n reet, we hebben nog altijd geld zat. Wij hebben het geluk dat we in het welvarende Nederland wonen. Juist met dat voorrecht mogen we best meer open staan voor mensen die uit de meest gruwelijke oorlogen of dictaturen wegvluchten voor een veiliger leven.

Ik heb zelf ook rechtse gedachtes gehad. Ook ik heb vroeger gedacht dat we niet-Nederlanders terug naar hun eigen land moesten sturen, wanneer ze een strafbaar feit hadden gepleegd. Nu ik terugkijk op die periode weet ik waar ik de mist in ging. Ik was kortzichtig en niet goed op de hoogte. Ik dacht politiek kundig te zijn, maar bleek te simpel te denken. Ik verdenk veel rechste jongeren van ditzelfde probleem. De rechtse politiek is absoluut niet dom te noemen, maar domme mensen neigen wel sneller naar rechts. Je hoeft met minder dingen rekening te houden. Eigenlijk alleen met jezelf. De integratieproblemen? Simpel. Je kiepert ze gewoon het land uit. Probleem opgelost. Sociale zekerheid? Ik kan er niets aan doen dat mijn buurvrouw reuma heeft, maar ik wil volgend weekend wel eventjes heen en weer vliegen naar London om daar van mijn gezondheid te genieten. Ook worden er in Nederland nog altijd Marokkanen geweigerd door discotheken. Dat vind ik erg fout, ook al is er een groep die het duidelijk aan het verpesten is voor de rest. Ik denk dat dat ook nog wel zal omdraaien, als dat nog niet het geval is: de Marokkaan weigert dan de discotheken.

Ik vind Nederland ook niet vol, ook al ben ik me wel bewust van de grote hoeveelheid mensen in vergelijking met onze geringe oppervlakte. Maar als het aan mij ligt is ons land nooit te vol voor vluchtelingen. Het valt me ook altijd op dat de mensen die Nederland vol vinden, altijd tekeer gaan over de grote stroom buitenlanders. Misschien moeten we ook eens bij onszelf te raden gaan? Gerrit Zalm zei volmondig ja op de vraag of Nederland vol is. Dat mag hij vinden, maar ik weet toevallig dat Gerrit de trotse vader is van 5 (!) kinderen. Had de kraan dan zelf ook wat dicht gehouden.

Goed, het lijkt me nu wel duidelijk dat ik me zorgen maak om de ongenuanceerde rechtse mensen. Deze helpen namelijk, vaak onbedoeld, mee aan het vergroten van de kloof tussen allochtoon en autochtoon. Met de gewone gematigde rechtse politiek heb ik geen enkel probleem -de politiek zou niet eens zonder kunnen-, maar ik merk dat er binnen deze stroming steeds hardnekkerige verschuivingen plaatsvinden. Vooral op een jongerenwebsite blijkbaar. Als we de tendens ook maar een klein stukje kunnen terugdraaien ben ik al tevreden. Iets minder vijandig en meer inhoudelijk, kortom: de ouderwetse rechtse politiek. Als we nou eens niet bang zouden zijn voor wat vreemd is en ook eens massaal een stap in de richting van de allochtoon doen, dan krijgen we vanzelf wel weer een stapje terug. U zult me wellicht uitermate naïef vinden, maar ik heb alle reden om te denken dat een positieve kijk meer teweeg brengt dan een bevooroordeeld argusoog.