De ranzigheid van SBS6

SBS6. Een commerciele tv-omroep die al sinds 1995 hard bezig is om het gemiddelde niveau van de tv-wereld drastisch te verlagen. SBS6 is de omroep van de middelmaat. Door middel van grensverleggende programma's proberen ze, ondanks de slechte kwaliteit, zo veel mogelijk kijkers te trekken. Als je dit te letterlijk neemt, dan zou dat best een goeie formule voor een nieuw programma kunnen zijn, gezien het niveau van de overige programma's.

SBS6 is de trotse eigenaar van een eigen nieuwsbulletin, waar een stel jubeldozen presenteren die ik zelfs het jeugdjournaal niet zou toevertrouwen. Deze dames vertellen ons allemaal regionale weetjes (Rietje en Bert uit Rectum zijn vijftig jaar getrouwd en vieren dat met een ballonvaart) in afwisseling met heerlijke ramptoeristsensatie. Daar hebben ze bij SBS6 namelijk ook een handje van, want elke werkdag wordt de kijker getrakteerd op het zogeheten "Explosief". Dat is een hele nare vorm van aapjes kijken. Een soort "De Leukste Thuis", maar dan fataler. Ze hebben als boegbeelden Robert ten Brink , Hans Kraay jr. en Ton van Royen rondlopen, kan je nagaan! Ton van Royen liep eerst vakanties lang achter de zuipende debielen in Salou aan en nu gaat hij er met de Jambers-formule vandoor in zijn programma "Ton". Op zoek naar mensen die tussen wal en schip zijn geraakt. Ongetwijfeld indrukwekkend en intrigerend, maar de SBS6-sensatiegeilheid druipt er vanaf. Net als bij Meneer Pieter Storms en collega Willibrord Frequin. Het is ontroerend om te zien hoe deze heren instaan voor de minder bedeelden, maar de zelfverheerlijking en sensatiezucht druipt er vanaf. Uit dezelfde categorie heb je Peter R. de Vries, de misdaadverslaggever die met erecte penis onder z'n bureau zijn laatste hoogstandjes meedeeld, met ondersteuning van legio reconstructies. Hij doet z'n speurwerk met veel succes, maar moet je van ware misdaad sensatiebeluste entertainment maken? Ik vind van niet. Voor de mensen die mij daarin ongelijk geven heb ik nog een paar tips: "Bij de dierenambulance", "Bij de politie", "Bij de eerste hulp", "Bij het kinderziekenhuis"...waneer gaan we op bezoek bij de Gynacoloog Meneer van Westerloo? Ja, dat is dus schepper van al dit kwaad. Verder heb je natuurlijk nog wat onschuldige programma's, zoals Klussen met gekken, Koken met kijkers, Tuinieren met shoppers en dat soort schattig vertoon. Het doet niemand kwaad, maar heeft ook een amusementswaarde van welgeteld nul. Het is maar even om aan te geven dat niet elk programma van SBS6 ranzig is. Ze darten ook bij gebrek aan eredivisie-voetbal en volgen de Vierdaagse van Nijmegen omdat de Tour al was opgekocht door de NOS.

Fons van Westerloo liet laatst openlijk weten om minder de ranzigheid te willen vertonen op zijn SBS6. Dat klonk heel verstandig, al weet ik niet of dat financieel goed zou uitpakken voor de beste man. Het leek mij een zeer redelijk voornemen voor de komende tijd. Allereerst kwalitatief, maar als Van Westerloo met deze ingreep zijn eigen omroep het faillisement in zou werken, dan zou ik daar ook totaal geen moeite mee hebben. Minder ranzigheid dus. Het feit dat hij het zelf zo noemt zegt al genoeg. Toch heb ik bij deze woorden mijn twijfels, aangezien we vanavond laat bij SBS6 getrakteerd gaan worden op de opgraving van Pim Fortuyn. Hier kan werkelijk geen eerder verschenen SBS6-programma tegenop! Toen ik het nieuws hoorde, vroeg ik me ik me serieus af of de '6' van 'SBS' niet voor het gemiddelde IQ van de doelgroep staat. De doelgroep, waar Ton van Royen vakanties lang achteraan rende in Salou. Ik vind dit werkelijk het toppunt van walgelijkheid. De woorden "Exclusief bij SBS" worden alweer in de rondte gegooid. Dit is sensatiegeilheid van de bovenste plank. Profiteren van andermans leed werd al gedaan, maar ze gaan zelfs nog een stap verder. Het is een aanfluiting voor de redelijkheid! En SBS6 is er nog trots op ook dat ze "de eerste zender zijn die een opgraving van een lijkkist live uit zenden". Het is te walgelijk voor woorden. Verder wordt er gemeld dat er gebruik wordt gemaakt van een zwenkende camerakraan, die boven het huidige graf van Fortuyn gaat zweven, zodat alle graaf- en tilwerkzaamheden zo goed mogelijk live te volgen zijn. Gadverdamme! Het uitzenden van dit soort zaken vind ik bij voorbaat al niet kunnen, maar het feit dat SBS6 het uitzendt gooit er nog een grote scheut ondoordringbare lust naar sensatie bij. Het is respectloos. Ik proef de brutaliteit van Frequin, de zelfverheerlijking van Peter R. de Vries en de walgelijkheid van een programma dat zo smerig is dat Van Westerloo nog een jaar moet wachten met uitzenden. En wat had ik er van gevonden als de NOS het had uitgezonden? Beter. De NOS bedrijft niet van die gluiperige sensatiejournalistiek en daar hadden ze het vast soberder gebracht. Met een Maartje van Weegen of Joop van Zeil. Ook geen feest, maar feest zal het toch niet worden. Bij SBS6 is het teveel "wij", "exclusief" , "alleen bij ons" en dat soort termen. Zet er een duister muziekje onder, in combinatie met een hijgerige stem en je hebt een prima SBS6-spotje. Als de NOS het had uitgezonden had ik het nog niet goedgekeurd. Het blijft een slecht gevoel bij me oproepen. En ook al had het een goed gevoel bij me opgeroepen; wie gaat er nou in hemelsnaam de hele avond naar een kist zitten kijken? Dat is toch dodelijk saai? Het is niet leuk, het is niet mooi, het is niet respectvol, maar het komt wel op televisie. Dat is de formule om te scoren. Jammerlijk.