Parkeerbeheer

Zoals wellicht bekend woon ik in Rotterdam. In zuid welteverstaan (niet dat dat verder terzake doet trouwens, maar toch...)
Nou hebben we hier, net als in alle grote steden in Nederland een eigen parkeerbeheer (het PBR - Het Pleuris Bedrijf Rotterdam), die er hier sinds de invoering van de Euro een hele vreemde werkwijze op na houdt. En dan doel ik voornamelijk op de parkeermeters, want dat je als persoon zijnde een sadistische inslag moet hebben, moet kunnen teren op andermans ellende, ertegen moet kunnen door heel de wereld gehaat te worden en totaal geen behoefte moet hebben aan respect van wie dan ook, inclusief ouders, kinderen en andere familieleden om Łberhaupt als parkeerwachter te kunnen (of willen) worden aangenomen weet iedereen inmiddels wel zo'n beetje.
De parkeermeters dus: Daar gaat sinds de invoering van de Euro geen geld meer in namelijk.
Ook geen betaalpassen trouwens, en ook kun je niet pinnen.
Nee, je moet CHIPPEN. "wattes ?" Chippen ja.
Op je bankpas zit een vierkant blokje en dat heet een chipper of chipknip. Daar kun je geld op zetten en omdat dat zo veelvuldig NIET werd gebruikt zag het PBR daar wel brood in. Immers; als niemand ze gebruikt kunnen er VEEL meer bonnen worden uitgeschreven, en dat levert uiteraard veel meer op dan die paar euro die je hier in 't uur tussen 8 uur 's morgens en 11 uur 's avonds (ook op zon en feestdagen) aan parkeergeld kwijt zou zijn. Dus alle automaten ombouwen en ALLEEN maar chippen.
Da's vooral handig bij het boodschappen doen. Je hebt geen geld meer op je chip staan (uiteraard, want je hebt dat ding nog nooit gebruikt), dus moet je naar de bank.
Je tuft dus in je auto naar de bank alwaar je 'm BETAALD moet parkeren. Om dat te doen moet je eerst chippen. Nou kun je er in Rotterdam donder op zeggen dat je tijdens het chippen al een prent te pakken hebt, maar voor het geval je de mazzel hebt dat je die nog niet hebt kun je daarna dus naar de supermarkt, chippen en netjes betaald geparkeerd staan.
Dat is hier en daar een behoorlijk rit om die je bespaard had kunnen blijven. Immers heb je sinds de invoering van de Euro een zestien kilo wegende knip met eurocenten bij je, die prima in die automaat hadden gepast.
Maar nee, het PBR moet en zal iedereen aan de chip helpen, ongetwijfeld gesponsord door diverse banken en andere financiŽle instellingen.

En dan hebben we het trouwens nog niet eens gehad over toeristen. Rotterdam pretendeert zelf een toeristische stad te willen zijn, maar ja, jullie weten net zo goed als ik dat mensen uit Canada (om maar een voorbeeld te noemen) doorgaans geen chipknip op hun bankpas hebben (simpelweg omdat ze in Canada, om maar een voorbeeld te noemen, zo slim zijn om te beseffen dat helemaal niemand op zo'n ding zit te wachten) en dus nergens kunnen parkeren.
Nou ja, het kŗn natuurlijk wel, alleen zit er dan binnen een kwartier een blauw papiertje met een wit bonnetje onder de ruitenwisser, met de complimenten van het pleurisbedrijf.

Ik vraag me trouwens af of ze bij de gemeentebelasting ook nog de moeite nemen de acceptgiro naar Toronto te sturen. Zo niet, dan ben je als toerist in Rotterdam inderdaad een stuk beter uit. Parkeren is DAN in ieder geval altijd gewoon gratis. En met een beetje mazzel heb je nog een mooi blauw souveniertje met een wit bonnetje erop om mee naar huis te nemen en in te lijsten ook.
"Kijk 's Mien, is echt Rotterdamsblauw. Liggen bijna voor het oprapen..."

Ja, Rotterdam is weer 's goed bezig. Hij 's fijn...