Fok! stopt ermee

Hier en daar klinken glazen tegen elkaar en een zekere uitbundigheid verplaatst zich over de pagina’s van dit internetmedium. Het tienduizendste nieuwsbericht is geplaatst. Het aantal reacties en discussies is een veelvoud hiervan. Fok! lijkt op weg een stevig pilaartje onder het Nederlandse weblandschap te worden.
Geweldig! Fantastisch! Ga zo door!

Maar wat als Fok! besluit ermee te stoppen? Gewoon, vanaf morgen geen nieuws meer posten. Weblog ALT0169 deed het onlangs. Kappen ermee. Kost teveel tijd. Een van de makers reageerde met “scheelt me uren per dag”.
Natuurlijk krijg je er geweldige reacties voor terug. Maar naast die blijheid komt er ook zo’n enorme modderbrij van onverteerde emoties op ‘vol=vol’-niveau langs, dat je wel een onverbeterlijke Fok!timist moet zijn om er niet door geraakt te worden.

Ik heb als eenzame ‘lurker’ besloten gewoon nooit meer een nieuwsitem aan te klikken met daarin een hint naar buitenlanders of zinloos geweld, verkrachtingen en andere diepe ellende. Gewoon omdat ik weet wat er voor reacties volgen. Omdat ik weet dat er weer flink ingegrepen moet worden door de waakhonden die deze site lees- en verteerbaar houden. Ignorance is bliss.
Maar ook waakhonden worden op een gegeven moment moe. Moe van het bannen en aanpassen van reacties, van het bijsturen van discussies.
Ik kan het standpunt van ALT0169 goed begrijpen. Want er is een leven naast Fok! Daarom zou het best kunnen dat de makers van Fok! ergens in de nabije toekomst zeggen: “Jongens en meisjes, het is mooi geweest, we hebben veel bereikt, interessante discussies voorbij zien komen en een bloeiende web-gemeenschap opgezet. Laten we er nu gewoon mee ophouden.’’

Want want valt er verder nog te bereiken? Meer bezoekers? De meestbezochte jongerensite van Nederland worden? Een jongerenbeweging opzetten? Politieke partij? (Fokbaar Nederland!) Waar kan het heen zonder te vervallen in massaliteit, in marketingdenken en nare commercialisering.
Hoe zouden de bezoekers van Fok! zich voelen als blijkt dat de oprichter besluit de hele handel, het hele concept ‘a-la-startpagina’ te verkopen? Omdat de licht-bedorven stank van sommige discussies alleen weg te poetsen is door full-time betaalde redacteurs op Fok! te zetten?
Dan is stoppen gewoon beter. Lekker op het hoogtepunt. Ik maak me daar apocalyptische voorstellingen van met hoog Holywooddrama-gehalte. Aanzwellende cello’s, vrienden die elkaar voor de laatste keer de hand schudden. Een afscheidstekst op de site. Verder niks. Geen uitleg, geen wijzigingen, niets meer. Stilte. De kist onder de aarde.
Wat zou er gebeuren? Wat zouden de Fokkers doen? Het is waarschijnlijk net zoals de sluiting van je favoriete kroeg of disco. De eerste week denk je dat de wereld is vergaan, geen idee wat te doen op vrijdag of zaterdagavond. De week daarop ga je maar op zoek naar een andere stek. Twee weken later is de oude routine vervangen door een nieuwe. Mis je je stamkroeg nog? “Hoezo stamkroeg, DIT is nu mijn stamkroeg.”

Klinkt helemaal zo gek nog niet. Gewoon even een biertje drinken in plaats van over Turken, homo’s, Rotterdammers, Belgen, Marokkanen, Limburgers, Duitsers, vluchtelingen en skinheads zeiken.
Kunnen we meteen even proosten: “Op naar de 100.000-ste! Gefeliciteerd Fok!”