Gezond weerop

Vroeger was alles beter. Nou ja, onbezorgder is misschien een beter woord. Er waren geen kankerverwekkende stoffen om je druk over te maken, om luchtvervuiling maakte je je al helemaal niet druk en niemand lette eigenlijk op wat hij at.
Dat is tegenwoordig wel anders kan ik je vertellen. Tijdens mijn pogingen een gezonder leven te gaan leiden kwam ik een flink aantal schokkende zaken tegen over de alledaagse gevaren van de buitenlucht, tegenstrijdige berichten over de gevaren van meeroken en zelfs het risico op kanker bij het eten van een, in mijn ogen zo gezonde, boterhammetje.

Jazeker, de boterham is kankerverwekkend. Net als cornflakes, patat en chips trouwens. Gezond als we willen leven kunnen we dus massaal ons broodje gezond, boterhammetje met kaas 's morgens, ons wekelijkse uitje naar de snackbar of MacDonalds en die zak chips bij een goeie film wel laten liggen. Dat wordt voortaan alleen nog maar een uitstapje naar lekkerlekkerland op de jaarlijkse barbeque.
Hoewel... Gebarbequeëd, gegrilled en gerookt vlees blijken ook al kankerverwekkend te zijn en sojaproducten hoef je ook al niet te gebruiken. Die zijn kankerverwekkend én kunnen daarnaast hersenbeschadigingen veroorzaken. Ook kunnen ze 'abnormaliteiten' bij babies en kleine kinderen veroorzaken.
Qua voedsel blijft er weinig over, maar gelukkig kan er niemand aan mijn dagelijkse portie melk komen... Althans, dat dacht ik. Wat blijkt nu tot mijn grote verbazing ?
Melkproducten (melk, kaas etc.) veroorzaken prostaatkanker. Water blijkt blaaskanker te veroorzaken, dus dat is ook al geen oplossing. Sinaasappelsap blijkt zo'n beetje het enige gezonde drankje te zijn, aagezien koffie, thee en alle andere dranken die caffeïne bevatten hart en vaatziekten en maag/darmziekten kunnen veroorzaken. Alcohol veroorzaakt leverkanker en andere nare aandoeningen, dus tja, jus d'orange... Ik zal er maar aan moeten wennen...
Qua voedsel blijken vis en kip niet kankerverwekkend te zijn, hoewel er wel een verhoogd risico is op bijvoorbeeld Salmonella.

Mijn nieuwe diëet zou dan ook gaan bestaan uit vis, kip en sinaasappelsap. Dan nog stoppen met roken en ik ben helemaal gezond aan het leven...
DACHT ik...

Wat blijkt nu ? De buitenlucht is longkankerverwekkend, net als uitlaatgassen van dieselmotoren en auto's.
Wil ik gezond leven zal ik dus middenin het bos moeten gaan wonen en leven van kip, vis en jus d'orange. Of ik daarnaast ook nog stop met roken valt nog te bezien. Aangezien onderzoek aantoont dat uitlaatgassen longkanker verwekkend zijn en iedereen die ooit aan de gevolgen van longkanker is bezweken (of die nu rookte of niet) ook regelmatig buiten kwam is het natuurlijk onmogelijk om een direct verband tussen roken en longkanker aan te tonen. En aangezien meeroken volgens het WHO niet schadelijk is val ik er ook niemand mee lastig en maak ik er niemand zieker mee dan ze van hun eet en drinkgewoonte en hun dagelijkse wandeling buiten al worden.

Sja... Nu ik er zo eens over nadenk ben ik eigenlijk mesjokke als ik nog PROBEER gezond te leven. Het is onmogelijk. Sporters lopen de ergste blessures op, van vet eten krijg je vaatziekten, bijna alles - zelfs de buitenlucht - is kankerverwekkend en alles wat lekker is is ongezond.
Wat ook ongezond is is je hier continu druk over maken. Stress is namelijk niet zo best voor je en kan een grote hoeveelheid klachten en kwaaltjes veroorzaken.

Dus weet je wat IK doe ? Ik vreet lekker m'n patatje, boterham en zakje chips, ik ga lekker een paar keer per jaar barbequeën, ik drink gewoon lekker melk, koffie, cola, thee en water zoveel ik wil, ik ga gewoon naar buiten als ik daar zin in heb en als ik trek heb in een lekkere peuk dan steek ik die gewoon op.
Ik heb al genoeg aan m'n kop zonder bij deze ellende stil te staan... Jij niet ??

--------------

Relevante links:
Brood, patat, chips en cornflakes @ MSNBC
barbeque
Soja producten
Melkproducten
water
diesel
uitlaatgassen
meeroken