Lang Leve Mandela?

Zelf zeg ik volmondig ja. Maar dat komt omdat ik een zwaar idealistische jongeman ben, die groener is als gras. Maar ik heb geleerd dat ik niet zwart wit moet kijken, het poldermodel is in mijn karakter geïntegreerd dus laten we het objectief bekijken.

Weg met Saddam, bombardeer die rotzooi maar.
Daar valt eigenlijk best wel wat voor te zeggen. Ondanks dat olie hem op de landkaart heeft gezet, is het wel een man die al jaar en dag door middel van angst aan het hoofd staat van een regime dat niet bepaald mensvriendelijk is. Hem verwijderen en er een staat laten ontstaan die in ieder geval de rechten van de mens waarborgt is dus geen slecht idee.

Weg met Bush, de arrogante domme lul.
Daar valt eigenlijk best wel wat voor te zeggen. Een oorlog proberen te beginnen met een dergelijke dubbele agenda is zoals Stenders Vroeg het zo mooi zegt; nooit grappig. Het is natuurlijk overduidelijk dat de banden met Israel en de oliebronnen wel erg aanlokkelijk zijn voor deze semi-dictator. Hand in hand met meneer Powell heeft deze man elke politieke truc gebruikt die tot zijn beschikking staat. Van simpele overtuiging tot pure chantage.

Wat is nu dan de beste oplossing? Niet de patstelling die er nu heerst. Economisch en humanitair worden we allemaal niet vrolijk van dit schaakspelletje. Onzekerheid overheerst en de mogelijke oorlog slorpt zoveel nieuwstijd op dat we helemaal vergeten dat er nog wel meer leed op de wereld is.

Zijn we zo bang voor dit regime dat we de hele wereld laten draaien om 1 man? Kennelijk wel. Navy seals ten spijt, 900 kernraketten die Bagdad in as leggen schijnen nodig te zijn om de op 1 na gevaarlijkste man op de wereld van zijn troon te stoten. Meneer Bush heeft dit als zijn persoonlijke vete opgevat en rent nu als een diplomatiek kippetje zonder kop door de ren van de VN. Krachtige taal, zonder daadwerkelijke bewijzen, maken hem in mijn ogen wel degelijk arrogant. De drang naar het opleggen van democratie en veiligheid in een ander land is een lachertje als je eigen politiemacht niet eens een 'zwarte' buurt in New York in durft. Dan is er iets structureel mis met je zelfreflectie.

Maar is Bush dom? Heeft hij de gevolgen doordacht van de acties die de toekomst zullen scheppen? Ik weet het niet. Mijn donkere kant zegt, lets get it over with, geef die Saddam een stukje lood en dan zijn we van al het gezeik af. Dan kunnen we rustig economisch verder aanmodderen zonder de dreiging van nucleaire aanslagen. Dit zou Bush graag willen maar het lukt hem niet. De groene kant van mij, en met mij vele landen in de VN, vinden het maar een naar idee dat het ene land kan bepalen dat het ander fout is, omdat dat land nu eenmaal meer macht heeft. De pleidooien en overtuigingsredes die daar op volgen maken van Amerika een vervelend en wereld-willen-bepalend-land, dat in vele ogen niet veel goeds meer kan doen. Ik durf te voorspellen dat als dit nog een paar maanden langer duurt, de wereld het meer dan zat is, en het Amerikaanse volk ook. Dus ja, Bush is dom. Dom dat hij de toestemming van de VN afwacht. Hij had of gewoon ineens moeten aanvallen, of het hele geval moeten laten rusten.

Maar nee, de ego drijft boven en na het niet kunnen vinden van Terroristo Nummero Uno is er een succes nodig. En wat is er dan beter dan de doorn in het oog van zijn vader, gecombineerd met het veilig stellen van de nodige smeermiddelen van de economie?

Dus ja, Lang leve Mandela voor zijn groene hart. Maar uiteindelijk is het de pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet. Want je bent pas echt dom als je denkt dat Amerika deze zaak zal laten rusten. En arrogant als je denkt dat je uitspraak invloed zal hebben. Dus mijn advies aan Mandela is om gewoon zijn mond dicht te houden en Bush een kaartje te sturen met de pakkende titel

Lets get it over with