Spermadonor, jij toch ook?!

Spermabanken verzorgen de sperma voor kinderloze echtparen waarvan de man onvruchtbaar is. Door nieuwe wetgeving is de donor echter niet meer zo anoniem en kan (en mag) een kind later zijn biologische vader vinden als hij dat wil. Dit is een reden voor terugloop van het aantal donoren. Dit kan ik zeker wel begrijpen want naarmate je meer doneert heb je steeds meer kans dat er over 18 jaar allemaal nieuwsgierige pubers voor je raam langs lopen. Leg dat maar eens uit... euhm ja schat, ik had geld nodig ennuh...

Bij het lezen van het artikel kwam ik erachter dat ik nogal rare ideeŽn had bij een spermabank. Ik dacht, en dat zal wel door films komen (met name Amerikaanse), dat zo'n spermabank de beschikking had over duizenden donoren. Beginnende ouders konden dan kiezen of ze blonde, slimme, slanke of dikke vaders wilden. Fout 1. De spermabank in regio Zwolle draait goed op 16 donoren. Het aantal aanbieders is echter van 20 naar 8 gedaald door de nieuwe wetgeving. Niemand luidt zijn klokje meer!

Fout nummer 2, een spermadonor krijgt enkel een reiskostenvergoeding. Hallo?! Voor een gemiddeld weekje onderzoek naar medicijnen krijg je 1000 Euro met weinig kans op bijwerkingen en voor het geven een kind krijg je je treinkaartje vergoedt en de kans dat je later nog eens met een emotioneel wrak opgescheept zit?

Een donor mag maximaal 15 kinderen maken. Dan denk je nog, mwah dat zal wel over een grote periode zijn. Fout nummer 3, binnen 3 jaar is een gemiddelde donor uitgesputterd. Dit betekent, aangezien ze dus allemaal ook echt gebruikt worden, dat zo'n man over 18 jaar 15 kinderen heeft rondlopen, van dezelfde leeftijd, van verschillend geslacht, in Regio Zwolle!

Nu is regio Zwolle niet zo verdomd groot en kruipt bloed waar het niet gaan kan, dus wat is de kans dat een stel van die kinderen niet bij elkaar gaat komen en verliefd wordt? En dat is eerstegraads familie. Dan hebben we het nog niet eens over tweedegraads familie gehad. En niemand die het ooit zal weten dat ze eigenlijk met hun halfzus of nichtje bezig zijn! En dan heb ik het nog niet eens gehad over een mogelijke extra aantrekkingskracht doordat mensen dezelfde genen hebben. Zonder de wetenschap dat iets familie is, zou je best wel eens sneller op je eigen familie kunnen vallen. Dit is niet eens zo heel onlogisch nagedacht.

Nu gaat het niet om 1 donor, maar worden er per 3 jaar zo'n 16 gebruikt in regio Zwolle. (het aantal dat de spermabank nodig heeft om goed te functioneren) Elke 3 jaar hebben we dus 16 keer de kans dat er een stel gevormd wordt uit 15 kinderen van dezelfde vader in REGIO ZWOLLE.

Dit riekt naar serieuze overbelasting van de kansberekening. Incest wordt bijzonder zwaar gestraft, maar kan iemand mij in godsnaam gerust stellen dat we deze sluip gedoging ergens in de hand houden? Of gaan we er maar vanuit dat de toekomstige kinderen elkaar allebei vertellen dat ze ooit van een spermadonor kwamen en dan zo slim zijn om te gaan checken of dit niet wat te toevallig is?

Nee, ik zou het niet aankunnen dat ik over 18 jaar ineens allemaal kinderen om me heen zie die me allemaal vragen waarom ik donor was geworden. Respect voor degene die dat wel kan. Maar wat ik echt niet zou aankunnen is de wetenschap dat er twee van deze kinderen getrouwd zouden kunnen zijn. Dat is echt de druppel.

het artikel