Wat is waar?

Wat is waar? Een goede vraag. Een leuke vraag. Want wat is waar? Dat een spin meer dan 50 kilometer spinrag per dag produceert? Dat het libido van konijnen groter is dan hun oren? Of dat de borstels van een tandenborstel luttele millimeters per dag slinken? Geen idee, ik zou het echt niet weten. Ik wil wel een gokje doen, een gokje wil ik altijd wel wagen. Dat is ook wat iedereen doet bij het spelletje 'Wat is waar?', want geen hond weet welke stelling van Henk Westbroek's spelletje pertinent juist is.

Iedere dag, tussen 12.00 en 14.00 uur speelde Henk Westbroek het spelletje 'Wat is waar?'. Ideale breinbrekers om de lunch mee door te komen. "Goeiemiddag muziekvrienden en een héél bijzonder smakelijk eten". En sinds vorige week donderdag is het zomaar voorbij, 'Wat is waar?' is gestopt. Volgens ene zendercoördinator zou het te oubollig zijn. Alles moet namelijk interactief, ieders smaak moet nu eenmaal vertegenwoordigt zijn in ieder medium, dus bedacht 3FM een nieuw spelletje: De Platenkast. Nou ja, een spelletje is het eigenlijk niet te noemen. Je vraagt een nummer aan, dat ze vervolgens pas draaien als iemand anders het wil horen. "Jouw manier om invloed op de zender uit te oefenen!". Goed, het zal wel. Maar 'Wat is waar?' moest ervoor wijken. Te oubollig. Ondertussen wel het populairste spelletje van 3FM.

Tien jaar lang brak jan en alleman zijn hoofd over de meest onmogelijke stellingen. Vaak was mijn antwoord: ze zijn allemaal fout. En vaak dacht ik, ze zijn allemaal goed, ze zijn gewoon allemaal goed! Maar meestal dacht ik wat moet je hier nou mee? Gebiologeerd luisterde ik hoe receptionisten, advocaten, rechercheurs, metselaars, horlogeverkopers, fietsenmakers, taartenbakkers, koeriers, taxichauffeurs en kledingmakers hun kennis lieten testen in 'Wat is waar?'. Ze wisten zelden het goede antwoord te geven. Meestal gokten ze maar wat en hoopten vurig dat ze de jingle "JJJJJAAAAAAAAHHHHHHH" zouden horen. "JJJAAAHHHHH ik heb gewonnen!". En dat allemaal voor een lullige Denk-aan-Henk taart en een VARA-horloge. Een taart en een VARA-horloge! Terwijl ondertussen scooters, snoepreisjes, honderden euro's en wat-al-niet-meer op andere radiozenders wordt vergeven, speelde je 'Wat is waar?' voor een taart en een horloge.

Wie deed er eigenlijk niet mee met 'Wat is waar?'. Bij het stoplicht zag je, terwijl je je afvroeg of het waar is dat mannen sneller zweten dan vrouwen, peinzende gezichten en gefronste wenkbrauwen aan weerskanten naast je. De twijfel tussen stelling 1 en stelling 2 viel van de gezichten af te lezen. Maar ook op de bouw werd tijdens de schaft fel gedebatteerd over de juistheid van stelling 3, dat de Koningin van een familie bijen zich regelmatig liet verwennen door tientallen mannetjes. Wat dat waar??? Het zal toch niet waar zijn.

Tien jaar stellingen waar je niet uitkwam, tien jaar absurde feiten en weetjes, tien jaar broodje aap verhalen, tien jaar 'Wat is waar?'. Ik vond het een leuk spelletje en ik zal het gaan missen, tijdens de lunch geen 'Wat is waar?' meer. Om het af te leren spelen we nog één keer 'Wat is waar?' hier op Fok!. Nog een keer 'Wat is waar?'. Volgende week het antwoord, hier vast de stellingen:

Stelling 1: Een slang heeft seks met twee penissen tegelijk
Stelling 2: De Britten danken de marmelade aan hun 16-eeuwse Queen Mary
Stelling 3: Het woord Broccoli is Italiaans voor bloemkool