Ik steek er nog een op...

Ik steek, met jullie afkeuren, nog even een peuk op terwijl ik dit tik. Gewoon, voor het lekkere.
Een deel van jullie zal nu denken "lekker, ik pak er ook ťťn", een deel zal denken "nee dank je, ik doe niet mee, want ik rook niet" en een deel zal reageren met "Gatverdamme roken moet verboden worden!"

Over die laatste groep wil ik het eens gaan hebben. De Taliban van de Westerse wereld. De overtuigde, extremistische anti-roker. Schuwt geen enkele methode om het de rokende medemens zo moeilijk mogelijk te maken. Zo iemand die op straat tegen iemand die vijftien meter verderop staat zegt dat hij last heeft van de rook, maar die in het weekend te vinden is in zijn favoriete bar of club waar het blauw staat van enkele zojuist opgestoken sloffen. Zo iemand die bij de benzinepomp nog eens diep inademt omdat het er zo lekker ruikt, die vergeet z'n adem in te houden als er een bus voorbij rijdt, die niets aan te merken heeft op fabrieken die per minuut een paar miljoen sigaretten evenaart qua vervuiling en die vindt dat hij meer rechten heeft dan zijn rokende medemens.

Met bijna lachwekkende overtuiging kramen zij vaak de grootst mogelijke onzin uit, vooral voorbijgaande aan de argumenten van de rokers. Meeroken is een kreet die ze veelvuldig bezigen. Het argument dat een door het World Health Organisation in eerste instantie achtergehouden onderzoek (het grootschaligste onderzoek naar de gevolgen van meeroken ooit gedaan) geen enkel verband aantoonde tussen meeroken en aan roken gerelateerde ziekten wordt simpelweg van tafel geveegd. Op de site van Stivoro (het Mekka van de extremistische anti-roker) staat immers alles wat zij zouden moeten weten. Dat het WHO de resultaten van het onderzoek geheim probeerde te houden had er overigens alles mee te maken dat diverse regeringen (waaronder de Nederlandse) veel centjes hadden uitgegeven aan anti-meerookcampagnes gebaseerd op eerdere uitspraken van datzelfde WHO.

Dat het verder onmogelijk is om enig verband aan te tonen tussen roken en welke ziekte dan ook is ook iets waaraan ze voor het gemak voorbijgaan. Stel bijvoorbeeld dat iemand sterft aan longkanker en hij rookte, hoe wil je dan in vredesnaam aantonen dat diezelfde persoon GEEN longkanker had gekregen als hij niet had gerookt ?

Maar goed, dat is allemaal moeilijk gebral, want ik had het niet over medische wetenschap of statistieken, maar over mijn ergernissen wat betreft ongelofelijke zeikerds.
Het 'ikke, ikke, ikke volk' zeg maar.
"roken moet verboden worden," in plaats van "zullen we eens kijken hoe we een omgeving kunnen creŽren waarin rokers en niet-rokers tevreden naast elkaar kunnen blijven bestaan".

Geen roker die het erg zal vinden een paar tientjes extra te betalen voor een vliegreis in een speciaal rokersvliegtuig waarin dus alleen rokende passagiers vervoerd worden. De notoire anti-roker daarentegen wil hier veelal niets van weten.

"Je kleren stinken zo na een avondje stappen..."
Tja, misschien zou je ze na een avondje stappen sowieso moeten wassen ?

Wat ik probeer te zeggen is dat iedereen een stuk meer tevreden kan zijn als we met z'n allen zoeken naar compromissen en oplossingen dan continu te roepen "er moet een verbod komen op roken", "roken is goor" etc.
Schijten is ook goor, maar daar hoor je ook niemand over...

Ajuus, ik neem er nog een...