Who's the enemy?

In mijn zoektocht naar informatie over encryptie kwam ik op de website van Jansen en Jansen. Zij doen volgens de site: "kritisch onderzoek naar de politie en inlichtingediensten", en zetten zich in voor: "ondersteuning van problemen met deze diensten". Ik las daar hun dosier over de praktijken rond het aftappen van telefonie. Tijdens het lezen kwam ik erachter dat het dosier eigenlijk veel meer onderwerpen behandelde, en ik moet zeggen dat ik versteld stond van de zaken die ze voor mij aan het licht brachten.

Ik denk dat iedereen wel de film Enemy of the state heeft gezien! Daarin strijdt Will Smith tegen de NSA (de BvD van de VS alleen dan veel groter en machtiger). Zij achtervolgen hem door middel van satalieten, blokkeren zijn creditcard, publiceren foto's van affaires etc. Hij is niet meer geloofwaardig en probeert alsnog zijn naam te zuiveren. Moraal van de film is het feit dat er net op dat moment een wet doorgevoerd gaat worden die dit soort praktijken legaal maken. Legaal of niet, het gebeurt al. We weten allemaal dat het mogelijk is om een telefoon af te tappen. We weten zelfs dat er consumenten zijn die (handig als ze zijn) gebruik maken van de frequentie van een draadloze telefoon van iemand anders in de straat. Op deze manier houdt je je telefoonkosten een beetje in toom.
Wat veel mensen niet weten is dat er virussen zijn die ervoor zorgen dat de informatie die op de sim-kaart van je mobieltje staat doorgestuurd worden naar een andere telefoon waarna iemand op jou kosten kan bellen. Andere technieken kwamen met de jaarwisseling aan het ligt toen veel mobiele gebruikers een sms ontvingen of ze terug wilden bellen, dit was een 0900-nummer (duuuh), en ze dat 2,50 kostte.

Dat er organisaties zijn die het telefoonverkeer routinematig aftappen, dat weten alleen de mensen die Enemy of the state serieus genomen hebben. Echelon is een wereldwijd afluisternetwerk. Al het telefoon-, fax-, en emailverkeer in onder meer Europa wordt routinematig onderschept en gescreend. Laat het woord president en moord dus inderdaad maar niet meer in 1 mail vallen. Waarom zouden ze dit doen is dan de eerste vraag die mij binnenschoot. Is het zo ver met de wereld dat het nodig is dat mensen gecontroleerd worden op alles wat ze doen en laten? Ik kreeg antwoord op deze vraag.

Echelon stamt uit de Tweede Wereldoorlog. Het data verkeer van de vijand werd onderschept waaruit waardevolle informatie gehaald kon worden. Een leuk voorbeeld van de mogelijkheden zit in het verhaal van een niet nader te noemen type telefoon. De telefoon zou, volgens de fabrikant en de kranten, niet af te tappen zijn. Een handige functie voor mensen die iets te verbergen hebben dus. Dit vond Saddam Hussein ook en hij kocht voor zijn medewerkers een nieuwe telefoon van de zaak. Wat hij niet wist is dat deze telefoon zelfs erg goed af te tappen was. Hij was er dus met open ogen ingelopen.

E-mail verkeer kan gefilterd worden en daardoor gescreend, naar mijn weten zijn er zelfs bedrijven die dat intern doen, om bijvoorbeeld pornografisch materiaal te onderscheppen.

Encryptie maakt het namelijk mogelijk om dit aftapverkeer te omzeilen. Een 128-bit sleutel is niet te kraken en maakt het in het criminele circuit dus mogelijk om deze diensten te ontwijken. Gelukkig is er een techniek die dit weer ongedaan kan maken. Wanneer je niet thuis bent komt er namelijk even een team langs die een heel klein apparaatje aan je toetsenbord "toevoegd". Dit maakt het mogelijk om de toetsaanslagen te monitoren. Dan heeft het versleutelen van je boodschap dus niet zoveel zin meer.

Wie is nu de vijand van wie? Het is onmogelijk om alleen "gevaarlijk" verkeer te onderscheppen. Dus ook het onschuldige dataverkeer wordt meegenomen, en dat is een inbreuk op mijn privacy. Wie weet maken ze alle brieven tegenwoordig wel open om te kijken of er een verdacht poeder in zit!

Je zag het bijvoorbeeld in de film Arlington Road waarin de fred flag onterecht oplichte en er iemand als gevaarlijke terrorist werd aangevinkt. Hoe voorkom je dergelijke zaken, hebben de autoriteiten daar wel over nagedacht? Mijn vraag is dan ook wie heeft het recht om een “normaal” persoon af te luisteren, omdat er gekken in de wereld rondlopen die blijkbaar voor afluisteren in aanmerking komen.

Voor velen is de lol eraf, en ze vinden het raar, wanneer ik het ze vertel, dat ze structureel telefoon- en e-mailverkeer aftappen. Vanaf vandaag gebruik ik dan ook geen telefoon of email meer. Als je me moet hebben, stuur een verzegelde brief en overhandig hem persoonlijk aan me.

Simon.